Studentski tim osmislio aplikaciju uz koju će dogovaranje sastanka biti ‘mačji kašalj’

Autor: Marta Duić , 17. rujan 2015. u 22:00
Nino Mihovilić, Tomislav Smrečki, Damjan Spevec, Filip Čajko i Elena Crnković/Petar Glebov/PIXSELL

When će biti najinteresantniji mladima jer im olakšava svakodnevne dogovore, a uskoro se očekuje i na Google Play Storeu.

Filip Čajko, Damjan Spevec i Tomislav Smrečki su početkom srpnja magistrirali programsko inženjerstvo na Fakultetu elektronike i računarstva.

S Ninom Mihovilić koji studira na FER-u, i Elenom Crnković s tehničko-tehnološkog studija na Grafičkom osnovali su zajednički tim i prijavili se na AppStart Contest na kojem su uspješno ušli u finale s aplikacijom When. "Ideja se zapravo počela razvijati baš u vrijeme kad su trajale prijave za AppStart Contest tako da smo imali poticaj razviti tu ideju do savršenosti i što prije prijaviti se s njom. Također, uz obveze na faksu i poslovima koje radimo, htjeli smo sudjelovati u ovakvom natjecanju da nas se malo i prisili da se držimo razvoja i da u konačnici ne odustanemo. Priča je potekla iz dogovaranja jednog putovanja prošle godine kada smo se Damjan, Nino i ja spremali na putovanje u Amsterdam.

Budući da smo tada sva trojica radili i imali i razne obaveze na fakultetu, teško smo se uspijevali dogovarati za konačni termin. Upravo iz tog iskustva se izrodila ideja da napravimo neki alat koji bi nam ubuduće ubrzao i olakšao takve dogovore", kaže Tomislav Smrečki, jedan od autora aplikacije When. Nakon razrade početne ideje krenuli su u razvoj prototipa i konačnog rješenja. Kako kaže Smrečki, iako su jedva uskladili obveze na fakultetu i poslovne obveze, uspješno su svoju ideju proveli u djelo. Podjela posla bila je takva da su Filip Čajko i Damjan Spevec radili na backend dijelu koji pruža podršku za rad aplikacije te implementira svu logiku bez koje aplikacija ne bi mogla raditi.

Nino Mihovilić je radio na web verziji aplikacije kako bi se pružila podršku i neregistriranim ili novim korisnicima koji još nemaju instaliranu aplikaciju na pametnom telefonu, dok je Elena Crnković odradila dizajnerski dio web i mobilne aplikacije te dizajn svih ostalih materijala. Tomislav Smrečki je kao Android developer bio zadužen za razvoj same mobilne aplikacije za Android OS. "Imali smo tjedne sastanke na kojima smo svi davali svoje komentare na dotad napravljeno i davali prijedloge za moguće izmjene i poboljšanja tako da smo kreativni i idejni dio radili zajedno", kaže Smrečki.  Također ističe kako su im puno pomogli komentari tvrtki partnera na samom natjecanju i kako su od njih dobili koristan feedback za dijelove koje treba poboljšati ili promijeniti.

Od početne ideje koja je potekla iz problema koje su i sami imali sa dogovaranjem odlaska na putovanje, prvo su odlučili taj 'proces' automatizirati i smanjiti broj poruka i poziva koje pojedinci moraju razmijeniti kako bi konačno došli do nekog zajedničkog termina i nakon toga postigli konačan dogovor. Kako kaže Smrečki, pokušali su i koristiti slične, konkurentske alate, ali ni jedan im nije nudio mogućnost da svatko unese svoj prijedlog vremena i kaže kad je slobodan. "Naša ideja je da svatko ima pravo glasa i dodavanja termina. Autor će stvoriti neki događaj, dati svoj prijedlog termina koji njemu odgovara te pozvati ostale da učine isto.

Ostali imaju opciju ili složiti se sa predloženim terminom ili dodati svoj prijedlog koji njemu više odgovara. To 'pregovaranje' traje sve dok se svi ne izjasne. Primijenite analogiju sa razmjenom poruka na primjerice WhatsAppu koji nas velika većina koristi. Kada krenete dogovarati primjerice kavu s nekim, date neki prijedlog termina, najčešće se skoro nitko neće odmah složiti s vašim terminom. Slijede odgovori poput "Ja bi radije tad i tad", "Može malo kasnije?", "Meni baš i ne odgovara tad" i tu kreće glavobolja. Naša aplikacija rješava taj problem. Mi agregiramo sve vaše prijedloge te iz njih izvlačimo najpogodnije za sve bez potrebe za razmjenom pedesetak poruka prije nego li dođete do konačnog termina", pojasnio je Smrečki i nadodao kako je dizajn aplikacije definitivno jedan od faktora koji je na prvu osvojio žiri.

Posebno je istaknuta i svakodnevna primjenjivost aplikacije te zanimljivi koncept koji, u krugu već postojećih konkurentskih aplikacija, ipak nudi nešto posebno, nešto što druge aplikacije nemaju. Budući da aplikacija ima potencijalnu široku publiku, Smrečki ističe kako postoji mogućnost za izlazak na globalno tržište, a kasnije i ostvarenje neke monetizacije kada se skupi veći broj korisnika. Kako kaže Smrečki, aplikacija When će biti najinteresantnija mlađim osobama jer im olakšava svakodnevne dogovore, a krajem ljeta se očekuje i launch na Google Play Storeu.  

Smrečki također napominje da kada imate ideju koja je jedinstvena ne smijete odustati od nje unatoč preprekama koje vam se nađu na putu. "Nemojte se bojati izaći među ljude sa svojom idejom. U konačnici, pokaže li se da ideja ipak nije ni toliko inovativna, to će biti manje bitno jer će netko sigurno zamijetiti neki drugi aspekt cijele priče koji ste odlično odradili te ćete time možda dobiti i neku poslovnu priliku ili ponudu za sudjelovanje u nekom novom projektu čime nadograđujete svoje znanje i iskustvo. A to je ono što je na kraju i najbitnije", poručio je Smrečki.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Aplikacija When? je od danas dostupna za preuzimanje sa Google Play Store-a na goo.gl/A6EiTa.

New Report

Close