Pitanja i odgovori: Kreditni programi, kartično poslovanje, financijske konzultacije…

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2014. u 14:45
Thinkstock

U sklopu projekta Poslovni uzlet, Poslovni dnevnik i Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s partnerima otvorili su Q & A sekciju (pitanja i odgovori)

U sklopu projekta Poslovni uzlet, Poslovni dnevnik i Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s partnerima otvorili su Q & A sekciju (pitanja i odgovori) koja ima za cilj okupiti stručnjake koji će malim i srednjim poduzetnicima davati odgovore na brojna pitanja koja ih koče u svakodnevnom poslovanju.

Svoje slučajeve i pitanja možete slati na adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Poslovni uzlet – pitanje' te navedite ime i prezime stručnjaka ili organizaciju kojoj je pitanje namijenjeno.

Stručnjaci koji će malim i srednjim poduzetnicima biti na raspolaganju partneri su u Poslovnom uzletu, ali i stručnjaci koji su odlučili podržati poduzetnike kroz savjetovanje i odgovaranje na pitanja (stručnjaka možete odabrati ovdje). Odgovore na pitanja objavljivat ćemo u specijalu 'Pitanja i odgovori'.

Stručnjaci PBZ-a odgovaraju na pitanja koja donosimo u nastavku:

1. Osnovao sam tvrtku za turističku djelatnost i namjeravam staru kamenu kuću u centru Raba prenamijeniti u hostel. Kuća ima tri etaže, s poslovnim prostorom u prizemlju – ukupno cca 550 četvornih metara. Postoji li u PBZ-u kakav kreditni program u koji se može uklopiti moj projekt? 

Banka raspolaže s dva osnovna programa kreditiranja. Prvi je klasični kredit koji rješava veće zahvate na turističkim objektima (izgradnja, prenamjena, veće adaptacije, proširenje kapaciteta) iznos nije ograničen, a ovisi o ekonomskim pokazateljima investicije (troškovi, popunjenost, cijene iznajmljivanja ili prihodi od ugostiteljske djelatnosti). Drugi program je namijenjen za manje zahvate do EUR 100.000 , a koji je i dokumentacijski manje zahtjevan jer se ne traži  hipoteka (dovoljne su mjenice i zadužnice), otplata kredita prati turističku sezonu (do sada su bile mjesečne rate kroz cijelu godinu) uz rokove koji mogu biti  20 g. za izgradnju, 12 g. za adaptaciju, 7 g. za  wellness.

2. Mogu li koristiti usluge kartičnog poslovanja PBZ-a ako nemam kod vas otvoren kunski poslovni račun? 

Da, moguće je koristiti uslugu prihvata kartica putem POS ili internet prihvata kartica i bez otvaranja poslovnog računa u Privrednoj banci Zagreb tako što se navedene usluge mogu ugovoriti s PBZ Cardom s članicom PBZ Grupe. PBZ Card je vodeća kartična kuća u Hrvatskoj te osim bankarskih kartica VISA i MasterCard u svojoj ponudi nudi u Hrvatskoj vrlo prepoznatljive American Express kartice (osobne i poslovne, zelene, zlatne, platinum…). Prihvatom kartičnog prometa na sve popularnijim internet trgovinama te na  POS u klasičnim trgovinama PBZ Card prikupljeni promet može prebaciti na račun u bilo kojoj poslovnoj banci u Hrvatskoj. Ako se promet usmjerava na poslovni račun u Privrednoj banci Zagreb tu se otvaraju mogućnosti za različite druge pogodnosti koje Banka temeljem usmjerenog kartičnog prometa može ponuditi klijentu. Tipični primjeri su različiti oblici kreditiranja poduzeća bazirani na mjesečnom volumenu kartičnog prometa kao oblik brzih pozajmica u slučaju kraćih potreba za financijskim sredstvima. Pored navedenog Banka i klijenti mogu dogovoriti kreditiranja kupaca, obročne otplate za kupce, različite marketinške promocije na milijunsku bazu klijenata Banke i PBZ Carda te sudjelovanje u različitim nagradnim  programima.

3. Mali sam poduzetnik u trgovini, 12 zaposlenih. Koliko bi me godišnje stajala usluga vođenja transakcijskih računa? 

Klijenti se   najčešće  odlučuju za kombinaciju račun, internetsko ili mobilno bankarstvo i debitnu karticu uz račun. Ovakva konfiguracija omogućuje poslovanje s bezgotovinskim i gotovinom plaćanjima. Od jednokatnih naknada pri otvaranju imamo: otvaranje poslovnog računa je 50 kuna, izdavanje kartice je 20 kn, izdavanje stika za PBZCOM@NET 190 kn i fina certifikat 150 kn (s pdv-om). Mjesečna naknada vođenja računa je 20 kuna. Ako je klijenti  korisnik mobilnog bankarstva mPBZCOM plaća 15 kuna mjesečno,  internet bankarstva PBZCOM@NET-a plaća se 35 kuna mjesečno. Korištenje kartice za podizanje gotovine na bankomatima je besplatno.

4. Imam konzultantsku tvrtku sa sedam zaposlenih i često sam na putu u zemlji i inozemstvu a imam obvezu vršiti plaćanja gotovo svaki dan. Kako i uz koju elektronsku uslugu mogu najlakše i najjeftinije vršiti plaćanja?  

Pametni telefoni su gotovo uvijek uz nas. U ovom slučaju prva preporuka je mPBZCOM usluga koja putem aplikacije za iPhone ili Android pametnih telefona možete zadavati naloge za plaćanja, pregledavati stanja i promete za kune i devize. Za ino plaćanja tu su tečajne liste, kupnja, prodaja i konverzija deviza. Često, treba dokazati da je nešto plaćeno pa je tu mogućnost slanja PDF potvrde na e-mail adresu. Za najčešća plaćanja moguće je kreirali predloške tako da se mijenja samo iznos, opis plaćanja i pozivi na broj. mPBZCOM usluga se može skladno povezati i s uslugom internetskog bankarstva PBZCOM@NET. To bi značilo da vaše kolege ili knjigovodstveni servis mogu pripremati naloge, a vi ih putem mPBZCOM aplikacije samo autorizirate za plaćanje. Time ste vi pošteđeni unosa podataka u nalozima i kao odgovorna osoba odlučujete što će i kada biti plaćeno. U odnosu na poslovnicu interni kunski nalog je 7 puta jeftiniji na internet kanalu (0,98 kuna po nalogu), a eksterni kunski nalog je 4,5  puta jeftinije (1,58 kn po nalogu). 
 
5. Namjeravam se baviti poljoprivredom, kod Petrinje sam kupio 3 hektara zemlje s gospodarskim objektom. Postoji li kod vas neka savjetodavna služba koja bi davala financijske konzultacije poljoprivrednicima početnicima? 

Predlažemo  da se za početak obratite Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi  čiji eksperti mogu pružiti vrlo  stručne savjete, instrukcije i praktična predočenja iz područja poljoprivrede. Osim stručnih savjetovanja  u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu raspolažu i s ekonomskim modelima za pojedine poljoprivredne djelatnosti iz koji je vidljivo što se može očekivati u financijskom smislu nakon ulaganja u pojedinu djelatnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close