Novim biznisom probio se u SAD: Hrvatsko rješenje povezalo 300.000 uređaja u 89 država na 5 kontinenata

Autor: Bernard Ivezić , 20. svibanj 2019. u 14:02
S. Popović u Zipatovoj tvornici udaljenoj 100 m od Kvatrića (ZG)/FOTO

Startup zapošljava 45 ljudi. Prihod mu je 2015. bio 13 milijuna kuna, lani 35, a u 2019. očekuje 50 milijuna kuna.

Hrvatski startup Zipato, koji razvija i proizvodi sustave za pametne domove, znači rješenja s kojima se globalno takmiči s Appleom, Googleom i Samsungom, upravo je iz Hrvatske u SAD isporučio 10.000 vlastitih centralnih "smart home" računala Zipaboxa. Time je zaključio svoj pojedinačno najveći posao dosad. Sebastian Popović, suosnivač nekadašnjeg Vodatela, a danas suosnivač i direktor Zipatoa nije želio detaljnije o ovom ugovoru, ali je naglasio da je toliko značajan da je proizvodnju Zipaboxa iz Kine preselio u Zagreb.

Unazad devet godina isti je proizvod u manjim serijama u Ameriku prodao u 30.000 komada. Sada su pak krenule veće narudžbe developera i OEM partnera koji sa Zipaboxom opremaju značajniji broj stanova i poslovnih prostora. Navodi da priprema i isporuku u London prvih 140 jedinica novog proizvoda Zipatilea, smart-home računala integriranog u interfon s ekranom osjetljivim na dodir. "Očekujem da će biti još sličnih ugovora, jer Zipato pokriva sve potrebe tvrtki koje održavaju veći broj stambenih i poslovnih jedinica", kaže Popović.

Sebastian Popović, uz Damira Sabola, jedini je domaći poduzetnik koji je uspio izgraditi profitabilan startup na telekom tržištu u Hrvatskoj i zatim ga uspješno prodati. Sabol je Iskon prodao Hrvatskom telekomu za 100 milijuna kuna 2006. godine, a Popović Vodatel bivšem Metronetu (danas integriran u A1 Hrvatska) za 80 milijuna kuna godinu kasnije. Još dok je bio u Vodatelu razvio je "eTV media centre", računalo koje je pandan današnjih IPTV set-top boxova.

Štoviše, njegov je Vodatel zahvaljujući tome prvi u Hrvatskoj izbacio IPTV kao komercijalnu uslugu 2005. godine. Imao je gotovo sve funkcionalnosti današnjih IPTV-a, uključujući i videoteku na zahtjev. Nakon prodaje Vodatela nakratko se prebacio u građevinu, ali ga globalna financijska kriza, koja je kod nas udarila 2008., ponukala da se vrati u posao s tehnologijom. 

Industrijski standard
"Počeli smo prije devet godina kad smo zamislili da brzo razvijemo hardver i ponudimo u Hrvatskoj servis za pametne domove. No, trebalo nam je tri godine samo da možemo pokazati prvu verziju Zipabox uređaja", kaže Popović. Dodaje da se unatoč tome taj trud isplatio. Iako je već tada na tržištu bilo mnogo uređaja i raznih senzora za pametne domove, oni međusobno nisu bili kompatibilni ili je njihova ugradnja i povezivanje zahtijevalo velike investicije. Zipabox je pak podržao dva najraširenija IoT protokola Z-Wave i KNX, te još tridesetak važnih svjetskih standarda.

Tako je postao jedan od standarda za kompatibilnost opreme za pametni dom. Na Amazonu se stoga tvrtke iz Silicijske doline poput Aeotec ili SmartRent, zatim kanadskog NYCE Sensorsa, Vodafonea ili pak kineskog Shenzhen Neo Electronica hvale da su kompatibilni sa Zipatoom, Zipaboxom ili Zipatailom. "Od početka smo privukli interes kupaca iz različitih dijelova svijeta, ponajviše najrazvijenijih zemalja pa su nas počeli sami kontaktirati te distribuirati i promovirati Zipato u njihovim državama", kaže Popović.

Zipato je danas prisutan u 89 država na pet kontinenata. Na njegovu platformu trenutačno je spojeno više od 300.000 IoT uređaja u 50.000 kućanstava i drugih prostora. Veliki biznis otvorio se kad su umjesto pojedinačnih kupaca i distributera počeli raditi izravno s integratorima i developerima u građevini, a koji su tako opremali novogradnje. Popović naglašava da imaju kontakte s njih više od 2000. "Među većima, primjerice, u Budimpešti je Metrodom ugradio Zipatile u više od tisuću stanova, a stanove u Parizu našim proizvodom oprema Bouygues construction, ista tvrtka koja je gradila Zračnu luku Zagreb", kaže on. 

Strelovit rast
Startup zapošljava 45 ljudi. Prihod mu je 2015. bio 13 milijuna kuna, lani 35, a u 2019. očekuje 50 milijuna kuna. Te posljednje četiri godine počeli su ugovarati i OEM poslove za telekome, elektroprivrede i druge komunalne tvrtke. Isporučuju im tehnologiju za pametne domove pod brendom tih partnera. "Imamo deset takvih klijenata, među inima SmartRent u SAD-u, ESWE u Njemačkoj, a upravo finaliziramo ugovor s NKM-om u Mađarskoj", zaključuje Popović.

Komentirajte prvi

New Report

Close