Kako preokrenuti loš razgovor za posao u svoju korist

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2019. u 11:32
Foto: Getty Images

Razgovori za posao su puni nervoze. A ponekad, unatoč tome što ste spremni i dobro naspavani, jednostavno ne prođu dobro.

Evo dobre vijesti: Vjerojatno nije prošlo tako loše kao što mislite. Ispitivači znaju da vam se zbog razgovora mogu znojiti dlanovi i možete izgubiti tijek misli, prenosi CNN Business.

"Mi smo svoji najgori kritičari. Vrlo je vjerojatno da je mali glas u vašoj glavi kritičniji od osobe s druge strane stola”, kaže Kerry Hannon, autorica knjige "Volite vaš posao: nova pravila za karijernu sreću".

Ona savjetuje da se malo primirite i razmotrite situaciju. Ako osjećate da ste stvarno zeznuli intervju za posao za koji ste stvarno zainteresirani, još uvijek postoje načini za preokretanje situacije.

Razmahali ste se na vrućem stolcu

Ako sjedite nasuprot menadžeru za zapošljavanje i uvidite da lutate, stisnite kočnice.

Važno je zapamtiti da se ne smije paničariti. Duboko udahnite (jednom ili tri puta) i pokušajte preusmjeriti razgovor s vas – natrag na ispitivača.

"Samo trebaš zaustaviti tijek misli i napraviti stanku. Okrenite razgovor i dopustite ispitivačima da govore", savjetuje.

Postavite primjerice opće pitanje, kao što je: "Što smatrate najvećim izazovom za osobu koja dođe na taj položaj?" Ili "Kako biste opisali poslovnu kulturu tvrtke?".

Ako osjećate da je razgovor odlutao, da ste otišli predaleko ili se vrtite u krug, na pravi put se možete vratiti i pomoću pripremljene izjave – o tome kakav ste radnik, koje su vaše vještine i koji je posebni doprinos koji baš vi možete pružiti tvrtki.

Pošaljite zahvalnicu

Da, još uvijek treba poslati poruku zahvale, čak i ako mislite da ste uprskali razgovor.

To pokazuje ljubaznost, ali je i nova prilika da istaknete svoje vještine i iskustvo ili još jednom pokušate odgovoriti na pitanje na koje ste propustili odgovoriti tijekom intervjua.

Samo se nemojte ispričavati ili priznati da ste se zabrljali, kažu stručnjaci, nego budite pozitivni.

Razradite u bilješci sva pitanja za koja mislite da niste odgovorili na odgovarajući način ili pojedinosti o svojim vještinama i iskustvu koje možda nisu bile jasne.

Pripremite svoje preporučitelje

Ako osjećate da niste dobro istaknuli vaše iskustvo ili posebne vještine, neka to učine i dopune osobe koje vam daju preporuke.

Zato ih obavijestite na vrijeme o razgovoru za posao koji ste vodili i upozorite ih da (možda) mogu dobiti poziv.

Dopunite svoj razgovor

Ako tijekom intervjua niste istaknuli svoju najjaču stranu, nadopunite to s dodatnim materijalom koji naglašava vaše vještine i iskustvo.

Georgene Huang, izvršna direktorica i suosnivačica Fairygodboss-a, sjeća se kandidata koji je poslao prezentaciju u kojoj je detaljno opisao što može postići na poslu ako ga dobije – u prvih 30, 60 i 90 dana na poslu.

"Kandidat je zaista otišao iznad i dalje od očekivanja, pokazujući da doista želi taj posao", navodi.

Učite na svojim pogreškama

Neće svaki razgovor za posao ići savršeno, pa je važno naučiti iz svojih pogrešaka. Sjednite i pregledajte koji su dijelovi dobro prošli i koja područja treba poboljšati.

Za mnoge ljude, sporiji pristup pri odgovaranju ispitivaču može spriječiti moguće probleme u razgovoru.

"To nije utrka. Ne trčite, budite sigurni u sebe, usporite i budite mirni", upozorava Hannon.

Komentirajte prvi

New Report

Close