Poduzetnici, pitajte nas, izložite svoj slučaj, stručnjaci vam pomažu!

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2014. u 21:14
Thinkstock

Poduzetnicima donosimo odgovore na brojna pitanja koja ih koče u svakodnevnom poslovanju.

U sklopu projekta Poslovni uzlet, Poslovni dnevnik i Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s partnerima otvorili su Q & A sekciju (pitanja i odgovori) koja ima za cilj okupiti stručnjake koji će malim i srednjim poduzetnicima davati odgovore na brojna pitanja koja ih koče u svakodnevnom poslovanju.

Svoje slučajeve i pitanja možete slati na adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Poslovni uzlet – pitanje' te navedite ime i prezime stručnjaka ili organizaciju kojoj je pitanje namijenjeno.

Stručnjaci koji će malim i srednjim poduzetnicima biti na raspolaganju partneri su u Poslovnom uzletu, ali i stručnjaci koji su odlučili podržati poduzetnike kroz savjetovanje i odgovaranje na pitanja. Odgovore na pitanja objavljivat ćemo u specijalu 'Pitanja i odgovori'.

Stručni tim koji će vam odgovarati na pitanja čine:

1. Stručnjaci Hrvatskog telekoma (HT)

Stručnjaci Hrvatskog telekoma (HT), generalnog partnera Poslovnog dnevnika u sklopu projekta Poslovni uzlet, odgovarat će na vaša pitanja vezana za telekomunikacije.

 

2. Robert Stepančić (PBZ)

Robert Stepančić izvršni je direktor Sektora za upravljanje prodajom u Grupi poslova s malim i srednjim poduzećima u PBZ-u, zlatnom partneru Poslovnog dnevnika u projektu Poslovni uzlet.

 

3. Stručnjaci Croatia osiguranja 

Ovo su stručnjaci Croatia osiguranja, srebrnog partnera Poslovnog dnevnika u projektu Poslovni uzlet, koji će odgovarati na vaša pitanja vezana za područje osiguranja.

Mr. sc. Anita Oreč, direktorica Sektora za osiguranje imovine

 

Diplomirala je i završila znanstveni magisterij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja financija i marketinga. Dvije godine upravlja radom Sektora za osiguranje i reosiguranje imovine, a prije toga je pet godina vodila Sektor osobnih neživotnih osiguranja koje obuhvaća osiguranje nezgode, zdravstvenih i putnih osiguranja. Početak njene poslovne karijere vezan je uz poslove poreznog nadzora Ministarstva financija, a tijekom poslovne karijere radila je i u marketingu tu u Croatia zdravstvenom osiguranju.

Kontinuirano se usavršava i educira u područjima razvoja proizvoda i preuzimanja osigurateljnih rizika u Hrvatskoj i u inozemstvu. Svoje znanje danas prenosi kao redovni predavač, edukator Hrvatskog Ureda za osiguranje za područje preuzimatelje rizika u osiguranju od nezgode.

Članica je Nadzornog odbora Hrvatskog Nuklearnog Poola GIU te Nadzornog i revizorskog odbora Croatia zdravstvenog osiguranja.

Područja Sektora za osiguranje imovine: osiguranje imovine, osiguranje usjeva i nasada, osiguranja od odgovornosti, osiguranje životinja, osiguranje kućnih ljubimaca

Goran Radić, direktor Sektora za osiguranje motornih vozila

 

Diplomirani inženjer strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. godine je u Croatia osiguranju, a od lipnja 2009. godine je direktor Sektora za osiguranje motornih vozila.

Svoju karijeru počeo je u Filijali Zagreb u Službi šteta gdje je bio procjenitelj šteta na motornim vozilima, šef procjene šteta i direktor procjene šteta. Radio je i u službi prodaje i to kao preventivac ocjene industrijskih rizika, koordinator prodaje i šteta, te direktor prodaje osiguranja motornih vozila.

Od 2008. godine je stalni sudski vještak za cestovni promet, procjenu plovila i tehniku motornih vozila pri Županijskom sudu u Zagrebu.

Područja Sektora za osiguranje motornih vozila: osiguranje od auto odgovornosti, kasko osiguranje, Croatia asistencija, dodatna osiguranja od nezgode.

