Kako odgovoriti na razgovoru za posao na uobičajeno pitanje: Zašto bi vas trebali zaposliti?

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2019. u 09:52
Foto: Getty Images

Kada se pripremate za intervju za posao, važno se pripremiti i na izravna i općenita pitanja, ne samo na stručna.

Naizgled jednostavno pitanje za odgovoriti koje se često postavlja je: "Zašto bi vas trebali zaposliti?".

Kako dobro odgovoriti na to pitanje savjetovala je za CNBC Suzy Welch, autorica i poslovna novinarka.

Prema njezinim riječima, za dobar odgovor budite spremni pogoditi tri mete zaredom, jer ako to ne učinite vi, idući dobro pripremljeni kandidat hoće.

Početak odgovora bi trebao zvučati ovako: Trebali biste me zaposliti jer imam vještine, vrijednosti i želju za rezultatima od prvog radnog dana.

Tu izjavu ćete pojačati ako slijedite tri iduća koraka.

1. Istaknite svoje vještine

Prvo trebate objasniti vještine koje im nudite i kako ste zbog njih, baš vi, savršen odabir za ponuđen posao.

Primjerice: Potrebna vam je kvantitativna analiza. To je bio moj glavni predmet na fakultetu. Ili: Tražite inovacije? To je upravo ono što sam radio na svom zadnjem poslu.

"Ključ je u tome da budemo što konkretniji. S vašim posebnim sposobnostima i iskustvima, vi ste dio slagalice koji traži tvrtka", istaknula Welch.

2. Pokažite svoje vrijednosti

Vrijeme je da istaknete kako se vaše vrijednosti i vrijednosti organizacije podudaraju.

"Ovo su vrijednosti vaše tvrtke, koje ja slučajno jako dobro poznajem. I ono što je sjajna vijest – ne samo da dijelim te vrijednosti, ja ih i provodim".

Welch je dodala da ćete dobiti bonus bodove ako imate stvarnu priču "koja pokazuje demonstraciju te izjave u akciji, s primjerom vaše upornosti i autentičnosti".

3. Recite im koliko želite posao

Biti transparentan o tome kako želite posao, napomenula je Welch, može biti neugodno. No traženje posla je nezgodno i ranjivo iskustvo, a imati pri tom ravnotežu i staloženost, otkrivajući dušu i želju za poslom potencijalnom poslodavcu – nevjerojatno je moćno.

Welch potiče tražitelje posla da iskreno kažu koliko žele određenu poziciju, jer će to poslodavci ocijeniti privlačnim i autentičnim.

Vjerojatno ćete dobiti spomenuto pitanje na intervjuu za posao. Ključ je pri tom, poručila je Welch, "ne dopustiti da vas ono zbuni".

Komentari (3)
Pogledajte sve

a gdje je partijska hdz/sdp/hns iskaznica?

S obzirom na nedostatak radne snage u RH, pitanje bi trebalo postaviti poslodavcu “sto vi mozete uciniti za mene?”

Pa veći dio toga ti mora stajati u životopisu. Zašto bi te uopće pozvali na razgovor? Životopis uvijek treba prilagoditi profilu koji je tražen.

New Report

Close