Riječki startup WhoHack zanima Seedcamp i Google

Autor: Bernard Ivezić , 06. listopad 2014. u 22:01
Edi Budimilić, Ladislav Jurić i Marija Butković

Riječki startup WhoHack zainteresirao je inkubator Seedcamp i londonski kampus Googlea.

Riječki startup WhoHack zainteresirao je inkubator Seedcamp i londonski kampus Googlea. Smješi im se suradnja i s TechCrunch Disruptom.

Pregovaraju s Gradom Rijekom i Jadrolinijom da dogodine duž hrvatske obale organiziraju prvi ploveći hackhathon na svijetu.Hackhathoni su globalno sve popularniji oblik jednodnevnih natjecanja programera, dizajnera te startup timova općenito u izradi mobilnih aplikacija, web usluga ili drugih tehničkih rješenja.

 

Budimilić

Pa gdje drugdje, osim u Hackathonu početnici mogu isprobati raditi pravi projekt

Dolaze i Nepalci
Idejni začetnik hackhathona WhoHack je Edi Budimilić,  samouki programer napustio je srednju školu kako bi se potpuno posvetio izradi računalnih igara.U Hrvatskoj je poznat kao suosnivač WhoAPI-ja, jednog od deset domaćih startupa koji se mogu pohvaliti da su dobili najveći investiciju dosad. U WhoAPI su hrvatski i američki investitori uložili 1,5 milijuna kuna, a među njima i kalifornijski startup akcelerator 500Startups. Danas je Budimilić savjetnik tehnoloških kompanija iz Kalifornije i mentor u riječkom startup inkubatoru.

"Hackhatoni su me zainteresirali jer brzo stvaraju novu vrijednost. Gdje drugdje svi, pa i početnici u programiranju i dizajnu, mogu u roku od 24 sata isprobati kako je to raditi pravi projekt, ili pak, gdje drugdje tvrtke mogu u 24 sata dobiti novu inovativnu mobilnu aplikaciju i upoznati tim koji im može nastaviti njezin razvoj?", navodi Budimilić.Uz Budimilića u timu WhoHacka su Ladislav Jurić i Marija Butković. Ladislav Jurić, iskusan IT menadžer, podsjeća na to da je i Facebook gumb Like nastao na jednom hackhatonu. "Dosad smo organizirali pet hackathona, privukavši više od dvjesto sudionika, a na najvećem, koji je okupio 70 ljudi, došli su nam i programeri i dizajneri iz Italije, BiH, Ukrajine, SAD-a i Nepala", kaže Jurić.

Stvaraju franšizu 
Budimilić kaže da je na jednom od WhoHack hackhathona nastao startup Recikliraj koji je zatim ušao među finaliste europskog Social Impact Awarda. Taj startup razvio je u 24 sata mobilnu aplikaciju koja pomaže građanima kreirati mjesta gdje se odvijaju akcije prikupljanja otpada i o tome obavijestiti tvrtke koje ga prikupljaju."Vipnet je tako na zadnjem WhoHacku zadao temu da se napravi rješenje koje će omogućiti lakše praćenje prometa po računu, a kao rezultat odmah su dobili i aplikaciju i imali prilike upoznati tim s kojim su dalje to mogli razvijati", kaže Budimilić.Marija Butković, suosnivačica WhoHacka i pravnica koja posljednje dvije godine radi kao mentorica u riječkom startup inkubatoru, kaže da su našli način kako od hackhatona napraviti franšizu."Želja nam je da se WhoHack hackathoni održavaju u cijelom svijetu na isti način i prema istim pravilima, možda čak na nekoliko mjesta u isto vrijeme. Tom su se idejom posebno oduševili u Seedcampu", zaključuje Butković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close