Sir i vrhnje desinićke Veronike svako jutro na zagrebačkim tržnicama

Autor: Biserka Ranogajec , 02. listopad 2012. u 22:00
Mladen Šurbek/PXL

Mladen Šurbek, vlasnik i direktor prve zagorske mini mljekare, gradi novi pogon vrijedan deset milijuna kuna

Mini mljekara Veronika od travnja ove godine proširuje svoje kapacitete i uz postojeću gradi novu halu u Desiniću. Mladen Šurbek, vlasnik i direktor prve mini mljekare u Zagorju, u građevinske radove ulaže vlastitih milijun i pol kuna, dok će ostali dio novca ukupno 10 milijuna kuna vrijedne investicije dobiti preko IPARD pretpristupnog EU programa. Točnije, pet milijuna kuna Šurbek se nada dobiti iz IPARD-a, a pet milijuna bi se kreditno zadužio. Iskreno se nada da će investiciju završiti iduće godine. Veronika je i prije investirala uz pomoć kreditnih linija za poduzetnike u županiji, kada je prije sedam godina kupila nove kamione. Svakog jutra šest kamiona danas otkupljuje mlijeko koje istog dana ide u preradu, a idućeg jutra četiri hladnjače na prodajna mjesta razvoze gotove dnevne proizvode kao što su mlijeko, sveži sir, maslac, vrhnje i jogurt.

Izvorna kvaliteta

Pripreme za gradnju pogona traju već dobre tri godine, a najviše vremena investitor je izgubio u regulaciji potoka i ishodovanju dozvola od Hrvatskih voda. Valjalo je raščistiti i probleme oko vlasništva, jer je prije petnaestak godina vlasnik zemljišta na kojem je danas Veronika bila Poljoprivredna zadruga Desinić. Ta je zadruga  završila u stečaju i njezina imovina je rasporodana. Danas su svi papiri sređeni i Veronika je vlasnik parcele od ukupno 20.000 kvadrata. Prije petnaestak godina mlijeko je u ovom kraju otkupljivala mliječna industrija Dukat, ali kako nije pokazivala zanimanje za male proizvođače, objašnjava  Šurbek, sve kooperante preuzela je Veronika. Danas Veronika otkupljuje mlijeko na području Krapinsko-zagorske županije, a malim dijelom i Zagrebačke, otkud dolazi 20 posto ukupnih količina mlijeka. Jednog kooperanta imaju i u Varaždinskoj županiji, a sveukupno ih je 480. Veronika dnevno prerađuje 18.000 litara mlijeka, a kad budu izgrađeni novi proizvodni kapaciteti, proizvodnja će se povećati na 25.000 litara. U novi pogon seli se proizvodnja i dodatna oprema koju tek treba kupiti, dok će u starom dijelu biti rashladni prostori i skladišta. U njima će biti mjesta za 22 različite vrste proizvoda, od svježih, polutvrdih i mekih sireva, kajmaka, stepka i sirutke do maslaca, namaza, vrhnja i jogurta.

Mlijeko koje se prerađuje u mini mljekari Veronika izvorne je kvalitete, što znači da naši proizvodi imaju miris i specifičan prirodan okus, pohvalio se Šurbek, dodavši da oni doista nisu industrija koja mlijeku uzima kvalitetne sastojke. "Naša je proizvodnja tradicijska pa se i sir i vrhnje rade upravo onako kako se oduvijek radilo na selu. Naše se mlijeko ne homogenizira i ne sterilizira i od tuda njegov miris i okus", tumači Šurbek.Osim što se njihovi proizvodi mogu kupiti u trgovačkim lancima Konzuma i Bille, najveći izbor imaju u dvadesetak vlastitih maloprodajnih mjesta u Zagorju i Zagrebu te na tržnicama. Preko vlastitih trgovina prodaje se više od polovice ukupne proizvodnje, i taj vid prodaje nastojat će stalno povećavati. Osim toga svoje proizvode ispuručuju i u škole, vrtiće, hotele, staračke domove i pekare. U Veroniku ne kriju zadovoljstvo i ponosno pokazuju pregršt dobivenih priznanja i medalja na tradicionalnim međunarodnim sajmovima za ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda u Gornjoj Radgoni te u Novom Sadu.  

Stočarstvo nazaduje

Šurbek nadalje tvrdi da nemaju problema s otkupom mlijeka i njihova je otkupna cijena 2,20 kuna plus tvornička premija. Međutim, istodobno upozorava da zagorski kooperanti baš kao i ostali u Hrvatskoj ne mogu biti zadovoljni sa cijenama. Već dvije godine u Hrvatskoj vlada suša, repromaterijal je strašno poskupio, hrana za stoku također i primijećuje se da je stočni fond u Krapinsko-zagorskoj županiji sve manji. "Ne uskoči li država s nekakvim interventnim mjerama, stočarstvo će u našoj županiji strašno nastradati", rekao je. U županiji ima seoskih domaćinstava i općina u kojim više nema krava, ali Veronika kooperante uspijeva zadržati samo zato jer ima dobru zajedničku suradnju. Međutim, kaže Šurbek, oni su premala mljekarska industrija i ne mogu pružiti neku ozbiljniju pomoć. U to bi se morale više uključiti lokalne i državne vlasti. U protivnom će Zagorci, dodaje, za deset godina ići gledati krave u zoološkom vrtu. Stočarska proizvodnja u Zagorju nije se razvila i nazaduje, a tek nekolicina farmi ima veći broj krava. Sada Veronika ima dovoljno mlijeka, ali kad se prošire kapaciteti otkupljivat će ga tamo gdje ga bude. Šurbek često putuje s predstavnicima malih mljekara u inozemstvo. Ovih dana posjetili su Češku na poziv tamošnjeg proizvođača uređaja za otpadne vode. Uskoro će posjetiti i Italiju, a Danci će im ponuditi novu opremu. Kaže da se svaki put kad ode u inozemstvo sve više vraća razočaran. Vani su propisi puno blaži, inspekcije pomažu ljudima, a ne da ih samo  kažnjavaju. Za ilustraciju Šurbek navodi posljednji primjer iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koje je njihov prijevoz kamiona od Desinića do Zagreba izjednačilo s međunarodnim tranzitnim prometom roba. "Isti zakoni vrijede za sve prijevoznike i vozače, a inspektori ih se drže kao pijan plota", žali se naš sugovornik.    

Rast prihoda

Dobit uložena u razvoj
Veronika je prije desetak godina, točnije 2003., ostvarivala ukupni prihod od 8,5 milijuna kuna i imala 14 zaposlenih. Već za četiri godine prihod je dosegao 22,5 milijuna, a zaposlenih je bilo 46. Prošle je godine ostvareno 31,5 milijuna kuna ukupnog prihoda, dok je zaposlenih trenutačno 82. Šurbek je dobit stalno ulagao u razvoj.   

Komentirajte prvi

New Report

Close