Ovo su hrvatski umjetnici na koje se lijepi novac iz EU fondova!

Autor: Bernard Ivezić , 06. prosinac 2013. u 10:17
Za softverom Whatever dance Toolbox pomamilo se desetak velikih plesnih studija od Berlina preko Londona do Madrida

Od 2007. prijavljuju se na EU projekte, a zahvaljujući razvoju tehnologije mapiranja ljudskog pokreta rade na još dva EU projekta.

BADco nije ni softverska tvrtka, ni sistemski integrator, ni trgovačko društvo. Štoviše, čini ga osam slobodnih umjetnika koji za sebe kažu da im je zadnja stvar o kojoj razmišljaju profit.

Međutim, ova umjetnička organizacija registrirana pri Ministarstvu kulture, što je poseban oblik neprofitne udruge, kroz svoju se ljubav prema kazalištu i plesu tijekom posljednjih šest godina pretvorila u magnet za novac na europskoj razini.Tajna je u tome što se BADco zahvaljujući partnerima iz EU i sredstvima iz EU fondova počeo baviti i tehnologijom koja opisuje ljudski pokret. U tom se području danas stvaraju znanja ključna za fluidne i uvjerljive računalne animacije kakve se mogu vidjeti u hitovima poput Pirata s Kariba, Mumije i novom hitu iz LOTR serijala Hobbitu, ali i u računalnim igrama poput World of Warcraft.Lovro Rumiha, producent BADco-a kaže da su zahvaljujući tom razvoju uključeni u dva nova EU projekta.

"BADco je već 2007., znači prve godine kad smo se mi iz Hrvatske mogli prijavljivati za sredstva EU, dobio 3 milijuna eura za jedan međunarodni projekt, a sada smo zahvaljujući tehnologiji ušli u dva nova projekta i otvorili si vrata prema nizu velikih europskih partnera", kaže Rumiha.Prvi softver koji su razvili je Whatever dance Toolbox. WDT pomoću seta običnih kamera mapira ljudske pokrete, može ih virtualno mijenjati te prikazati na nizu ekrana. Za tim softverom pomamilo se desetak velikih plesnih studija od Berlina preko Londona do Madrida. BADco ga daje besplatno i prodaje tek knjižicu s uputama kako ga koristiti.

"Upravo smo dobili europskog distributera, njemačku tvrtku Books on the Move, a kontaktirao nas je i KBC Zagreb zbog moguće suradnje u rehabuilitaciji osoba s amputacijama", kaže Rumiha.Dodaje da sad rade na softveru Alves, koji omogućuje video montažu u stvarnom vremenu za kakvu inače trebaju skupa reportažna kola. O njegovoj distribuciji se još nisu dogovorili. "Znamo da se takav sustav može koristiti i za sigurnosne kamere i druge primjene osim plesa i kazališta, ali mi nismo usmjereni na profit pa bi o tome trebali razgovarati sa zainteresiranima", kaže Rumiha.

Komentirajte prvi

New Report

Close