Nisam platila doprinose zbog čega mi je račun blokiran, što dalje?

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2014. u 17:59
Thinkstock

2013. sam se zaposlila sezonski te sam trebala prijaviti povrat poreza, međutim s obzirom na to da ne živim na svojoj adresi, kasno sam vidjela kada su mi poslali račun za povrat poreza….

U sklopu projekta Poslovni uzlet, Poslovni dnevnik i Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s partnerima otvorili su Q & A sekciju (pitanja i odgovori) koja ima za cilj okupiti stručnjake koji će malim i srednjim poduzetnicima davati odgovore na brojna pitanja koja ih koče u svakodnevnom poslovanju.

Svoje slučajeve i pitanja možete slati na adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Poslovni uzlet – pitanje' te navedite ime i prezime stručnjaka ili organizaciju kojoj je pitanje namijenjeno.

Stručnjaci koji će malim i srednjim poduzetnicima biti na raspolaganju partneri su u Poslovnom uzletu, ali i stručnjaci koji su odlučili podržati poduzetnike kroz savjetovanje i odgovaranje na pitanja (stručnjaka možete odabrati ovdje). Odgovore na pitanja objavljivat ćemo u specijalu 'Pitanja i odgovori'.

U nastavku donosimo pitanje čitateljice portala Poslovni.hr:

Poštovani, 2011.godine sam počela raditi na brodu sa stranom zastavom, radila sam do 13.4. 2013.godine, nisam platila doprinose zbog čega mi je račun blokiran. 2013. sam se zaposlila sezonski te sam trebala prijaviti povrat poreza, međutim s obzirom na to da ne živim na svojoj adresi, kasno sam vidjela kada su mi poslali račun za povrat poreza. Zanima me mogu li napraviti to svejedno zbog duga koji imam? Svakako se nadam dug do kraja ove godine isplatiti, stvarno se brinem kako bih to što prije mogla riješiti. Već sam pomalo očajna zbog toga duga i nadam se da mi ovo neće previše naštetiti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Na pitanje odgovara Mazars Cinotti Consulting:

Poštovani, 
  
Kako razumijemo, radili ste na brodu pod stranom zastavom, a na temelju toga niste plaćali obvezne doprinose te su Vam radi navedenog blokirali račun. S obzirom da ste bili dužni predati poreznu prijavu, a isto niste napravili, zanima Vas možete li to napraviti naknadno. 
  
Vezano za podnošenje porezne prijave, prema čl. 84. Općeg poreznog zakona (NN 147/08 do 73/13), ako je porezni obveznik propustio predati godišnju poreznu prijavu u za to predviđenom roku (najkasnije do 28.2. tekuće godine za prethodnu) postoji mogućnost da se dopusti, na njegov zahtjev, povrat u prijašnje stanje. Povrat u prijašnje stanje u svojoj srži predstavlja opciju u kojoj Porezna uprava dopušta obvezniku da preda prijavu i nakon zakonskog roka za podnošenje iste. 
  
Zahtjev za povrat u prijašnje stanje podnosi se u roku od 8 dana od dana prestanka razloga zbog kojeg je propušten rok za prijavu, uz uvjet da se razlog učini vjerojatnim. Vjerojatni ili opravdani razlozi mogu biti boravak na liječenju, elementarna nepogoda ili viša sila. 
  
Ako ne budete u mogućnosti dokazati da je postojala viša sila ili drugi razlog radi kojeg ste opravdano propustili predati prijavu, nažalost smatrati će se da ste prekršili Zakon o porezu na dohodak. Svakako savjetujemo da samostalno navedenu prijavu predate što prije kako bi ograničili eventualne kazne od Porezne uprave, kao i zatezne kamate na kasno plaćene poreze. 
  
Kada govorimo o neplaćanju doprinosa, nismo sigurni što je točno Vaše pitanje pa se samo možemo složiti sa tvrdnjom da je navedeno svakako problem.

Komentirajte prvi

New Report

Close