Fil Rouge Capital bit će operativan već u lipnju

Autor: Bernard Ivezić , 15. travanj 2019. u 22:01
Idući korak je potpisivanje ugovora s EIF-om da se otpusti 32,5 milijuna eura iz EU blagajne/FOTOLIA

Buran natječaj za upravitelja prvog hrvatskog VC fonda osvojili Slovenci, ali radit će iz Zagreba i investirati ovdje.

Prvi "pravi" domaći VC fond bit će spreman za početak investiranja u startupe za mjesec i pol dana. Bit će to prvi VC fond koji će imati ured u Zagrebu i koji će ulagati isključivo u startupe sa sjedištem u Hrvatskoj.

Iako se inicijalno navodilo da će raspolagati s 32,5 milijuna eura, konačan iznos bit će bliži 42 milijuna eura ili više od četvrt milijarde kuna. Već sad se procjenjuje da će fond do kraja 2023., znači u idućih pet godina napraviti do 300 startup investicija. Realizacija prvih ulaganja trebala bi se dogoditi već tijekom ljeta. Poznat je i upravitelj fonda. Riječ je o društvu Fil Rouge Capital iz Ljubljane. Informacije su to do kojih smo došli od izvora iz domaćeg startup ekosustava, a koje nam zasad nitko nije želio potvrditi.

U četvrtak se službeno potpisuje ugovor između Europskog investicijskog fonda (EIF) i Vlade koji će zaključiti natječaj za upravitelja fonda i zabetonirati dogovoreni financijski okvir za njegov rad. Šutnja ne čudi i jer se na realizaciju prvog hrvatskog VC fonda čeka barem pola desetljeća pa i duže. Usto, natječaj za upravitelja fonda protekao je vrlo burno. U pripetavanju, koje je kulminiralo krajem prošle godine i u kojem je sudjelovalo pet timova iz Hrvatske te po jedan iz Slovenije, Italije i Mađarske, zeleno svjetlo izborio je igrač iz Slovenije. Fil Rouge Capital (FRC) proteklih je nekoliko mjeseci morao prikupiti vlastita sredstva, odnosno pronaći privatne investitore spremne uložiti u hrvatske startupe, dakle kapital koja bi dodao u ovaj VC fond.

 

300 investicija

procjenjuje se do kraja 2023.

Riječ je o iznosu od oko devet milijuna eura, a prešavši zacrtani prag, potvrdio je svoju pobjedu na natječaju.  Stoga je idući korak potpisivanje ugovora s EIF-om da se otpusti 32,5 milijuna eura iz EU blagajne. Potom, u narednih mjesec dana, svi zainteresirani privatni investitori, koji su se obvezali na ulaganje, trebaju uplatiti vlastita sredstva i time prvi hrvatski VC fond postaje operativan, odnosno spreman za investiranje. U domaćoj startup branši procjenjuje se da je trenutačno aktivno oko 250 startupa te da Fil Rouge Capitalu neće biti teško popuniti "pipeline". Tim više što se očekuje da će se barem četvrtina vrijednosti fonda sliti u startupe u najranijoj fazi razvoja. Upravo bi po tome prvi "pravi" hrvatski VC fond trebao napraviti revoluciju na domaćoj investicijskoj sceni.

Sve one priče da ovdje nije moguće dobiti novac za svoju ideju za neki visoko-tehnološki biznis, dakako uz pretpostavku da je ta ideja formalizirana u obliku poslovnog plana, makar on bio i vrlo kratak, time bi trebale pasti u zaborav. Uz te početne faze investiranja, već sad je poznato da će prvi ovakav fond kod nas raditi i manje VC investicije. No, kako je veliki naglasak na zajedničkim ulaganjima, bilo s poslovnim anđelima, bilo s drugim fondovima, a u Hrvatskoj je u posljednje vrijeme čak počela nicati i scena corporate venturinga, za očekivati je da bi u idućih godinu do dvije mogli vidjeti prvo milijunsko ulaganje u neki domaći startup sa sjedištem u Hrvatskoj. Do sada su se takva ulaganja, izuzev Rimac Automobila, u pravilu radila preko tvrtki sa sjedištem u Irskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji ili SAD-u.

Predstavnici Fil Rouge Capitala očigledno su čuli kritike koje su upućene prethodnom VC fondu u koji je uložila Republika Hrvatska, SC Venturesu. Stoga su se i prije službene objave EIF-a i Vlade već počeli pojavljivati na događanjima koja organiziraju različiti dijelovi hrvatske startup zajednice. Zadnje su viđeni na Investors Conferenceu Algebra Laba u Zagrebu, gdje su se trudili držati "ispod radara". Navodno su već otvorili prostor za suradnju s većim startup centrima u Hrvatskoj, među inima, zagrebačkim Zicerom i Algebra Labom, zatim riječkim STEP-RI-jem pa u Splitu itd.

 

42 milijuna

eura očekivana težina hrvatskog VC fonda

U branši se komentira da su pokazali velik interes za radom svih inkubatora i akceleratora u Hrvatskoj. Nadalje, da ih vide kao mjesta koja afirmiraju i pomažu stvaranje novih startupa, kao i dobre filtere za inicijalni ulazak u pipeline prvog "pravog" hrvatskog VC fonda. Službenih najava za Hrvatsku još nema, ali Fil Rouge Capital je u Sloveniji ulagao u sve tipove startupa koji se bave visokom tehnologijom i koji imaju projekciju brzog rasta. To znači da obavezno koriste i ICT tehnologiju i imaju plan širiti se globalno. 

U Hrvatskoj se u branši komentira da će biti otvoreni za širok raspon tehnologija od blockchaina preko IoT-a do umjetne inteligencije. Pravila EIF-a brane pak da ulažu u startupe koji su povezani s alkoholom, duhanom, oružjem, klađenjem, datingom i svime što je ilegalno. Društvo koje upravlja prvim "pravim" hrvatskim VC fondom, Fil Rouge Capital, vode Julien Coustaury i Aleš Pustovrh, obojica su suosnivači najvećeg slovenskog startup huba ABC Akceleratora. Uz njih je iskusan financijaš Roger Blott i voditelj startup skauta Stevica Kuharski.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Fil rouge nije bio ubstanju prikupiti % fonda iz privatnih izvora pa je dobio sredstva HBORa da bude uopce mogao aktivirati ugovor sa EIFom. Inace, tko ista zna o grupi ljudi oko FilRouge-a zna da: nemaju pojma o tehnologiji, da nemaju svojih sredstava, da nisu nikada investirali ili poslovali u RH, da nece niti boraviti u RH( vit ce to prvi Skype base VC fond na svijetu-sto ne umanjuje kvalitetu jer i da birave u Zagrebu sve bi bilo isto). Uglavnom, RH cr cekati jos na jedan profesionalni i suvisli VC fond.

New Report

Close