Školarcima će otkriti tajne kodiranja i pokazati da programiranje nije tako teško

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. listopad 2016. u 22:00
Kod djece se razvijaju vještine kao što su rješavanje problema, logika i kreativnost

Nositelj projekta u Hrvatskoj nevladina je udruga Osijek Software City koja okuplja više nevladinih udruga širom zemlje.

Početkom prosinca, točnije od 5. do 11. prosinca, Hrvatska će se pridružiti globalnom pokretu Hour of Code (Sat kodiranja) koji ima za cilj promociju IT-a te zainteresirati djecu vrtićke dobi te u osnovnim i srednjim školama za ovaj sektor. Također, želja je razbijanje mita o programiranju o nečem vrlo kompliciranom kao što se obično misli.

Tijekom tjedan dana u ovom globalnom pokretu sudjeluju deseci milijuna učenika u preko 180 zemalja, a prošle godine u Hrvatskoj je sudjelovalo 182 škole sa više od sedam i pol tisuća mladih. Projekt globalno provodi nevladina organizacija code.org, a Microsoft je jedan od glavnih partnera. Nositelj projekta u Hrvatskoj nevladina je udruga Osijek Software City koja okuplja više nevladinih udruga širom zemlje te putem mreže volontera održava satove kodiranja u školama i na ostalim lokacijama, kao što su npr. inovacijski centri i potiče profesore informatike u školama i ostale da se aktivno uključe u projekt. Bela Ikotić, koordinator projekata Osijek Software Citya, kaže da su htjeli razviti dodatni program kako bi u osnovnim školama motivirali nastavnike i učenike za kodiranje. "Matija Kopić iz Farmerona je predložio ideju o uključivanju u ovaj globalni projekt, pa smo organizirali volontere, uključili škole i nastavnike i krenuli s predavanjima.

Do tada smo organizirali programe usmjerene prema tehničkoj zajednici i studentima", dodaje Ikotić. Kaže i da Tim Sat kodiranja čini pet ljudi koji je već počeo pripreme i kontakte s organizacijama i školama, a kako broj škola bude rastao, povećavat će se i broj volontera koji će pomagati nastavnicima u školama. Ono što je bitno je da su nastavnici koji su prošle godine održavali Sat kodiranja, ove godine samostalni u izvođenju, pa će biti manje zahtjevno asistirati kako se broj škola povećava.  "Kako svake godine pokrivamo sve više škola, ove godine smo se povezali sa puno više organizacija u Hrvatskoj koja će na svom području provoditi HoC.

 

Ikotić

Nadamo se da će biti uključeno minimalno 300 škola, da će preko 15.000 učenika proći zanimljivi dvosat o kodiranju.

Uz veliku motivaciju svih uključenih nadamo se da će minimalno 300 škola biti uključeno. Prošle godine se uključilo 182 škole i 7500 školaraca, nadamo se ove godine preko 15.000 učenika proći zanimljivi dvosat o kodiranju", poručio je sugovornik. Microsoft pomaže u osiguravanju volontera (obično su to Microsoft Student Partneri), a kompanija na globalnom nivou osigurava materijale za radionice. Primjerice, prošle godine je Microsoft u suradnji s partnerima Mojang i Code.org razvio zanimljivu internetsku aplikaciju za kodiranje, dostupnu i na hrvatskom jeziku, a koja koristi mnogima prepoznatljivo okruženje računalne igrice Minecraft. Ova aplikacija, namijenjena mladima od šest godina starosti na zabavan način upoznaje korisnike s osnovama kodiranja, potičući ih da istraže dvodimenzionalni svijet Minecrafta, a nakon ispunjavanja zadataka polaznici imaju priliku vidjeti kako izgleda računalni kod njihovog uratka.

"IT je temelj današnjeg inovacijskog gospodarstva i funkcioniranja moderne države, ali isto tako duboko zadire u sve pore našeg privatnog života. U Hrvatskoj smo svi itekako svjesni izazova obrazovanja, od zastarjelih metoda i pristupa obrazovanju do podcijenjenosti važnosti matematike i prirodnih znanosti. Ako tome dodamo i činjenicu da u 21. stoljeću IT nije obavezan predmet, uz kroničnu podkapacitiranost opremom i specijaliziranim IT stručnjacima u školama izazov postaje puno veći. Zbog toga vidim veliku važnost i značaj projekata kao što je Sat kodiranja, putem kojih se diže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama te potiču vještine kao što su rješavanje problema, logika i krativnost. Svaki učenik bi trebao imati priliku naučiti informatiku i vjerujemo da je Hour of Code jedan u nizu projekata koji će dio učenika zainteresirati da se u budućnosti bave ovim područjem čiji su stručnjaci izuzetno važni za razvoj budućnosti i već danas izuzetno traženi na tržištu rada",  poručio je direktor kompanije Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković.

Inače, predavanja su namijenjena svim učenicima u Hrvatskoj, bez obzira gdje se nalaze i koje škole pohađaju, a mogu se izvoditi tako da djeca rade na računalu u parovima, ali i korištenjem projektora na kojem će gledati video zapise, demostracije, odgovarati na pitanja i rješavati zagonetke.  Sat kodiranja može održati svaka osoba, ekspert u IT ili osoba koja se prvi puta s time susreće, s obzirom da postoje tutorijali za više scenarija. Koliko nemoguće na prvu djelovalo, čak je moguće održati Sat kodiranja bez korištenja računala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close