Ovaj hrvatski profesor svoje studente uči kako razmišljati ‘izvan kutije’

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2012. u 17:05
Pametna kuna donosi intervju s Mislavom Antom Omazićem (PXL)

Pametna kuna donosi zanimljiv razgovor o poduzetništvu s Mislavom Antom Omazićem.

Profesor Omazić, koji svoje studente potiče na osmišljavanje i provedbu društveno korisnih projekata u sklopu predmeta na diplomskom studiju „Menadžment promjena“, kao i na konstruktivno-kritički pogled na postojeću poslovnu praksu unutar kolegija „Društvena odgovornost poduzeća“ i među samim studentima slovi kao odličan predavač. Jedan pogled na dosadašnje projekte (suradnja s Toyotom, IBM-om, Svjetskom bankom, Ujedinjenim narodima, Novartisom, Microsoftom, IperCoopom itd.) i interese (govori dva strana jezika, zaljubljenik je u jazz glazbu i suvremenu umjetnost)  pokazuje kako je profesor Omazić vrlo zanimljiv sugovornik. No priča koja ga u mnogočemu izdvaja od mnoštva drugih stručnjaka na sveučilištima diljem Hrvatske je upravo ranije spomenuta priča o društvenom angažmanu i poticanju studenata na razmišljanje "izvan kutije". 

Krenimo s definiranjem jednog od važnijih pojmova vezanih uz poduzetništvo danas – društveno odgovorno poslovanje. Kako bi ga definirali i koji su primjeri koje poznajete i koje bi osobno izdvojili kao dobru referencu za naše čitatelje?

Ono što objedinjuje termine poduzetništvo i društveno odgovorno poslovanje je socijalno poduzetništvo, gdje poduzetnici koriste vlastite inventivne i inovativne potencijale kako bi riješili neke od najkritičnijih društvenih problema i ostvarili ekonomsku korist. Ovi pojedinci usmjeravaju sve svoje kompetencije kako bi pomogli nekim od najugroženijih društvenih skupina kroz vlastiti poslovni model koji može opstati na tržištu. Umjesto da rješavanje društvenih problema prepuste drugima oni proaktivno preuzimaju odgovornost i u tim problemima vide poslovne prilike. Oni rješavaju društvene probleme mijenjajući društveni sustav  i tjerajući ga da prihvati novo i bolje kao trajno rješenje. Svaki socijalni poduzetnik kontinuirano prezentira ideje koje su jednostavne za korištenje, svima razumljive, bazirane na sustavu vrednota i uključuju razne oblike strateških partnerstva s raznim dionicima koji se saživljuju s njihovim idejama. Oni su jednostavno nositelji nužnih društvenih promjena.

Vjerojatno je najpoznatiji i najeksponiraniji primjer onaj Nobelovca i bankara iz Bangladeša, Muhammada Yunusa koji je objasnio svoj model mikrofinanciranja Grameen dok je gostovao u Hrvatskoj. Međutim u zadnje vrijeme oko njegovog modela se spominju razne kontroverze. Meni je posebno interesantan bivši suvlasnik eBay-a, Jeffa Skolla koji je pokrenuo producentsku kuću Participant Media s ciljem stvaranja društveno angažiranih filmova te koristi filmsku industriju ne bi li potaknuo širu javnost na promjene. Interesantno je kako oni pored tema koje biraju djeluju i u virtualnom svijetu kroz web stranicu www.takepart.com. 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

OMAZIĆ UČI SVOJE STUDENTE KAKO MISLITI—-DA LI IH UČI????????

