Machina Arcana u 24 sata prikupila 200 tisuća kuna

Autor: Bernard Ivezić , 21. studeni 2013. u 22:01
Svijet Cthulhu Mythos inspiracija je hrvatskog igri, ali i serijama Supernatural i South Park te Metallici i World of Warcraftu

Hrvatski tim ljubitelja board igara sastavio vlastitu igru inspiriran svijetom Cthulhu Mythos američkog pisca Howarda Philipsa Lovecrafta.

Steampunk horor board igra Machina Arcana novi je hrvatski hit na najpoznatijoj svjetskoj crowdfunding platformi Kickstarteru.

U prvih 13 sati kampanje prikupila je više od 115 tisuća kuna, odnosno više 20 tisuća dolara, koliko su donacija uplatili zainteresirani igrači iz cijelog svijeta. Trenutačno je taj iznos dosegao čak 200 tisuća kuna. Juraj Bilić, voditelj projekta Machina Arcana, koji je tu igru razvio zajedno sa deset prijatelja strastvenih igrača igara nije iznenađen uspjehom. "Kampanju smo pripremali godinu dana prezentirajući je ljubiteljima steampunka i posebno ljubiteljima svijeta Howarda Phillipsa Lovecrafta", kaže Bilić.

Steampunk je žanr koji se može vidjeti u filmu Willa Smitha Wild Wild West. Prikazuje alternativnu povijest smještenu na Divlji zapad ili viktorijansku eru, a sadrži strojeve na parni pogon i industrijalizirani okoliš. Howard Phillips Lovecraft je pak najpoznatiji američki pisac nadnaravnog horora koji obilježava, danas vrlo popularna, atmosfera beznađa i bespomoćnosti, a u kojima se pojavljuju vanzemaljci iz drugih dimenzija, najčešće s mnogo ticala. Lovecraft je izmislio i poznatu knjigu magije Necronomicon i horor svijet Cthulhu Mythos te tako ostavio snažan pečat u popularnoj kulturi. Taj je svijet utjecao na popularne TV serije poput Supernaturala i South Parka, pjesme benda Metallica, računalne igre kao što je World of Warcraft i svijet popularne zapadnjačke igre Dungeons & Dragons. Juraj Bilić kaže da su pozorno analizirali tržišni potencijal, ali nije o tome želio govoriti.

"Ciljali smo na tu usku nišu, ali globalno, i već sad imamo upite iz SAD-a i Njemačke za distribuciju naše board igre", kaže Bilić. Cthulhu Mythos, Lovecraftov svijet koji se djelom koristi u Machina Arcani, ima na globalnoj razini kupce koji su mu vjerni poput onih franšize Star Wars, koja je samo kroz filmove zaradila više od četiri milijarde dolara, dodatnih 10 kroz računalne igre, DVD-e i drugu robu, a još 12 milijardi kroz igračke i board igre. Za razliku od Star Warsa, koji je zaštićen autorskim pravima kao franšiza, Lovecraftov svijet to nije pa ga se može slobodno koristiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close