Ova neugodna greška će vas koštati dobivanja posla

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2019. u 11:59
Foto: Getty Image

Napisali ste sjajnu molbu, obavili više krugova intervjua i poslali zahvalnice svima koje ste upoznali. Sada sve što trebate učiniti jest sjediti i čekati pismo ponude, zar ne?

Pogrešno.

Konačni korak sklapanja posla u bilo kojem procesu intervjua je provjera preporuka, a ako ih ne uspijete adekvatno pripremiti – to je greška. Autorica i stručnjakinja za menadžment Suzy Welch za CNBC pojašnjava zašto je spomenuta greška "stvarno posramljujuća i kako se lako može izbjeći”.

“U svakoj ozbiljnijoj tvrtki provjere preporuka su ključne", zbog čega je jedna od najvećih pogrešaka tražitelja posla – da čak niti ne obavijesti osobe na koje se poziva da su mu preporuke.

"To je ludo, ali to se stalno događa", upozorava Welch. Osobe koje vas trebaju preporučiti netko iznenadno nazove. Zbog toga mogu biti potpuno iznenađene, a možda vas se niti neće moći sjetiti.

Da bi se izbjegla takva neugodna situacija, Welch kaže da ne samo da trebate upozoriti svoje “preporuke” na mogućnost telefonskog poziva, nego ih i pripremiti za ono o čemu bi trebali razgovarati.

"Nazovite svoje preporučitelje dan ili dva prije nego što očekujete da će ih nazvati, kako biste im opisali vaše vještine, osobine i iskustvo koje treba naglasiti u razgovoru, da bi tvrtka koja vas želi zaposliti to prepoznala kao vašu vrijednost”, navodi Welch.

Na primjer, možete reći nešto poput: "Dabar dan poštovani preporučitelju. Posao za koji obavljam intervjuu zahtijeva kvantitativnu analizu i suradnju, pa biste možda željeli spomenuti, kad Vas nazovu, moj uspjeh na projektu prošle tvrtke u kojoj sam radio".

Možda se čini da prelazite granicu ili da ste previše samo-promotivni, ali Welch kaže da ćete se iznenaditi koliko će vaše preporučitelji to cijeniti.

“Zadnja stvar o kojoj vaše preporučitelji imaju vremena za razmišljati je – o najboljem trenutku vaše dosadašnje karijere. Ako ih obavijestite o tome u pripremnom razgovoru, zapravo im činite uslugu", tvrdi.

Ne podcjenjujte važnost pripremljenih i prethodno upozorenih preporučitelja u pomoći pri dobivanju posla.

"Ako doista želite taj posao vaši preporučitelji moraju zaključiti posao za vas – a vi im morate u tomu pomoći”, zaključuje Welch.

Komentirajte prvi

New Report

Close