MA GOSPODINE PROFESORE ,KAKO IH TO UČITE MISLITI ???? MENI NIJE NI NAJMANJE RAZVIDNO.
KOLIKO SAM MOGAO RAZUMJETI IZ OVOGA KRTAKOG SADRŽAJA ,UČITE IH DA UČE ,ALI NE KAŽETE ŠTA I KAKO .I DA TO SVOJE ZNANJE PODRUŠTVENE NEKOM VRSTOM ZAJEDNIČKOG KORIŠTENJA ,ALI U KOJIM DRUŠTVENIM ODNOSIMA, TO NISTE REKLI . JER DRUŠTVENI ODNOSI SU UVJETI KAKO SE ODNOSI ČOVJEK PREM ČOVJEKU ,KAKO SE OSTVARUJU NJIHOVI ODNOSI U PROIZVODNJI ,DA LI ANTAGONISTIČKI ILI JE TO ZAJEDNICA U KOJOJ SLOBODNO VRIJEME POTIČE ČOVJEKA NA NJEGOVO SLOBODNO OPREDJELJENJE NA STVARALAŠTVO A NE VANJSKA NUŽDA . VAŠ MODUS KOJI IM PREPORUČUJETE VRLO JE NERAZBORIT : VAŠI STUDENTI BI TREBALI BITI ONI KOJI SU IZNAD PROSJEKA SVOJE SREDINE ,KOJI STVARAJU ALI I SVOJE ZNANJE DIJELE SA ONIMA KOJI SU POTREBNI NJIHIOVE POMOĆI, TAKO DA STIGNU TO MALO I KARITATIVNO PODRUŠTVENIT. DRUŠTVO KOJE SE TEMELJI NA KLASNOM ODNOSU NIJE DRUŠTVO. TO JE SAVANSKI ČOPOR KOJI, ISTINA ,IMA SVOJA PRAVILA DA NAJJČEM PRIPADA I NAJVIŠE NEČEG, DA ODABERE KOLIKO ĆE I ŠTA ĆE UŽIVATI. DA LI SE IZA VAŠE RIJEČI PODUZETNIK KRIJE ČOVO KOJI BI TOBOŽ BIO ONAJ KOJI ŽIVI I RADI DA OSTVARI PROFIT ALI NE EXTRA NEGO ,NEKI UMJERENI KAKO BI I ONIMA KOJI SU U NJEGOVOJ SLUBI BILO BOLJE. MA TO SU BUDALAŠTINE.
GOSPODINE PROFESORE NEMOJTE SE TRUDITI ,DA SMIŠLJTE NEKU SVOJU TEORIJU KOJA JE NEKI MODIFCIRANI OBLIK KLASNE TEORIJE KOJA SE VEĆ TOTALNO ISTROŠILA,VEĆ IM SAVJETUJETE DA UZMU MARXA PODGALVU ,NAGLAVU I UGLAVU. TO JE JEDINI UVJET DA VAŠI STUDENTI POSTANU SAMOSVJESNI SEBE ŠTO IM PRUŽA MOGUĆNOST STICANJA SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI ZA KOJU HEGEL KAŽE DA JE TO PUT U RODNO MJESTO ISTINE I POČETAK LJUDSKE POVIJESTI. VAŠA MODIFIKADCIJA ME PODSJEĆA NA PRUDONA I JOŠ NEKE SOCIJALISTE UTOPISTE ,KADA SU PREDVIĐALI DRUŠTVENE ODNOSE U KOJIM GAZDA TREBA DA BUDE KARITATIVNI PREDVODNIK I PREDRADNIK.MOJA PARAFRAZA. TAKO ILI SLIČNO SE MOŽE ISČITAVATI I IZ VAŠIH TEORIJA :NEKI KAPITALIZM, ALI SA VIŠE HUMANIZMA.NEMA TAKVIH DRUŠTVENIH ODNOSA NIT ČE IKADA POSTOJATI. MARX JE SVOJIM DUGOGODIŠNJIM RADOM ,NE KAO EKONOMISTA NEGO KAO FILOZOF ,A BEZ FILOZOFIJE NEJDE NIŠTA . HEGEL KAŽE :ŠTO NEMA KORIJENE U FIKOZOFIJI TO NEMA NIKAKVE VRIJEDNOSTI , PA PREMA TOME NE POSTOJI. GOSPODINE PROFESIRE POTSJETIT ĆU VAS NA JEDNU MARXOVU TVRDNJU KOJU JE IZREKAO JOŠ PRIJE 13O GODINA A ONA GALASI: JEDAN OD BITNIH ČIMBENIKA UNUTRAŠNJEG RASPADANJA KAPITALISTIČKOG SUSTAVA PREDSTAVLJA NEMINOVNO I NEZAUSTAVLJIVO TEHNIČKO USAVRŠAVANJE PROIZVODNJE. TO TEHNIČKO USAVRŠAVANJE PROIZVODNJE PRISILIT ĆE KAPITALISTE DA NEPRESTALNO SMANJUJU SVOJ NOVČANI KAPITAL I DA GA ULAŽU U NABAVKU NOVIH PROIZVODNIH SREDSTAVA. TIME ĆE NJIHOV KONSTANTNI KAPITAL RASTI DOK ĆE VARJABILNI KAPITAL,TO JEST ONAJ NA KOJEMU POČIVA SNAGA KAPITALISTIČKOG SUSTAVA,U ISTOM RAZMJERU OPADATI. TO JE U KAPITALISTIČKOM NAČINU PROIZVODNJE= ZAKON TENDENCIJE PADANJA PROFITNE STOPE= KOJI OKREĆE PROIZVODNI POTENCIJAL PROTIV POVEĆANJA VIŠKA VRIJEDNOSTI , GLAVNOG POKRETAČA KAPITALIZMA.

