Kako prodati i prenijeti dionice? Evo uputa za početnike

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2013. u 09:53
Thinkstock

U jednom od prijašnjih članaka na portalu Brand manager objašnjavali smo postupak kupnje dionica. U nastavku ćemo objasniti što treba učiniti kada investitor želi prodati dionice ili ih prenijeti na drugu osobu.

Ovaj članak jedan je od niza članaka o investiranju, objavljenih na portalu Brand manager ( hiperlink na brandmanager.com.hr). Portal je namjenjen malim i srednjim poduzetnicima i svakodnevno čitateljima nudi besplatne poslovne, investicijske, knjigovodstvene i marketinške savjete.

U jednom od prijašnjih članaka na portalu Brand manager objašnjavali smo postupak kupnje dionica. U nastavku ćemo objasniti što treba učiniti kada investitor želi prodati dionice ili ih prenijeti na drugu osobu.

Da bi se dionice mogle prodati, potrebno ih je s računa u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) prebaciti na račun investicijskog društva kojeg je investitor odabrao za posrednika pri kupoprodaji dionica. Preduvjet je da se dionice nalaze na slobodnoj poziciji odnosno da nad njima nema založnih prava i da su u potpunosti otplaćene.

Postupak registracije dionica s investicijskim društvom:

Od investicijskog društva treba zatražiti „broj zahtjeva“ za registraciju dionica i pritom treba naznačiti točan naziv i količinu predmetnih dionica koje investitor želi prodati.

Zatim treba nazvati SKDD na broj +385 1 4607 300. Uspostavljanjem linije aktivira se govorni aparat koji investitora vodi kroz proces registracije:

Birati 1, pa opet 1 (u slučaju potrebe birati 0 za operatera).
Unijeti oznaku investitora (broj računa u SKDD-u) i pritisnuti #.
Unijeti PIN i pritisnuti #.
Unijeti „broj zahtjeva“ kojeg je investitor dobio od investicijskog društva i pritisnuti #.
Nakon što je govorni aparat potvrdio registraciju dionica s investicijskim društvom, dionice su na raspolaganju za izdavanje naloga za prodaju.

(Oznaku i PIN investitor dobiva poštom od SKDD-a nakon otvaranja računa investitora u sustavu SKDD-a, odnosno pri kupnji dionica.)

Kao što naplaćuju naknadu za kupnju dionica, tako investicijska društva naplaćuju naknadu i za prodaju dionica koja se obično kreće između 0,5 do 1,5% od iznosa transakcije.

Prijenos vlasništva na drugu osobu može se izvršiti putem Ugovora o darovanju ili Ugovora o prijenosu. Ovdje je važno naglasiti da se dionice moraju nalaziti na slobodnoj poziciji, odnosno mora ih se odregistrirati s investicijskog društva. Ugovor potpisuju obje strane – prenositelj i stjecatelj. U slučaju da osoba koja stječe dionice nema otvoren račun kod SKDD-a podaci iz Ugovora koriste se za otvaranje istog. Dakle, nije potrebno prethodno otvoriti račun stjecatelja. Ugovor se mora ovjeriti kod javnog bilježnika i poslati poštom (najbolje preporučeno) na adresu SKDD-a. Na temelju dostavljenog Ugovora, SKDD vrši preknjižbu dionica s prenositelja na stjecatelja, najčešće u roku od 10 radnih dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close