Izraelska tajna policija financira startupe

Autor: Tomislav Pili , 05. srpanj 2018. u 22:01
Shin Betov akcelerator osnovan je u svibnju
, Fotolia

Protuobavještajna služba Shin Bet odabrala sedam tehnoloških tvrtki za svoje projekte.

Da je Izrael startup nacija odavno je poznato, a u razvoj tamošnjih tehnoloških kompanija uključene su i sigurnosne službe. Protuobavještajna služba Shin Bet zadužena za unutarnju sigurnost zemlje objavila je da je među stotinu tvrtki odabrala njih sedam koji će ući u njezin startup akcelerator. Radi se o privatnim kompanijama koje će se u suradnji sa stručnjacima Shin Beta baviti zadacima u području umjetne inteligencije, podatkovne analitike i predviđanja, automatskog skeniranja dokumenata te nadzora informacija, izjavio je glasnogovornik te tajne službe.

Program će trajati četiri mjeseca. “Ovaj potez odražava naše shvaćanje da izvan službe postoje stručnjaci koji možda nemaju osobnost i vještine za posao u vladinom sektoru, ali imaju novi pristup tehnologijama koje mi možda želimo”, kazao je glasnogovornik, a prenosi CNN Money. Svaki startup dobio je 50.000 dolara financijske injekcije za razvoj alata koje će koristiti Shin Bet u svojim zadacima. Za razliku od mnogo razvikanijeg Mossada koji se bavi obavještajnom djelatnošću, Shin Bet je izvan granica Izraela manje poznat, no to ne znači da je njegova uloga unutar izraelskog sigurnosnog aparata manje značajna. Dapače, zadaci ove službe uključuju protuobavještajnu i protuterorističku djelatnost te zaštitu vladinih dužnosnika i izraelskih diplomatskih misija u inozemstvu.

Osim Shin Beta, u financiranje tvrtki u akceleratoru The Xcelerato osnovanom u svibnju uključen je i TAU Ventures, fond rizičnog kapitala sveučilišta u Tel Avivu. Partner u TAU Venturesu Nimrod Cohen vodit će program, a istaknuo je kako odabrani startupi predstavljaju najbolje što tamošnja scena trenutno može ponuditi. Shin Betov potez naslanja se na sličnu inicijativu Mossada iz prošle godine.

Izraelska tajna služba osnovala je fond Libertad Ventures koji “nove ideje u obavještajnom djelovanju” financira s najviše dva milijuna šekela (548.000 dolara). Prvu investiciju fond je najavio u ožujku. Kako i priliči pravoj tajnoj službi, naziv tvrtke u koju je fond uložio nije objavljen, kao ni iznos.

Komentirajte prvi

New Report

Close