Startupi iz Hrvatske privukli dosad 100 milijuna dolara ulaganja

Autor: Bernard Ivezić , 03. prosinac 2017. u 16:16
Urška Sršen, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

U jugoistočnoj Europi, prema podacima Atomica, najuspješniji startupi po privlačenju kapitala su oni iz Hrvatske. Atomico za Hrvatsku ima podatke samo za razdoblje od 2012-2016. U tom razdoblju hrvatski su startupi privukli 100 milijuna dolara investicija

Hrvatski startupi su dosad privukli čak 100 milijuna dolara investicija objavio je Atomico. To je prva takva procjena dosad, a dodatan značaj daje joj činjenica da je Atomico najveći europski fond rizičnog kapitala koji ulaže u startupe. Atomico je ove godine prikupio 765 milijuna dolara za nove investicije u europske startupe, a sad je vidljivo da će mu na radaru biti i startupi iz Hrvatske.

Prema istraživanju The State of European Tech što ga je Atomico objavio na najvećoj europskoj startup konferenciji Slushu, koja je pred vikend završila u Helsinkiju, Hrvatska je stavljena uz bok Luksemburgu, Litvi, Portugalu i Cipru po iznosu ulaganja.

Najveća ulaganja u startupe privukla je Velika Britanija s 18,7 milijardi dolara od čega 5,4 milijardi dolara samo u ovoj godini. Slijede startupi iz Njemačke koji su dosad privukli 11,4 milijarde dolara ulaganja od čega 2,5 milijardi dolara u ovoj godini. Treća je Francuska s 10 milijardi dolara privučenih ulaganja od čega 2,1 milijardu u ovoj godini. Nakon toga su Švedska, Španjolska, Nizozemska, Rusija i Švicarska.

Od zemalja u okruženju najveća ulaganja privukli su startupi iz Austrije 700 milijuna dolara dosad od čega 300 milijuna samo ove godine. Talijanski startupi su drugi sa 600 milijuna dolara od čega su ove godine privukli 100 milijuna dolara investicija.

U jugoistočnoj Europi, prema podacima Atomica, najuspješniji startupi po privlačenju kapitala su oni iz Hrvatske. Atomico za Hrvatsku ima podatke samo za razdoblje od 2012-2016. U tom razdoblju hrvatski su startupi privukli 100 milijuna dolara investicija. U regiji su još spomenuti Rumunjska i Mađarska, ali za njih je navedeno da su privukle manje od praga od 100 milijuna dolara. Koliko je podatak za Hrvatsku značajan dovoljno ukazuje podatak da su sve ostale države u regiji, skupa s ostatkom Europe, privukle ukupno koliko i Hrvatska, znači 100 milijuna dolara.
Atomico nije objavio podatke o tome koliko su investicija hrvatski startupi dobili dosad u 2017. No, ako se pogledaju samo investicije koje je primio Mate Rimac u Rimac Automobile ta će brojka značajno narasti.

Na Slushu je sudjelovala i suosnivačica Bellabeata Urška Sršen, koju u svom izvješću citira Atomico, jer otkriva manje poznatu činjenicu o dodatnoj mogućnosti za razvoj startupa u Europi i Hrvatskoj.
“Imamo jako mnogo dobrih inženjera iz Slovenije i Hrvatske koji odlaze raditi za Facebook i Google na nekoliko godina u SAD, ali se žele vratiti nazad, i htjeli bi biti nazad u Europi”, zaključuje Sršen.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close