Željko Jukić, direktor Sektora za životna i osobna osiguranja

Završio je Ekonomski fakultet u Rijeci i poslijediplomski znanstveni studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2001. godine direktor je Sektora za životna osiguranja, a od 2011. direktor Sektora za životna i osobna osiguranja. U Croatia osiguranju je od 1994. godine, a poslovnu karijeru počeo je kao referent prodaje te kasnije kao šef službe za osobna osiguranja. 

Koautor je knjige Industrijska osiguranja u Hrvatskoj te autor brojnih stručnih radova i članaka iz područja životnih osiguranja. Redovni je predavač, edukator i član znanstvenog vijeća CEDOH-a Hrvatskog ureda za osiguranje.

Ovlašteni je auditor Lloyds registra za područje osiguranja. Predsjednik je Odbora direktora Croatia osiguranja d.d. društva za životno osiguranje u Skopju od 2008. godine. Predsjednik je Odbora za životna osiguranja Udruženja osiguravatelja pri HGK od 2010. godine.

Područja Sektora za životna i osobna osiguranja: životna, rentna osiguranja, štedno osiguranje djece, osiguranje od nezgode

 

4. Nikola Nikšić, savjetnik za menadžment

Nikola Nikšić savjetnik je za menadžment (CMC) licenciran pri ICMCI (The International Council of Management Consulting Institutes), ovlašteni procjenitelj poslovne izvrsnosti pri EFQM (European Foundation for Quality Management) i ovlašteni računovođa.   23 godine radi na pozicijama menadžera za upravljanje strategijom, financijama, računovodstvom i kontrolingom.  Dobitnik je nagrade Primus 2011., za najboljeg poslovnog savjetnika u Hrvatskoj na području strateškog menadžmenta i organizacijskog razvoja.  Predsjednik je Hrvatske udruge poslovnih savjetnika, član SoL Hrvatska (Društvo za organizacijsko učenje), udruge Hrvatski računovođa i Udruge hrvatskih kontrolera pri EFRI.

 

5. Davor Bruketa i Nikola Žinić (Bruketa&Žinić OM)

Davor Bruketa i Nikola Žinić  su kreativni direktori u grupi agencija za tržišno komuniciranje Bruketa&Žinić OM koja je specijalizirana za brand strategiju, grafički, produkt i prostorni dizajn, dizajn ambalaže, strateško planiranje tržišnih komunikacija, sve oblike offline  i online  oglašavanja i arhitekturu. Agencija je proglašena drugom najučinkovitijom nezavisnom agencijom na svijetu (Effie Index, Cannes, 2012.) i najboljom malom internacionalnom agencijom na svijetu (AdAge, Small Agency Awards, Portland, 2013.)

 


 Photo: Goran Jakus/PIXSELL

6. Vlatka Sakar, Trening centar i Antea revizija

Vlatka Sakar je licencirani hrvatski revizor, diplomirani ekonomist, sudski vještak, interni revizor i edukator EBC*L programa. U svojstvu direktora međunarodne revizorske firme KPMG Hrvatska (1993-1998) te direktora i partnera također međunarodne revizorske firme Ernst & Young Hrvatska (1998 – 2003), gospođa Sakar sudjelovala je odnosno vodila mnogobrojne revizije za međunarodne i domaće klijente,  sudjelovala  u projektima privatizacije i restrukturiranja javnih poduzeća, te vodila odnosno sudjelovala u provedbi raznovrsnih pregleda, due diligencea, procjena, vještačenja te ostalih sličnih poslova. Od 2003. godine revizorske poslove, te vještačenja, savjetničke i edukativne usluge obavlja preko vlastitog licenciranog revizorskog društva Antea revizija d.o.o.  odnosno TreningCentar d.o.o. Tijekom proteklog razdoblja vodila je mnogobrojne revizije, vještačenja i ostale vrste revizijskih i savjetničkih angažmana. Tijekom proteklih godina održala je stotine različitih edukativnih radionica i in-house treninga na temu računovodstva i financija.. Jedan od važnih klijenata već je godinama i Hrvatski telekom d.d. Zagreb za kojega je stotinama njegovih zaposlenika menadžerske ili prodajne razine održala radionice „Financije za nefinancijaše“. Posljednjih godina Vlatka Sakar odnosno TreningCentar d.o.o. razvija svoju vlastitu marku pod naslovom „Poslovna znanja u malom prstu“ s različitim temama od razumijevanja financijskih izvještaja do osnova revizije. Vlatka Sakar autorica je među ostalim i stručnih popularnih naslova u nakladi Školske knjige „Bilanca u malom prstu“ te „Upravljanje novcem u malom prstu“ koje dajemo u prilogu.

