Najbolje vrijeme za kupnju automobila: Na ove datume ćete uštedjeti novac

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2019. u 12:24
Foto: Getty Images

Različiti ponude, promocije automobila ili poticaji za kupnju variraju tijekom cijele godine.

Jeste li se ikada zapitali kada je najbolje vrijeme za kupnju automobila? Kratak odgovor je – to ovisi. Najbolje ponude automobila nisu ograničene na određeni dan ili mjesec.

No vrijeme je važno i može napraviti veliku razliku za maksimalnu uštedu automobila. Ali i druge stvari su važne, navodi Investor's Business Daily.

Praznici i izlazak novih modela

Crni petak, kao i praznici nude veliku uštedu kod kupnje automobila. I određeni mjeseci, kao što su listopad, studeni i prosinac. Kraj mjeseca ili tromjesečja, poput kraja godine, obično znači dobru ponudu. Obratite pozornost i na razdoblje promjene modela. To je obično krajem ljeta i u jesen. Badnjak i doček Nove godine posebno su dobri.

Programi poticaja, kao što su posebne stope financiranja, nula posto ili smanjene kamate na zajmove i ostale povoljne ponude obično se pojavljuju kroz produžene vikende zbog spajanja s praznicima.

No ako nemate izvrsnu kreditnu sposobnost, malo je vjerojatno da će vam atraktivne promocije za praznike donijeti mnogo, čak i ako je najbolje vrijeme za kupnju automobila, upozorava Moody.

Kraj godine

Općenito, od listopada do prosinca je najbolje vrijeme u godini za kupnju automobila.

I za kupce i za prodavače, u novoj godini očekuju se novi modeli, tako da je potkraj godine vrijeme za velike popuste na stare modele.

"Trgovci ne žele imati prošlogodišnji model u salonu, čak i ako je potpuno nov i nije vožen”, kaže Eric Lyman, viši potpredsjednik industrijskog uvida uTrueCar (TRUE).

Prosinac nudi najdublje popuste. Popusti od gotovo 7 posto (podaci TrueCar) traju do veljače kada padaju ispod 6 posto, što ju čini najslabijim mjesecom za uštedu.

Kraj mjeseca, kraj tromjesečja

Isto tako, kupovina na kraju mjeseca ili četvrtine godine je korisna, navodi Autotrader's Moody.

Mjesečni i tromjesečni prodajni ciljevi i rezultati tada se uspoređuju, nakon čega se izračunavaju i bonusi za zastupnike i za njihovo prodajno osoblje.

Neki stručnjaci za kupnju automobila ističu da rokovi za to padaju nekoliko dana prije kraja mjeseca. Stoga razmislite o ciljanju kupnje 27., 28. ili 29. dana u mjesecu, a ne zadnji dan. Osim kada je riječ o zadnjem mjesecu godine.

Badnjak i Nova godina

Mnogi stručnjaci za kupnju automobila kažu da je najbolji dan u godini za kupnju automobila njezin posljednji dan. Mjesečni, tromjesečni i godišnji ciljevi prodaje konvergiraju se 31. prosinca, tako da tada obiluju dobre ponude.

TrueCar je u studiji iz 2016. utvrdio da Novogodišnji dan nudi prosječno 8,5% uštede.

U međuvremenu, Moody smatra da je Badnjak jedan od najboljih dana. Prodavači u trgovinama samo žele doći kući. "To povećava vjerojatnost dobre ponude".

Rano u tjednu

Stručnjaci za kupnju automobila tvrde da kupovina početkom tjedna pomaže u uštedi. Auto dileri postaju zaposleniji približavanjem vikenda, a uštede se smanjuju.

Ponedjeljak je ponudio maksimalnu uštedu – u prosjeku 8,10% u odnosu na 7,49% u nedjelju, otkriva TrueCar.

Općenito govoreći, dani s niskim prometom pomažu vam da dobijete bolju ponudu. Razmislite o tjednim danima, kišnim danima, o zimskim danima.

Moody savjetuje da budete fleksibilni. Razmislite jeste li doista trebali imati narančasti automobil ili grijana sjedala. "Ako želite najbolju ponudu, kupite automobil koji je već na lageru (još bolje u salonu)".

Promjene modela

Autotrader također preporučuje kupnju u vrijeme promjena modela.

Model iz prethodne godine može ponuditi gotovo sve iste značajke kao i model tekuće godine, ali po daleko nižoj cijeni.

Novi modeli automobila obično stižu u rujnu i listopadu, tako da kraj ljeta znači dobru ponudu kod zastupnika na modelima odlazne godine.

U salonima se prodavači uvijek trude napraviti mjesta za najnovije modele, tako da se često ubrzano žele riješiti starih.

Još savjeta za jeftiniju kupnju automobila

Moody upozorava da se ne kupuje automobil isti dan kad uđete u salon, bez prethodnog istraživanja.

U tom smislu kupnja automobila je poput kupnje kuće.

Unaprijed istražite željeno vozilo i opcije. Znajte vašu kreditnu sposobnost i koliku cijenu si možete priuštiti. Testirajte vozilo unaprijed probnom vožnjom. Jednako važno, testirajte novu tehnologiju u automobilu, bilo da se radi o kameri ili sustavu upozorenja na sudar.

"Tehnologija u automobilu bi mogla imati veći utjecaj na vaš život, nego koliko je moćan motor", upozorava Moody.

Komentirajte prvi

New Report

Close