STEMI se dokazao u SAD-u pa ide na Funderbeam

Autor: Bernard Ivezić , 26. studeni 2019. u 22:00
STEMI, uz ostalo, razvija edukacijske robote/Goran Kovačić/PIXSELL

Hrvatski startup kapital za globalno širenje edukacijskog poslovanja traži na platformi ZSE-a.

Hrvatski startup STEMI planira svoju drugu kampanju grupnog financiranja, i to ovoga puta na Funderbeamu SEE, objavila je crowdinvesting platforma koju su zajednički pokrenuli Zagrebačka burza i estonski Funderbeam.

Nakon Indiegogoa, na kojem je prije četiri godine STEMI prikupio 202 posto veći iznos, od gotovo četvrt milijuna kuna kapitala, uz financijsku podršku Damira Sabola iz Microblinka, Nikole Dujmovića iz SPAN-a te tvrtki poput DGS-a i Logita, STEMI sada prikuplja kapital za globalnu ekspanziju svog STEM edukacijskog poslovanja. Marin Trošelj, suosnivač i direktor STEMI-ja nije želio komentirati predstojeću kampanju.

No, potvrđuje navode Funderbeama SEE da su promijenili poslovni model. "Više nismo tvrtka koja prodaje isključivo edukacijske robote već smo tvrtka koja prodaje STEM obrazovanje kao uslugu, a koja se temelji na našim robotima čime pomažemo školama da svoje učionice transformiraju u inovacijske laboratorije bez velikih kapitalnih ulaganja", kaže Trošelj.

STEMI je razvio prvog hrvatskog edukacijskog robota Hexapoda. Riječ je o robotu koji ima šest nogu, može plesati i svirati te obavljati druge zadatke za koje ga isprogramira korisnik, a usto, korisnik ga i sam slaže. Do veljače, STEMI je prodao više od 1500 svojih robota da bi onda krenuo u međunarodnu ekspanziju. To je napravio dvojako. S jedne strane, STEMI je počeo prodavati svoje robote preko Amazona kupcima iz SAD-a i Kanade.

S druge strane, ugovorio je pilot projekt STEM edukacije u četiri osnovne i srednje škole u SAD-u s kompanijom Milestone C iz Connecticuta. Marin Trošelj je potvrdio da se upravo taj pilot projekt pokazao uspješnim. Štoviše, hrvatski startup je s američkim partnerom ubrzao razvoj i već tijekom ljeta napravio kurikulum za STEM obrazovanje u srednjim školama u SAD-u.

Brzo su testirali prodaju nove usluge te, Trošelj ističe, da se i ona pokazala dobrom. Drugim riječima, mladi Amerikanci već u ovoj nastavnoj godini u srednjim školama uče od matematike do informatike pomoću robota iz Hrvatske. "Za naš cjelogodišnji program STEM edukacije u srednjim školama smo odmah, u prvih mjesec dana od lansiranja, prodali 16 licenci, tako da mogu reći da nam se posao u SAD-u razvija jako dobro", zaključuje Trošelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close