 


 Photo: Zarko Basic/PIXSELL

7. Antonio Prtenjača

Antonio Prtenjača rođen je 17. rujna 1987. godine u Zadru, a živi u Zagrebu. Nakon srednje škole upisao je studij poreznog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, odnosno njemu spojenom “Studijskom centru za javnu upravu i javne financije”. Pohađao je Institut za Menadžment u Zagrebu kako bi položio ispit za knjigovođu. Na apsolventskoj godini pokrenuo je web site poreznaklinika.com kroz koju uspješno djeluje kao stručni suradnik knjigovodstvenim uredima, računovodstvima, poreznim obveznicima, građanima i slično. Predavač je „Poslovnog centra znanja“ iz tema „Porezni nadzor“ i „Predstečajne nagodbe za porezni dug“ .Osim toga, prokurist je jednog trgovačkog društva u Zagrebu. Služi se s dva strana jezika, francuskim i engleskim. Napisao je dvije publikacije; „Abeceda poreznog nadzora“ i “5O pitanja i odgovora nakon ulaska Hrvatske u EU”, dok je treća još uvijek u pripremi. Osim toga, napisao je preko stotinu stručnih članaka o porezima, od čega bitan dio za portal Poslovni.hr s kojim uspješno surađuje.

 

8. Aco Momčilović, predsjednik organizacije MBA Croatia

Rođen 1980. U Zagrebu. Nakon završenog studija psihologije, upisuje EMBA na CotrguliBusinessSchool, koji završava 2010. Godine. Nakon toga završava i NLPLeadership Akademiju. Prošao je cijeli niz stručnih seminara iz područja Ljudskih resursa, u zemlji i inostranstvu. Nakon prvoga posla u Ledu, 4 godine radi u L'OrealAdria na poziciji HR Specijalista.  Bavio se psihološkom procjenom kandidata i primjenom testova ličnosti i inteligencije.  Iskustvo rada u internacionalnoj firmi mu je omogućilo daljnji razvoj u smjeru selekcije i edukacije zaposlenika, kao i vođenje posebnih projekata vezanih uz CompanyBranding. Uveo je u Hrvatsku poslovne igre svjetske klase, koje su kreirane od strane L'Oreala – ESTRAT, Brandstorm i REVEAL. Također se bavio i programima integracije zaposlenika u firmu. d početka 2011. je radio kao HR Manager u Billa d.o.o.  Tamo je nastavio rad na uvođenju PerformanceManagementa i planiranja karijere, specijalne projekte ispitivanja zadovoljstva zaposlenika, imao rijetku priliku raditi na uvođenju Misije i Vizije u kompaniju. Organizirao je i razne Assesment i Development Centre. Radi na planiranju potreba ljudskih resursa, i njihovom razvoju i edukacijama. Gostujući je predavač na više fakulteta, na temu Korporativne kulture, Selekcije ljudi, Selekcije u timove, Pregovaranja, Povezanosti PRa i HRa,  a predaje i na Institutu za Management modul o strategiji Ljudskih resursa. U slobodno vrijeme također radi na širenju znanja i povezivanju kvalitetnih ljudi, kao član više poslovnih udruga. Član je druge generacije YES Juniora, a u udruzi MBA Croatia je predsjednik. Sve to je nadopunjeno s humanitarnim radom kroz projekte udruge POZA koju je osnovao zajedno s prijateljima.

 

 

9.  dr.sc. Saša Petar, poslovni savjetnik i autor 25 poslovnih knjiga

Saša Petar poslovni je i osobni savjetnik. Autor je 25 poslovnih i self-help knjiga te više od 250 stručnih članaka. Područja iz kojih mu možete postavljati pitanja su: upravljanje poslovnim rizikom i konfliktom, upravljanje kriznim situacijama, unaprjeđenje prodaje (prodajna komunikacija, vještine prodaje, pregovaranje), kao i osobna snaga (motivacija i samomotivacija, upravljanje zadovoljstvom (satisfaction management), upravljanje greškama (mistake management ), upravljanje vremenom (time management), upravljanje stresom (stress management)).

