Smije li račun izdati sin obrtnika koji nije zaposlen u obrtu?

Autor: Antonio Prtenjača , 14. srpanj 2014. u 11:36
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Obrtnik je u nedoumici mogu li članovi obitelji koji pomažu u obrtu, a nisu zaposleni u istom izdavati i račune, a da nisu u prekršaju.

Prema mišljenju Porezne uprave Klasa:410-01/13-01/3651 Ur. br. :513-07-21-01/13-2 od 15.11.2013 gdje se u konkretnom slučaju radilo o upitu vlasnika cvjećarskog obrta, u kojem pomažu članovi obitelji koji nisu zaposleni u istom…

Obrtnik je u nedoumici mogu li članovi obitelji koji pomažu u obrtu, a nisu zaposleni u istom izdavati i račune a da nisu u prekršaju. Slijedom toga prenosimo zanimljivo pitanje, odnosno odgovor:

"U Republici Hrvatskoj više poreznih propisa uređuje izdavanje računa i obvezne elemente računa:

Odredbom članka 54. stavka 1. Općeg poreznog zakona („NN“, br.147/08, 18/11, 78/12, 136/12 i 73/13, u nastavku: OPZ) propisano je da su porezni obveznici dužni izdavati račune te voditi poslovne knjige i evidencije radi oporezivanja prema propisima kojima se uređuje pojedina vrsta poreza dok je odredbom stavka 2. istoga članka propisano da se računom za potrebe oporezivanja smatra i svaka isprava kojom se obračunavaju isporuke bez obzira na to u kojem obliku i pod kojim nazivom je izdana.

Prema odredbi članka 54. stavka 3. OPZ-a porezni obveznici su dužni postupati prema odredbama stavka 1. ovoga članka i u slučaju kad su te knjige i evidencije dužni voditi i prema drugim propisima.

Odredbom članka 54. stavka 4. OPZ-a propisano je da su porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini obvezni promet iskazivati putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način.

Zakon o porezu na dodanu vrijednost (NN 73/12 i 99/13 – Rješenje USRH) člankom 78. propisuje obvezu izdavanja računa za isporuku drugom poreznom obvezniku ili pravnoj osobi koja nje porezni obveznik. (opaska: nakon 99/13 stupile na snagu još dvije izmjene i dopune – 148/13, 153/13 , ali tim izmjenama i dopunama nije mijenjan odnosno dopunjavan članak 78.)

Zakon o porezu na dohodak (NN br 177/04, 73/08, 80/10, 141/11, 22/12,, 144/12) člankom 23. stavkom 4. propisuje kako obveza izdavanja računa postoji za svaku prodaju, odnosno obavljenu uslugu. (opaska: Nakon 144/12 još – odluke USRH 43/13, 120/13, te izmjene i dopune zakona 125/13, 148/13, međutim članak 23. stavak 4 se nije mijenjao odnosno dopunjavao.)

Izdavanje računa te elemente računa propisuje i Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 133/12).

Iz svih navedenih propisa razvidno je da su račune, za isporuku dobara ili obavljanje usluga dužni izdavati porezni obveznici poduzetnici. Dakle, propisana je obveza izdavanja i sadržaj računa a ne okolnost da osoba koja izdaje račune mora biti zaposlena kod poduzetnika."

Zaključno, a imajući u vidu izložene porezne propise s poreznog motrišta nema zapreke da članovi obitelji poreznog obveznika izdaju račune, a što im je ustvari i obveza ako sudjeluju u poslovanju poreznog obveznika odnosno ako vrše isporuke dobara i usluga. Porezni obveznik, koji obavlja isporuku dobara ili usluga, ili osoba kojoj on naredi (u konkretnom slučaju član obitelji vlasnika obrta) obvezan je zaračunati isporučena dobra i obavljene usluge te izdati račun.    

Komentari (6)
Pogledajte sve

Da se nadovežem, tražio sam odgovor od HOK-a i u prvom mailu copy-pastali su ovršni zakon. Na drugi mail sa konkretnim pitanjem nisu nikad odgovorili.

Tako, čisto da znate HOK je beskoristan, i njih uopće ne zanima taj problem niti će se potruditi postaviti to pitanje.

To što nam se sve više uslužnih djelatnosti odlučuje za zatvaranje obrta i rad u sivoj ekonomiji da bi se uspjeli prehraniti njih ni najmanje ne interesira.
Na kraju krajeva, što će HOK-u obrtnici…

Smije ali….

Svaki račun izdan sa OIB-om osobe koja nije prijavljena kao zaposlenik tog obrta u poreznoj upravi javlja alarm (“meni se ovdje crveni” – točne riječi jedne porezne inspektorice).

A kad se crveni onda definitivno nešto ne valja i gospođa piše zapisnik i naravno kaznu…

Ova država toliko mrzi obrtnike da je to za nevjerovati.

Nevezano za temu ali volio bih da poslovni istraži sljedeće (ili ako netko od kolega na forumu zna odgovor):

Kako da obrtnik (koji jedini privređuje u obitelji) u slučaju blokade računa ostvari pravo na zaštitu nekakvog nužnog minimuma potrebnog za život (kruh, vodu,struju).
Naime onog momenta kada se obrtniku blokira poslovni račun (pa makar i zbog mizernog duga) njemu su blokirani apsolutno svi računi i kartice. Ukoliko nema gotovine obrtnik nije u mogućnosti više kupiti ni kruh.

Ovdje država krši ustav, i to gadno ga krši i nadam se da će se i mediji malo pozabaviti ovom temom pogotovo što je najčešći razlog blokade obrtnika upravo nemogućnost naplate vlastitih potraživanja.

mislim da u Zakon treba ugraditi; ako je obrtnik član partije, onda smije, u protivnom , ne . Ova banana već postaje toliko trula da će uskoro završiti u smeću, kamo su je neke agencije već davno svrstale, ali naši političari ne daju ni čut’. Ako Zakon predviđa pomaganje, ne razumijem zašto bi neka druga radnja bila pomaganje, a izdavanje računa to ne bi bilo, ali obzirom kakvi sve polupismeni inspektori tumače svatko na svoj način Zakon uopće me ne čudi da naplaćuju kazne

Ovoga ima samo u hrvatskoj vukojebini.poslujem sa pola europe , šalju mi račune mailom 24 sata dnevno kad mi god zatreba i može ga poslati i baba od strica.
Da ne govorim ona sranja o vremenskom periodu u kojem se smije izdavati račune.Ljudi nam se smiju sve izmišljavamo samo da shebemo poduzetnika u korist državnih krpelja .

New Report

Close