FILOZOFSKI PROMATRAN TAJ ZAKON IZRAŽAVA SUKOB IZMEĐU ZBILJSKIH I ILUZORNIH VRIJEDNOSTI U NOVOVJEKOVNOM SVIJETU. DA BI NAŠLI IZLAZ IZ TE PROTUSLOVNE I NAPETE SITUACIJE I DA BI SPASILI SVOJ PROFIT , KAPITALISTI ĆE BITI PRIMORANI DA INTENZIVIRAJU PROIZVODNJU DO MAKSIMUMA. MEĐUTIM ONI ĆE NA TAJ NAČIN DOVESTI GRAĐANSKI SVIJET U SVE TEŽE KRIZE HIPERPRODUKCIJE KOJA ĆE NEMINOVNO IZAZVATI OBOSTRANO NEZADOVOLJSTVO . KAPITALISTI ĆE BITI NEZADOVOLJNI ZBOG NEMOGUĆNOSTI PRODAJE,
A POTROŠAČI ZBOG KUPOVNE NEMOĆI= KAPITALISTIČKI ODNOSI ,ZNAMO KAKVI SU. ONI SU EKPLOATATAORSKI ,ONI SU NEDRUŠTVENI ,ONI SU PLJAČKAŠKI I NAJZAD ,ONI IMAJU SVA SVOJSTVA ROBOVLASNIČKIH ODNOSA. A VAŠA TEORIJA JE DA ODGOJITE LJUDE KOJI SE BORE ZA SEBE ,DA POSTIGNU ŠTO VEĆU FLEKSIBILNOST SVOGA ZANANJA I IMPLEMENTACIJE TOGA ZNANJA U DRUŠTVENU KORIST ,ALI NISTE REKLI KOJU DRUŠTVENU KORIST.I KAPITAKLIZAM PROPOVJEDA O DRUŠTVU ,O DRUŠTVENOJ BRIZI ,O DRUŠTVENOJ ODGOVORNOSTI ,ALI SAMO ONIH KOJI SU UPREGNUTI U PRIBAVLJANJE PROFITA ZA VLASNIKE SREDSTAV ZA PROIUZVODNJU. A VLASNIK NIKADA NIJE DRUŠTVENO ODGOVORAN. TO JE SADA, KAO NIKADA, OČEVIDNO.U EVROPI ŽIVI U BIJEDI I NEIMAŠTINI ARMIJA NEZAPOSLENIH ,PO NAJNOVIJIM PODACIMA NEKIH AGENCIJA ,PA I PORTALA ,CC-a 46 MILIJUNA. AKO PROPOVJEDATE VAŠIM STUDENTIMA O KATEGORIJI PODUZETNIK,ONDA JE LOGIČNO DA SE MISLI NA PRIVATNO VLASNIŠTVO , NA KAPITALISTIČKI OBLIK DRUŠTVENO-EKSPLOATATORSKIH ODNOSA. DAKLE, UPUĆUJETE IH NA OSTVARIVANJE PROFITA. NARAVNO, NA OSNOVU SVOGA ZNANJA ,ALI U KAKVIM DRUŠTVENIM ODNOSUMA SE TO ZNANJE OPLEMENJUJE. JER NJIHOVO ZNANJE SE REALIZIRA U PROIZVODNJI ,A PROIZVODNJA SE TEMELJI NA RADU RADNIKA KOJI REALIZIRA SVAKO ZNANJE SMIŠLJENO BILOGDJ ILI OD BILIKOGA.
MA PROFESORE TO VAM NIJE NIŠTA,TO JE VELIKA GLUPOST. UČITE ,PRIJE SVEGA, SVOJE STUDENTE DA POSTANU SAMOSVIJESNI SEBE I DRUŠTAVA U KOJEM SE NALAZE, ŠTO ZANČI DA POSTANU KLASNO SVIJESNI DA ŽIVE U ROBOVLASNIČKOM DRUŠTVU KOJE TREBA MIJENJETI. KADA KAŽEM ROBPVLASNIČKOM TO ZNAČI DA SVAKA INCIJATIVA VAŠIH STUDENATA USMJERENA KA POSTIGNUĆU PROFITA KAO JEDINE IDENTIFIKACIJE SEBE, ONDA STE NA DNU OVOGA ŠTO IMAMO, A NEMAMO SADA NIŠTA JER SE SVE RUŠI .
GOSPODINE PROFESORE UPUTITE SVOJE STUDENTE DA SE PRIHVATE OSNOVA MARXIZMA KOJI ĆE IM OTKRITI DA SE NALAZE ZAROBLJENI U KAPITALISTIČKOM PROFITNOM DRUŠTVU ,KOJE NIJE NI DRUŠTVO NI DRUŠTVENA ZAJEDNICA.ONI SU ČOPOR KOJI EGZISTIRA NA PRINCIPU SNAGE SVOGA KAPITALA A KOJEG OPLEMANJUJE RADNIČKA KLASA .

New Report

Close