 

10. dr.sc. Vesna Bukarica, dipl.ing.el., načelnica Sektora za energetsku učinkovitost, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Vesna Bukarica diplomirala je elektrotehniku 2001. godine na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), gdje je i magistrirala 2006. te doktorirala 2013. godine. Njezin je znanstveni, istraživački i stručni rad posvećen prvenstveno razvoju instrumenata politike za poticanje energetske učinkovitosti i ostvarivanje održivog energetskog razvoja te vrednovanju njihovih učinaka. Kao vodeći stručnjak za energetsku učinkovitost, sudjelovala je u nizu projekata za razvoj energetskih politika, od kojih treba istaknuti nacionalni program i akcijske planove energetske učinkovitosti za Hrvatsku, Strategiju energetskog razvitka Republike Hrvatske, Stručne podloge za izradu Zakona o učinkovitom korištenju energije i pratećih podzakonskih akata te razvoj sustava za praćenje, verifikaciju i ocjenu politike energetske učinkovitosti za zemlje Zapadnog Balkana. Rezultate svojeg znanstvenog i stručnog djelovanja objavila je u više od 20 znanstvenih radova, stručnih studija i publikacija. Trenutno je zaposlena na mjestu načelnice Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

 

11. Boro Vujović, stručnjak za nekretnine, Opereta nekretnine

 

12. Edvard Ribarić, predsjednik Uprave Hrvatskog kreditnog osiguranja d.d.

Godine 1996. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu; smjer Financije, a 2001.g. završava poslijediplomski studij „Master in Banking and Finance for Central and Eastern European Countries“ u Milanu, Italija
Karijeru je započeo u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, gdje od rujna 2005. do rujna 2010. obavlja funkciju Rukovoditelja Osiguranja izvoza. Sudjeluje u osnivanju i organizaciji poslovanja Hrvatskog kreditnog osiguranja d.d., prvog društva specijaliziranog za osiguranje kredita (naplate potraživanja) u Republici Hrvatskoj te od rujna 2010. g. uspješno obavlja funkciju predsjednika Uprave društva.

 

13. Andrija Garofulić, ovlašteni računovođa te Direktor odjela savjetovanja u Mazars Cinotti društvima

Prve godine svoje poslovne karijere proveo je u međunarodnoj revizorskoj kući na poslovima knjigovodstva I računovodstvenog savjetovanja. Tijekom rada u računovodstvenom odjelu, bio je zadužen za sveukupno poslovanje i računovodstvo nekoliko klijenata iz turističkog sektora, trgovine i razvoja projekata. U poreznom odjelu međunarodne revizorske kuće bavio se poslovima poreznog savjetovanja, poreznih nadzora u sklopu revizije te izradom studija o transfernim cijenama. Od zaposlenja u Mazars Cinotti društvima bavi se razvojem odjela savjetovanja, što uključuje aktivnosti na području poreznog i financijskog savjetovanja.  Kao glavne usluge kojima se Andrija bavi izdvajamo: studije o transfernim cijenama, savjetovanje oko poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak, procjene vrijednosti društava, izradu poslovnih planova.

 

 

14.  Zdravko Režek

Zdravko Režek magistar je i inženjer strojarstva. 1990.    diplomirao je na studiju strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. 1999. položio je državni stručni ispit za pristav I. vrste zvanja. 2000. je stekao certifikat savjetnika poduzetništva u malom gospodarstvu, a prema Programu izobrazbe Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo. Profesionalno iskustvo: od 1994. godine ima registriran obrt: proizvodnju grožđa i vina. Od    1991. – 1996. bio je nastavnik u Srednjoj školi Jastrebarsko. Od  1996. – 2014. bio je pročelnik UO za gospodarstvo Grada Jastrebarskog. Od 2014. voditelj je odsjeka za gospodarstvo i društvene djelatnosti u Upravnom odjelu za imovinsko-pravne poslove, gospodarstvo, društvene djelatnosti,  komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Jastrebarskog.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Konačno ste nam gostoljubivo -otvorili svoja vrata- da ne moramo
spamati Vaše portale svojim problemima ! Super.

New Report

Close