Katarci kupili hrvatski nogometni softver da bi izgradili pobjedničku momčad SP-a

Autor: Bernard Ivezić , 19. lipanj 2014. u 22:00
Katarski emir Hamad bin Khalifa al-Thani

Led su probili prije tri godine aplikacijom za trenere koju koriste Dinamo, Hajduk, NK Maribor, Al Wahda (UAE)…

Dok traje Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, zagrebački startup Once Sport pomaže u pripremama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Ta arapska zemlja u suradnji s Onceom želi, naime, izgraditi vlastitu pobjedničku momčad i za to koristi hrvatski softver.Dalibor Čvek, direktor Oncea, potvrdio je da su ugovorili suradnju s katarskom sportskom akademijom Aspire Academy for Sports Excellence. Iako su Katarci u tu akademiju uložili dosad više od milijardu dolara, zaposlili 250 stručnjaka iz 40 zemalja i na njezino čelo postavili bivšeg direktora strategije Real Madrida te jednog od najboljih sportskih menadžera na svijetu Ivana Bravoa, direktor Oncea nije želio otkriti koliko će zaraditi na tom poslu. Navodi samo da će njihov softver Katarci koristiti za upravljanje razvojem svoje nacionalne reprezentacije.

 

1mlrd.

dolara premašuje iznos koji su Katarci uložili u nogometnu akademiju

Domaćini bi pobjedu
"Kao i svaki domaćin nogometnog prvenstva, tako i Katar 2022. želi imati pobjedničku momčad, a to u današnje vrijeme nije moguće napraviti na standardni način, već treba biti inovativan i upotrebljavati tehnologiju te raditi individualno s igračima", kaže Čvek.Objašnjava kako je naglasak rješenja koje Once radi za Katarce na razvoju pojedinačnih karijera igrača i njihovoj integraciji u timove."Unutar njega se mogu do detalja ocjenjivati igrači, raditi analize i planirati razvoj momčadi, a ključ uspjeha tog rješenja je u tome što smo fokus stavili na igrače i razvoj igrača", kaže Čvek. Riječ je o drugom, mnogo složenijom Onceovu proizvodu. Tvrtka je, naime, nastala prije tri godine na uspjehu svog prvog softvera, aplikacije Once Football PRO za iPad, koja putem niza statističkih pokazatelja pomaže trenerima da se brže i lakše pripreme za utakmicu. To rješenje koristi i hrvatska nogometna reprezentacija. Pomaže li i izborniku Niki Kovaču u Brazilu, u Onceu nam nisu znali reći. Kažu samo da s nacionalnom reprezentacijom surađuju već dugo, odnosno da su surađivali i s bivšim izbornikom Igorom Štimcem.

Interes Premier lige
"Naša reprezentacija ima na raspolaganju Once Football PRO verziju, a znamo da je izbornik nakon kvalifikacija u stručni stožer doveo i strane stručnjake za videoanalizu koji koriste svoja rješenja za videoanalizu", kaže Čvek. Dodaje da Once Football PRO koriste, među inima, Dinamo, Hajduk, Slaven Belupo, NK Maribor u Sloveniji, Al Wahda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Adelaide United i Central Coast Mariners u Australiji. Usto, koriste ga brojni hrvatski i inozemni mediji i portali."Interes pokazuju i klubovi iz drugih liga, poput engleske Premier lige, njemačke Bundeslige i talijanske Serie A lige", kaže Čvek. Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Once Sport lani je imala rast prometa od 140 posto, na 684.400 kuna, i neto dobit od 18.600 kuna.

Čvek kaže da će im posao s Katarcima dodatno povećati promet, a velika su očekivanja i od trećeg proizvoda, koji je trenutačno u razvoju i o kojem nije želio govoriti.Vlasnici su Once Sporta, osam poslovnih anđela iz hrvatske mreže investitora CRANE, direktor tvrtke Čvek te tvrtka Globaldizajn, kojoj Once povjerava programerski dio posla. Čvek kaže da za startupe ima mnogo prostora u nogometu pod uvjetom da pronađu svoju nišu."U Hrvatskoj ima nekoliko startupa i projekata povezanih s nogometom, a neki od njih su Score Alarm Ivana Klarića i sustav za kvalitativnu analizu vrijednosti igrača Q-ant zagrebačke C&I groupe", otkriva  Čvek.

Komentirajte prvi

New Report

Close