Pravila su se promijenila: Evo kada treba razgovarati o plaći na razgovoru za posao

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2019. u 15:06
Foto: Getty Images

Već tradicionalno kandidati se savjetuju da tematiziraju plaće tek nakon što se na stolu nađe ponuda za posao.

Ali autorica bestselera za menadžment i suradnica CNBC-a Suzy Welch kaže da su se pravila promijenila: U današnjoj je ekonomiji potpuno prihvatljivo razgovarati unaprijed o plaćama.

Welch kaže CNBC-u da se sve svodi na "jednostavnu ekonomiju".

Nisu sve regije i industrije vruće u vezi potrage za radnicima, ali općenito, menadžeri zapošljavanja se ovih dana znoje kako bi pronašli dobre kandidate, a još više kako bi ih angažirali.

Na današnjem tijesnom tržištu rada tražitelji posla imaju utjecaj, što znači da se možete raspitati o plaći i novcu kad želite – čak i u prvom razgovoru. To također znači da se i tražitelji posla i menadžeri zapošljavanja mogu ranije uskladiti prije nego prođu kroz tri ili četiri intervjua, samo da bi otkrili da su jako udaljeni u očekivanju i ponudi plaće.

Ali ova nova pravila ne znače da tražitelji posla mogu reći što god žele – jezik, ton i pristup i dalje su važni.

"Bahatima se još uvijek teško zaposliti", kaže Welch. "Pokušajte nešto poput: Ovaj posao zvuči fantastično i vrlo sam uzbuđen u vezi njega. Možete li mi samo pomoći da razumijem raspon plaća kako bismo bili sigurni da smo usklađeni i prije nego što krenemo naprijed?".

Welch naglašava da "nijedan ekonomski procvat ne traje zauvijek, a jednog dana, kad se vrate teška vremena, može se vratiti i ovaj tabu.

Ali, dok se to ne dogodi, kaže, nema razloga da od početka ne izađete sa svojim očekivanjima.

„Samo naprijed i razgovarajte rano o novcu. Znate da to želite, a za sada i možete.", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close