Idemo prema energetskoj samoodrživosti

Autor: Bernard Ivezić , 22. svibanj 2019. u 21:59
Hrvatski AMPnet nastupio uz još 13 finalista

Slovački startup pobjednik natjecanja u Poljskoj, Hrvati ostavili dobar trag.

Slovački startup Danubia NanoTech, koji je razvio grafenski temperaturni senzor za koji tvrdi da će proizvođačima električnih automobila moći produžiti radni vijek baterija te doseg vozila, pobjednik je petog InnoEnergy PowerUp!-a u srijedu i četvrtak u Krakowu.

U finalu najvećeg natjecanja startupa u srednjoj i istočnoj Europi, koje je okupilo 300 startupa iz regije, nastupilo je 14 finalista, uključujući i hrvatskog predstavnika AMPnet, koji je prethodno pobijedio na nacionalnom PoweUp natjecanju u organizaciji Invento Capital Partnersa, predstavnika InnoEnergyja u Hrvatskoj.

Slovacima je pripala nagrada od 50.000 eura kao i poziv u Highway by InnoEnergy akcelerator, gdje ima priliku dobiti početnu investiciju od 150.000 eura. Slovaci su u Krakow došli s obećanjem da će do 2025. izbacivati 80 milijuna senzora i generirati 8 milijuna eura prihoda. Patrik Krizansky, direktor pojasnio je da dolaze iz države u kojoj se razvila jaka autoindustrija.

Startup već surađuje s LG-om i Samsungom, podršku mu je dao i slovački SK Ventures te startup NorthVolt. Drugo mjesto i 10.000 eura osvojio je latvijski startup Atlant3D. Osim što je iznenadio proizvodom, 3D printerom za brzo i povoljnije prototipiranje mikro i nano uređaja, ostavio je dojam i prezentacijom.

Treći je, uz nagradu od 5000 eura, mađarski V-Chiller, s jedinstvenim rješenjem za brzo hlađenje pomoću vakuma. Jakub Miler, izvršni direktor InnoEnergyja za srednju Europu kaže da PowerUp nije natjecanje samo za energetske startupe.

"Otvoreni smo za mobility, cleantech, heating, clean air tech i druge pametne tehnologije koje pomažu u tranziciji prema samoodrživosti", ističe on. 

Komentirajte prvi

New Report

Close