Evo kada je trenutak da na intervjuu za posao pitate za visinu plaće

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2014. u 12:49
Thinkstock

Nikad nemojte dati naslutiti da vam je novac najveća briga ili da je plaća jedina stvar koja vas motivira za posao.

Sigurno ste već mnogo puta čuli kako na razgovorima za posao nije dobro razgovarati o visini plaće. Međutim, stručnjakinja Ellen Slayter sa stranice za zapošljavanje Monster.com tvrdi kako zapravo smijete spominjati plaću sve dok to radite oprezno, ali ne dok niste sigurni da je tvrtka zainteresirana da vas zaposli, piše Business Insider.

Slayter smatra kako je pitanje plaće pametno iznijeti ranije u procesu jer će vam to uštedjeti gubljenje vremena na odlaske na dodatne razgovore, ali i spriječiti da se 'zaljubite' u tvrtku koja si vas ne može priuštiti.

"Rani stadiji procesa intervjuiranja služe za međusobno upoznavanje, u kojem pokušavate otkriti da li se dobro uklapate u ulogu", kaže stručnjakinja. "Novac je dio toga i nitko ne želi trošiti vrijeme na intervjue s kompanijama koje ne mogu zadovoljiti očekivanja glede plaće". Međutim, poslodavcu sigurno ne želite dati pogrešnu ideju. Nikad nemojte dati naslutiti da vam je novac najveća briga ili da je plaća jedina stvar koja vas motivira za posao.

Također, pitanje plaće nije dobro postaviti prerano jer možda ćete ostati kratkih rukava. Čekajte do drugog ili trećeg razgovora za raspravljanje o plaći i to jedino ako ste uistinu sigurni da će vam ponuditi posao, kaže stručnjakinja. Pritom ostavite prostora za pregovaranje. Naprimjer, možete poslodavca zapitati: "Imate li možda na umu raspon plaće za tu poziciju?", zaključuje Slayter.

Komentari (1)
Pogledajte sve

za koje pozicije je taj članak???? Onaj tko vrijedi toga tvrtke SAME ZOVU i mogu “lupati” plaće koje HOĆE!!!!! Ne poznam 8 niti sam ćuo ) niti jednoga koji je sposoban i da je otišao na manju plaću????[emo_smijeh] Javite mi takvog? ( vrijedi za truli zapad )
Mi smrtnici trebali bi raditi đabe!? Tada bi poslodavac u Hrvatskoj bio najzadovoljniji.

New Report

Close