Hrvatska je nova hit destinacija za financijske startupe u Europi

Autor: Bernard Ivezić , 18. srpanj 2019. u 14:00
Antonija Bilić Arar, country menadžer Paga za Hrvatsku/Davor Puklavec/PIXSELL

Rumunjskom Pagu se žuri da ga kod nas zamijete korisnici pa im već nudi preuzimanje aplikacije u alfa verziji.

Hrvatska je nova top destinacija za financijske startupe u Europi, a svi se pitaju zašto? Nakon što je nordijski startup Auka iz Zagreba napravio globalnu premijeru svoje aplikacije za mobilno plaćanje Settlea, a Apple Pay u valu širenja na Europu odmah obuhvatio i Hrvatsku, sada je i mlada, visoko-tehnološka tvrtka iz Rumunjske, zvana Pago, svoju istoimenu financijsku aplikaciju počela potiho testirati upravo ovdje.

Štoviše, nakon uspješnog lansiranja u matičnoj Rumunjskoj, Pago je, uz najveće tržište u istočnoj Europi, Poljsku, odlučio da će svoju aplikaciju prvo alfa-testirati u Hrvatskoj. To 'alfa' znači da aplikacija još nije ni potpuno funkcionalna, ni potpuno prevedena na hrvatski, ali se Pago toliko žuri da bi ga ovdje zamijetili potencijalni korisnici da je unatoč svemu već prisutan. Antonija Bilić Arar, country menadžer Paga za Hrvatsku izjavila je za Poslovni dnevnik da će njihova mobilna aplikacija biti službeno predstavljena najesen. Vjerojatno u rujnu.

O tome pak zašto je već sad korisnici iz Hrvatske mogu preuzeti aplikaciju, unatoč tome što se ne može u cijelosti koristiti, kratko nam je odgovorila da je to zbog odnosa veličine i razvijenosti tržišta, i pri tome nam je otkrila brojke koje niti jedan drugi igrač dosad nije želio komentirati. "U Hrvatskoj se na komunalije, stanarinu, hranu, zabavu i druge slične aktivnosti troši 4 milijarde eura godišnje, a od toga 60 posto svih plaćanja se radi gotovinom i svega 25 posto bankovnih transferima, što sve ukazuje na ogroman potencijal za rješenja koja olakšavaju plaćanja poput Paga", kaže Bilić Arar.

Te su nam brojke dodatno pojasnili financijaši, koji navode da prema internom istraživanju jednog od dva najveća kartičara na svijetu, Hrvatska, po pitanju platnog prometa, ima jedno od najnerazvijenijih tržišta u istočnoj Europi.  I dok je to za korisnike loše, za startupe koji se žele probiti ovdje to je velika prilika, posebno kad polovicom rujna banke budu obavezne otvoriti svoja IT sučelja, zbog PSD2 direktive i omogućiti da korisnici izravno iz raznih aplikacija plaćaju svoje račune.

 

40 tisuća

korisnika ima KEKS Pay Erste banke

Antonija Bilić Arar navodi da u Rumunjskoj građani za komunalije, stanarinu, hranu, zabavu i druge aktivnosti troše godišnje devet milijardi eura.  U najvećem regionalnom tržištu, onom Poljske, platno je tržište teško čak 30 milijardi eura. Koliko je poljsko tržište već sad razvijeno najbolje ukazuje podatak da se tamo u svega 21 posto transakcija koristi gotovina.

"U Rumunjskoj je, pak, situacija slična kao u Hrvatskoj, i tamo veliki broj plaćanja, njih 75 posto, se obavlja gotovinom, a svega 15 posto bankovnim transferima, i tamo Pago već ima više od 100.000 korisnika mjesečno, više od 200 dobavljača u sustavu i preko naše mobilne aplikacije tamo se dnevno plaća više od 5500 računa", kaže Bilić Arar. Pago zasad nije komentirao kakav apetit ima u Hrvatskoj. No, osnivač i izvršni direktor Auke, Daniel Döderlein, na globalnoj je premijeri Settlea u Zagrebu naveo da ne bi ni ulazili na tržište da ne misle da po rezultatima ne mogu potući trenutačnog lidera, KEKS Pay. Pago i Auka, naime, nisu jedini igrači koji žele bankama uzeti dio kolača vrijednog 4 milijarde eura u nadolazećoj drugoj fazi liberalizacije platnog prometa u rujnu.

Na hrvatskom tržištu već je niz i domaćih i stranih igrača počeo hvatati svoj zalet. Spomenuti KEKS Pay od Erste banke otišao je najdalje i ima više od 40.000 korisnika. Na hrvatsko tržište ušla je i druga najveća mobilna banka u Europi, Revolut, koja već ima više od 20.000 korisnika ovdje i Poslovnom dnevniku je potvrdila da je upravo u Hrvatskoj  zabilježila najuspješniji "soft launch" u južnoj Europi. Sad se ovdje gura i britanska mobilna banka Monesa. Najveća europska mobilna banka N26 se također notificirala pri HNB-u, iako još nije službeno dostupna.

No, zato su svoje usluge građanima Hrvatske u cijelosti otvorili PayPal i TransferWise, lani se ovdje probio Google Pay, a sad je došao i Apple Pay.  Usto, svoje je platne usluge počeo je nuditi i Corvus Pay, tvrtka-kći najveće hrvatske IT kompanije M SAN grupacije. U posljednje vrijeme u ovaj biznis žele i telekomi. Hrvatski telekom se o tome dogovorio s najvećom bankom u Hrvatskoj Zagrebačkom bankom, dok A1 telekom ima svoje planove i već nudi vlastito platno rješenje.

Zbog tržišnog pritiska reagirala je čak i druga najveća banka u Hrvatskoj PBZ, koja je objavila da mnoge funkcionalnosti koje nude novi konkurenti već pruža svojim korisnicima. U raznovrsnosti ponude ovih financijskih igrača primjećuju se i prve sličnosti. tako je najbliži rumunjskom Pagu domaći servis Sviracuni.hr, kojeg je pokrenuo Damir Sabol, a koji je u ožujku preuzeo InfoDom. Antonija Bilić Arar iz Paga pojašnjava da će najveće koristi od ulaska novih igrača imati građani i tvrtke, jer će se tako unaprijediti platni sustav u Hrvatskoj.

Navodi da, primjerice, Pago kad najesen postane dostupan, omogućit će korisnicima da na mobitelu dobiju dojavu kad im dospijeva koji račun, imat će arhivu računa u PDF-ovima, moći će račune plaćati s bankovnog računa ili s karticama, svi će im računi biti na jednom mjestu te će moći objedinjeno kontrolirati račune za više nekretnina.

"Putem Paga će se moći platiti računi bilo kojeg dobavljača pa tako već sada imamo šest najvećih dobavljača električne energije u sustavu, 39 dobavljača plina po cijeloj Hrvatskoj, takoreći sve telekom operatere, 22 komunalne tvrtke za odvoz smeća, 11 vodovoda itd., ali moći će se plaćati i drugi računi skeniranjem bilo koje uplatnice što proces plaćanja svih računa građanima skraćuje s tri sata na nekoliko sekundi, a u tom je svatko pronašao i svoj biznis model, mi freemium", zaključuje Bilić  Arar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close