Prije 20 godina napustio je Uljanik, a danas je uspješan proizvođač oružja za svjetska tržišta

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2018. u 11:39
Foto: Getty Images / Pixsell

42-godišnji Danijel Učkar vrhunski je proizvođač oružja koji sa svojim partnerom u istim vlasničkim omjerima i kroz dva poduzeća, vodi dvije firm

I dok je Uljanik na koljenima, radnici bez plaća, a sudbina se opasno poigrava s brodogradilištem koje je oduvijek rasadnik vrhunskih inženjerskih i majstorskih kadrova, Danijel Učkar i Marko Kleva, nakon što svakog dana njihovih 117 zaposlenika na lokaciji u Potpićnu i Slatini proizvedu stotinjak peći za grijanje, navečer planiraju kako istodobno proizvesti oružje za koje su upravo dobili prilično bogatu narudžbu, piše Glas Istre.

42-godišnji Danijel Učkar vrhunski je proizvođač oružja koji sa svojim partnerom u istim vlasničkim omjerima i kroz dva poduzeća, vodi dvije firme: Madlerd i Krasa Metali. Zanimljivo je da je Učkar prije 20 godina napustio Uljanik jer prema njegovim riječima poslodavac nije ispoštovao ugovor.

U istom industrijskom sklopu, u nekoliko odvojenih hala, istodobno se, naime, proizvodi oružje – prije svega minobacači, ručni bacači granata i raketa te raketni lanseri – koje se prodaje po cijelom svijetu, ali i peći za grijanje koje idu u neke države zapadne Europe.

"Čim dobijemo izvozne dozvole i ovjeru svih ministarstava, krećemo s proizvodnjom. Moramo isporučiti određeni broj lansera za višecjevni bacač raketa RAK 12. Po narudžbi radimo novi lanser raketa, RAK 4, a dosad samo radili s kalibrima dometa 8 kilometara, koje ćemo također isporučiti, i dometa 9 kilometara koji su već spremni za isporuku. Znači, za lanser RAK 4, koji ćemo sad početi proizvoditi, a čija će raketa od 220 centimetara imati domet od čak 20 kilometara, tražimo neka nova tehnološka rješenja. Proizvest ćemo i određeni broj RBG 6. To je ručni bacač granata i isto tako veći broj RBR 7, a to je ručni bacač raketa. Sveukupno, za projektiranje nekih novih elemenata, proizvodnju oružja i njegovu isporuku imamo rok od šest mjeseci", kaže Učkar.

Komentirajte prvi

New Report

Close