ZIP i Agrokor investirat će 300.000 kuna u tri startupa

Autor: Bernard Ivezić , 09. ožujak 2016. u 08:15
Pročelnica Mirka Jozić kaže da će u VC fond ići i sami sa 5 mil. kn/Grgur Žučko /pIXSELL

Lani su investicije u hrvatske startupe pale gotovo 50 posto, a od početka godine gotovo ih nema.

Nakon što su lani top tema u hrvatskoj startup zajednici bili poslovni inkubatori, ove godine to su postali njihovi financijeri: poslovni anđeli, sjemenski i VC fondovi. Grad Zagreb u utorak je službeno podržao Hrvatsku mrežu poslovnih anđela (CRANE) koja će potkraj studenoga u metropolu dovesti EBAN Winter University, najveći godišnji skup poslovnih anđela u Europi.

Gradonačelnik Milan Bandić navodi da će stoga ovogodišnji Zagreb Connect spojiti s konferencijom poslovnih anđela. "U posljednje dvije godine organiziramo Zagreb Connect, a ove godine Zagreb će napraviti najveće startup događanje u ovom dijelu Europe", ističe Bandić. Glavni grad, ako CRANE ispuni plan o 1500 sudionika, od čega 400 investitora i sto startupova iz cijeloga svijeta, preotet će tu laskavu titulu Splitu, čija konferencija Shift već nekoliko godina zaredom privlači najveća imena ne samo europske startup scene već i top ljude iz Silicijske doline. Svoj dolazak na zagrebačku konferenciju već je najavila hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović, a dolazi, neslužbeno, i predsjednik Slovenije Borut Pahor te Milena Harito, albanska ministrica inovacija i uprave.

Harito se proslavila u regiji tako što je lani uvjerila vladu da porezno rastereti startupe. Startupi i drugi mali biznisi koji imaju do 270 tisuća kuna godišnjeg prometa u Albaniji ne plaćaju nikakav porez, a do prometa od 440 tisuća kuna plaćaju PDV i porez od tek 5 posto. Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, kaže da je Zagreb već uspješno podupro startupe u suradnji s Hamag-Bicrom. Dijelio je bespovratne potpore: na 100 tisuća kuna investicije, Hamag-Bicro daje još toliko, a Zagreb još 50 tisuća. Sada je, ističe, vrijeme da pokrenu prvi gradski VC fond u Hrvatskoj. "Znam da imamo već dva VC fonda u Hrvatskoj, ali oba su neeaktivna i zato će Zagreb napraviti svoj VC fond koji će ulagati", kaže Jozić.

Navodi da je plan da fond postane aktivan početkom iduće godine i da će ga ako treba napraviti i sami s minimalnim iznosom od pet milijuna kuna. "Želja nam je ipak da sredstva osiguramo od tvrtki koje rade u Zagrebu, da nas podrže EIB i EBRD, a sve kako bi ovaj zamah u broju startupa pratilo i financiranje", kaže Jozić. Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a, kaže da su domaći poslovni anđeli dosad uložili 23 milijuna kuna u tridesetak startupa. Iz ZIP-a pak doznajemo da će akcelerator, koji rade zajedno s Agrokorom, uskoro objaviti prva tri startupa koja će primiti investicije od 100 tisuća kuna. Iz Hamag-Bicra se može doznati da bi prvi hrvatski sjemenski fond od 2,5 milijuna eura trebao postati aktivan do kraja travnja.

Za prvi hrvatski VC fond težak najmanje 20 milijuna eura, a za što je država uzela zajam Svjetske banke, u Hamag-Bicru pojašnjavaju da će uskoro biti spremni za natječaj za izbor društva za upravljanje. Regionalni VC fond South Central Ventures, koji ima sjedište i u Zagrebu i u koji je prva iz regije uložila Hrvatska, navodno se sprema za objavu prve investicije – u startup iz Srbije. Za to vrijeme u Hrvatskoj se do kraja travnja očekuje da Ministarstvo poduzetništva objavi natječaje za 90-postotne bespovratne potpore za inovacije u tvrtkama mlađim od tri godine, tj. startupima.

Za to je spremno tri milijuna eura, a odobravat će se iznosi do 200 tisuća eura. Za dodatnih sedam milijuna eura neće biti ograničenja u starosti tvrtke. U isto vrijeme očekuje se da će i Ministarstvo gospodarstva krenuti s natječajima za istraživanje i razvoj (R&D). Navodno je 60 mil. eura, dobivenih iz EU fondova, rezervirano za veće R&D projekte, a dodatnih 40 milijuna za manje. U branši se komentira da su to dobre vijesti nakon što su lani investicije u hrvatske startupe pale za gotovo 50 posto, na 11 milijuna eura, pri čemu od početka godine gotovo nema investicija u startupe.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dajte nemojte nasmijavati ljude.ipak poslovni citaju ozbiljniji ljudi a ne vecina hrvatske sa nkv spremom. Nas elon musk je patuljasti bivsi ministar sjajne glave-zbog odsjaja tv reflektora.drug maras. Kod nas start upovi traze lovu od drzave ,ali kako je sve naopako tako i ovo.nije cudno s obzirom tko prica o vc fondovima.hamag bicro je pun korupcije i nepotizma a nas timotije se bavi uvodeci neke cio -cios likove koji su vodili najneuspjesnije ministarstvo ali s obzirom da su obiteljski prijatelji i on nam je doveo nepotizam .ja sam mislio da toga nema u kanadi.

New Report

Close