Hrvatski Uber za parkiranje primio investiciju od 5 milijuna dolara

Autor: Bernard Ivezić , 11. ožujak 2020. u 22:01
Direktor i suosnivač Dario Boras, Foto: G.J./PIX

Parklio iz Splita Startup, koji su prije tri godine pokrenula četiri diplomca FESB-a, u tom kratkom razdoblju proglašen je drugim najboljim startupom na svijetu i primio dvije investicije.

Splitski startup Parklio, koji je razvio pametne parking stupiće koje se kontrolira preko mobilne aplikacije i tako pojednostavljuje monetizacija slobodnih parkirnih mjesta, primio je investiciju od pet milijuna dolara za povećanje proizvodnih kapaciteta za 4-5 puta i širenje poslovanja na Bliski Istok i SAD.

Sto posto domaće

Dario Boras, suosnivač i direktor Parklia kaže da su nakon prve investicije od 200.000 eura godine 2017., a koje su primili od dva privatna investitora iz Slovačke, brzo dosegli pozitivno poslovanje pa nisu razmišljali o novim investicijama. Navodi da imaju mjesečnu proizvodnju od 400 komada stupića i da ih sve odmah rasprodaju. Hrvatski Uber za parkiranje u protekle je tri godine samo na domaćem tržištu tako stekao 700 korisnika. Ukupno ih ima nekoliko puta više u 35 država.

“Četiri nova poslovna anđela iz Dubaija, predvođena serijskim poduzetnikom Jamilom Shinawijem uvjerila su nas da bismo s njihovom investicijom proizvodnju mogli odmah podići na 1500 do 2000 jedinica mjesečno, odmah otvoriti takoreći sva tržišta na Bliskom Istoku i odmah krenuti u pregovore da već od iduće godine budemo prisutni i u SAD-u”, kaže Boras.

Navodi da će već od početka travnja u Splitu imati novi robotizirani pogon koji će proizvoditi više od 1500 jedinica mjesečno. Cijeli proizvod radi se u Hrvatskoj, od elektronike koja se radi interno u tvrtki u Splitu do mehaničkih dijelova na kojima surađuju s jednim obrtom iz Zagreba. Investicija im je, dodaje, omogućila i da odmah krenu u proizvodnju druge generacije svog proizvoda, koja će biti tehnički naprednija, a usto i modularna, zbog čega će u startu smanjiti i troškove proizvodnje, a time i ukupne operativne troškove. K tome, navodi, već su primili narudžbe sa svih tržišta na Bliskom Istoku. “Pregovori su trajali nešto manje od godinu dana i uopće nisu započeli kao razgovori o investiciji već mi se Jamil Shinawi javio preko LinkedIna da je zainteresiran da bude naš distributer za Bliski Istok”, kaže Boras.

Pregovori u Dubaiju

Nastavlja da je tek nakon što je lani došao u Dubai na sedam dana na pregovore, i to pred sam kraj tjedna, doznao da distributer zapravo želi investirati. Tražio je priliku u segmentu mobilnosti te je od devet prilika globalno Parklio vagao s dva startupa, iz Estonije i Turske. “Pregovore smo završili u preostala dva dana u Dubaiju, ali je nakon toga trebalo dosta vremena da se odradi papirologija”, kaže Boras.

Parklio su osnovala četvorica diplomaca FESB-a Dario Boras, Marko Smoljo, Karlo Gašpar i Josip Labrović prije tri godine. Iste godine su proglašeni drugim najboljim startupom na svijetu na konferenciji Get in the Ring u Singapuru. “Naš najveći kapital je tim u kojem nas je 15, a do kraja godine očekujemo da će nas biti 25-30”, zaključuje Boras.

Komentirajte prvi

New Report

Close