Milijarder Mark Cuban: Da danas pokrećem posao, evo na čemu bi radio

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2019. u 09:30
Foto: John Nacion/Press Association/PIXSELL

Milijarder i tech titan Mark Cuban čuje bezbroj poslovnih ideja zahvaljujući glavnoj ulozi suca u ABC-ovom hit showu, “Shark Tank”.

Podsjetimo, show prikazuje poduzetnike koji svoju poslovnu ideju prezentiraju panelu od pet investitora ili "morskih pasa", koji zatim odlučuju – hoće li ulagati u poslovnu ideju kao poslovni partneri.

No, Cuban je nedavno otkrio na koja bi se područja tehnologije usredotočio ako bi želio pokrenuti posao upravo sada.

"Ako bih danas pokrenuo posao, gradio bih ga oko Alexe i Google Home-a", rekao je Peteru Kafki iz Recodea na konferenciji South by Southwest u Austinu, Texas, prenio je CNBC.

Alexa je virtualni asistent koji je razvila tvrtka Amazon. Google Home je sustav zvučnika pomoću kojeg korisnici mogu koristiti virtualnog Google pomoćnika aktivirajući ga glasom.

“Alexa vještine i skriptiranje Alexa vještina je stvarno, stvarno lako. Ali svi misle da je to stvarno, stvarno teško. U tom nepodudaranju leži velika prilika. I tako sam rekao svojoj i drugoj djeci, naučite skriptirati i možete postaviti susjedima sve alate Alexe te zarađivati 25, 30, 40 dolara na sat”, rekao je Cuban.

"Skriptiranje Alexa vještina" znači kodiranje glasovnih naredbi virtualnog pomoćnika kako bi omogućili robotu izvršenje željenog zadatka.

Umjetna inteligencija će imati dosad neviđeni utjecaj

Drugo područje tehnologije u kojem Cuban vidi sjajnu budućnost je umjetna inteligencija (AI). On je naveo kako će utjecaj umjetne inteligencije biti dublji nego što većina ljudi trenutno shvaća.

“Veliki utjecaj računala (PC), kao i veliki utjecaj interneta izgledati će kao patuljci u usporedbi s utjecajem koji će napraviti umjetna inteligencija. Ako to ne razumijete, zaostati ćete. Osobito ako vodite posao. Mislim, to razumijevanje dobivam na Amazonu, Microsoftu i Googleu, a ja vodim njihove tutorijale. Ako odete u moju kupaonicu, tu je knjiga "Strojno učenje za idiote". Kad god imam pauzu, čitam je", rekao je Cuban.

Internet je nekada bio futuristička ideja, a sada je glavno uporište svakodnevnog života. Cuban smatra da će se slično dogoditi i s umjetnom inteligencijom.

Upozorio je ljude da ne uzimaju AI i njezin utjecaj zdravo za gotovo.

"Ako ne znate kako ju koristiti i ne razumijete ju i nemate barem osnovno razumijevanje različitih pristupa i načina rada algoritama, možete ostati slijepi na način na koji uopće ne biste mogli zamisliti", naveo je.

Ipak, čak i sa snažnim interesom za umjetnu inteligenciju i virtualne asistente, 60-godišnji Cuban, koji vrijedi 4,1 milijardu dolara, izjavio je da više nije motiviran za pokretanje posla, barem ne na način kao kad je bio mlađi.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close