Nacionalnom parku Mljet isporučen solarni brod koji ne koristi gorivo, cijena mu je 450.000 eura

Autor: Bernard Ivezić , 27. siječanj 2020. u 09:57
Foto: iCat

Ideja startupa iCat je razvoj inovativnih plovila na električni pogon promovirajući brodski prijevoz kao brži, jeftiniji i udobniji način putovanja.

Zagrebački startup iCat, koji je u suradnji sa šibenskom Rivom razvio energetski neovisni solarni brod, isporučio je treće plovilo zvano BabyCat Nacionalnom parku Mljet. BabyCat stoji 450.000 eura po komadu i s 85 posto iznosa sufinanciran je iz EU fondova.

Inovativno plovilo riješilo je problem nedostatka goriva na Mljetu tako što se u cijelosti puni i pokreće pomoću energije iz solarnih panela na krovu broda. BabyCat razvija briznu od osam čvorova, a najviša mu je izmjerena brzina 9,5 čvorova. No, procjena je da će dnevno operativno moći ploviti 10 sati brzinom od pet čvorova. Dugačak je 15 metara, a širok pet. Može primiti 54 putnika. Procjena je da će mu baterije trajati više od 15 godina.

Ideja startupa iCat je razvoj inovativnih plovila na električni pogon promovirajući brodski prijevoz kao brži, jeftiniji i udobniji način putovanja, a kako bi otoke približili kopnu i obogatili život stanovnika na moru.

Komentirajte prvi

New Report

Close