Startupovima na raspolaganju fond od novih 2,5 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 13. travanj 2016. u 16:33
Nikola Dulčić, voditelj projekta poduzetničkog kapitala u HAMAG-BICRO-u/Luka Stanzl/PIXSELL

Fond je vrlo fleksibilan jer omogućuje tvrtki da se, ako to želi, preseli djelomično ili potpuno i u inozemstvo.

Malim poduzetnicima će od ovog tjedna biti dostupan novi izvor financiranja u vidu Fonda za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja koji su pokrenuli Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Svjetska banka. 

Privatni kapital
Fond je težak 2,5 milijuna eura, što je povoljnim krediom osigurala Svjetska banka, a mali poduzetnici, prije svega startupovi, moći će povući između 30.000 i 300.000 eura. Kako je pojasnio Nikola Dulčić, voditelj projekta Poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo u HAMAG-BICRO-u, ovaj Fond se razlikuje od sličnih jer na njega mogu aplicirati samo oni poduzetnici koji imaju osiguranog privatnog investitora, bilo da se radi o pojedincu, "Poslovnom anđelu" ili pak tvrtki i fondu. "Na žalost, startupovi koji nemaju investitora će morati aplicirati na neke druge fondove. Ovdje je cilj da mi dijelimo poslovni rizik s privatnim ulagačem. Ako je on procijenio da mu se isplati ulagati, onda smo, nakon analize projekta, toliko novca spremni uložiti i mi.

 

Pinerua

Nužno je razvijati okruženje u kojem inovacije mogu nastati.

Naša sredstva će biti isplaćena kroz uvjetni zajam, a što znači da će nam ulog morati biti vraćen po određenoj formuli u slučaju isplate "dividende" ili prodaje tvrtke. U slučaju da tvrtka propadne, ili pak u pozitivnom ishodu uspješno posluje 15 godina, zajam HAMAG-BICRO-a se briše", kaže Dulčić.  Dodaje da se radi o fleksibilnom fondu koji omogućuje startupovima da mijenjaju svoje poslovanje, ali i da se presele u inozemstvo bez ikakvih sankcija. Osim privatnog investitora, uvjet je i da tvrtka nije na samom početku rada već da ima tržišno vrijednu ideju koju želi monetizirati na tržištu. Uz to, tvrtka ne smije biti starija od pet godina. 

Inovacije su važne
Natječaj je otvoren od 13. travnja do 1. rujna ove godine, a na njega se može javiti bilo tko, uvjet je jedino da je startup inicijalno registriran u Hrvatskoj. O važnosti poticanja startupova govorio je i Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta koji je nagalsio da su inovacije značajno javno dobro i da se zbog toga moraju i poticati javnim novcem.

Komentirajte prvi

New Report

Close