Farmeron zaštitio big data tehnologiju i algoritme

Autor: Bernard Ivezić , 29. svibanj 2014. u 09:50
Matija Kopić, osnivač Farmerona/Marko Lukunić/PIXSELL

Zaštita intelektualnog vlasništva može im pomoći u lakšoj prodaji velikim tvrtkama, ne treba se bojati konkurencije…

Matija Kopić, osnivač Farmerona, jedinog hrvatskog startupa koji je dobio drugu rundu VC investicija, izjavio je da zaštita intelektualnog vlasništva nije riješena savršeno, ali da tvrtkama poput njegove daje prednost na tržištu.

Naveo je da je Farmeron zaštitio algoritme i drugu big data tehnologiju koja njegovu softversku uslugu čini konkurentnijom od ostalih igrača na tržištu. U SAD-u se, objasnio je, sad provodi reforma zakonskog okvira za zaštitu intelektualnog vlasništva kojoj je cilj zaštititi inovacije."Cilj je adresirati problem tzv. patentnih trolova, odnosno velikih tvrtki koje ganjaju startupe da bi im oteli djelove njihovih tehnologija i to je postao veliki problem razvoju startupa u SAD-u", objansio je Kopić.Damir Sabol, osnivač PhotoPaya, rekao je da i on razmišlja o zaštiti tehnologija koje su razvili. "Zaštita intelektualnog vlasništva vam kao startupu može pomoći u lakšoj prodaji velikim sustavima, ali ne treba pretjerivati i bojati se konkurencije, dobro je da imate konkurenciju", poručio je Sabol.

Kao poslovni anđeo, objasnio je, uvijek sumnjičavo gleda na timove koji mu svoj startup predstavljaju kao onaj koji nema konkurenciju. To znači, objasnio je, da ili imaju nešto što stvarno nitko nikada nije vidio niti smislio, ili su jednostavno zamislili poslovni model koji u praksi ne može proći.Diana Petričević iz Podravke istaknula je kako je u njihovoj industriji zaštita intelektualnog vlasništva presudna. Podravka ima 1400 registriranih žigova na svjetskim tržištima te i danas zarađuju na žigovima koje su prvi put registrirali 70-ih godina. "Dosad smo se suočili s nizom krivotvorina Vegete, čajeva i naših slastica, ali mogu pohvaliti carinu, policiju i druge institucije koje su nam jako pomogle", istaknula je Petričević. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

U Hr ima jako malo originalnog intelektualnog vlasnistva. I nema suvislih patentnih odvjetnika niti pretrazivaca patenata. U kontinentalnoj EU patentiranje pocima u ulici Zweibrueckengasse u Munchenu.

Inace, patenti (zig je lakrdija od vlasnistva – zato Podravka sa 1400 zigova vrijedi toliko koliko vrijedi, a to je malo) su zastita bogatih od bogatih. Start up sa patentom bez VCja koji je bogat, je laka meta. Obrana patenta na sudu (parnica corporate law) je sukpa i dugotrajna i za nju start up nema ni novca ni vremena.

Sto se tice originalnosti start-upova, nikada necu zaboraviti posjet u dva start upa u silikonskoj dolini. Radili su istu stvar, bili jednako razvijeni i uvjereni da su jedini u tom trzistu. Bili su niti 20km jedan od drugog.

New Report

Close