Što god vi mislili o promjeni stope PDV-a, ovo vas čeka

Autor: Filip Jelić , 10. prosinac 2012. u 12:26
Ilustracija (Thinkstock)

Promjena stope PDV-a na 5% za dobra koja su se dosad oporezivala stopom od 0% posljedica je prilagodbe Europskoj uniji koja nije tolerantna prema nultoj stopi PDV-a.

Promjena stope PDV-a na 5% za dobra koja su se dosad oporezivala stopom od 0% posljedica je prilagodbe Europskoj uniji koja nije tolerantna prema nultoj stopi PDV-a. Druga promjena u sustavu poreza na dodanu vrijednost odnosi se na smanjenje stope na pružanje određenih usluga u ugostiteljstvu na 10%.

Mnogi na tu promjenu gledaju kao na kompromis za uvođenje obveze provedbe fiskalizacije. Kako god bilo, pred knjigovođama i poduzetnicima je velik posao. Detalje o promjenama u sustavu PDV-a te o pripremnim radnjama za primjenu novih stopa pročitajte u nastavku.

Od 01.siječnja 2013. stopa PDV-a od 5% primjenjivati će se na sljedeća dobra i usluge:

• Sve vrste kruha, sve vrste mlijeka, lijekove
• Znanstvene časopise, knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja te na udžbenike za pedagoški odgoj i obrazovanje, za osnovno, srednje i visoko obrazovanje
• Proizvode koji se kirurškim putem ugrađuju u tijelo (implatante), ostale medicinske proizvode za nadomještanje tjelesnog oštećenja ili nedostataka
• Usluge prikazivanja filmova

Poduzetnici koji će nakon 01. siječnja 2013. izdavati račune za navedena dobra i usluge obvezni su, sukladno načelu nastanka porezne obveze u prometu dobara i usluga, na računu obračunati i iskazati stopu PDV-a od 5%. Također, trgovci na malo koji ostvaruju promet prodajom dobara koji će sada biti oporezivi stopom od 5 %, a zalihe iskazuju po prodajnim cijenama sa uračunatim porezom, obvezni su sastaviti popis zaliha dobara. * Ista obveza ne odnosi se na trgovce ne veliko, ugostitelje i proizvođače koji zalihe vode po nabavnim cijenama. Hoće li cijena dobara ostati ista ili će dobra poskupjeti ovisi o odluci poduzetnika da li će povećanje PDV-a korigirati kroz smanjenje marže li kroz povećanje cijena. Trgovci koji se odluče za povećanje cijene robe moraju takvu promjenu evidentirati u Evidencijama o stanju robe.

*Obrtinicima dohodašima koji su isporučili dobra ili usluge po stopi 0% (dakle, prije 01.siječnja) porezna obveza nastaje po onoj stopi koja je iskazana na računu bez obzira na datum nastanka obveze, tj. naplate računa.

Predujmovi – ukoliko je predujam primljen prije 01.siječnja 2013., a stvarna isporuka dobara obavljena je nakon 01.siječnja, na konačnom računu treba biti obračunat i iskazan PDV po stopi od 5%.

Uvoz dobara – stopa od 5% primjenjuje se samo kod uvoza nakon 01. siječnja 2013. Ukoliko je carinarnica obračunala PDV prije 01. siječnja po stopi od 0%, bez obzira na to što će obveza biti ispunjena nakon 01. siječnja nije ju potrebno ispravljati za uvećani PDV

Naknadni ispravci računa – ukoliko nakon 01. siječnja 2013. iz određenih razloga dođe do ispravka računa za robu izdanu prije 01.siječnja, stopa kod ispravka ostaje ona koja je bila iskazana na računu u trenuku njegova izdavanja

POMJENA STOPE PDV-a U UGOSTITELJSTVU

Iako ugostitelji negoduju zbog obveze uvođenja fiskalnih kasa, zasigurno ih je obradovala vijest da se od 01.01.2013. smanjuje stopa PDV-a na 10% u ugostiteljstvu. Navedena stopa odnosi se na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva. Alkoholna pića te pića dobivena vrenjem kao i neki međuproizvodi i dalje se oporezuju stopom od 25%. Pod ugostiteljskim objektima smatraju se hoteli, kampovi, restorani, barovi, catering objekti te druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj kao i objekti jednostavnih usluga (Prema Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata).

Autor članka Filip Jelić stručnjak je koji radi za tvrtku Fidestum.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close