Domaći fintechi udružili se u nastupu prema bankama

Autor: Bernard Ivezić , 15. siječanj 2020. u 22:00
Cilj je ojačati open banking platformu za izračun kreditnog rizika/ FOTOLIA

Cantab PI, jedan od pet najbržerastućih fintecha po Day One Capitalu, i Identity Consortium zajednički traže prilike na tri kontinenta.

Cantab PI, hrvatski startup koji računa kreditni rejting klijenata točnije od banaka i koji im to prodaje po modelu softverske usluge, ugovorio je stratešku suradnju s drugim domaćim startupom, Identity Consortiumom, koji je lani u listopadu postao partner Fine u uslugama udaljenog elektroničkog potpisivanja dokumenata.

Identity Consortium, naime, razvio je platformu koja funkcionira poput hrvatskog Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) preko koje se prijavljuje na e-Građane, a može ga se uspoređivati i sa sustavom koji za identifikaciju korisnika koriste Facebook i Google, odnosno njihovim login sustavima. Dvije tvrtke očekuju da će suradnjom, a Cantab PI već ima klijente na 12 tržišta na tri kontinenta, ojačati ponudu na globalnom fintech tržištu.

Siniša Slijepčević, direktor i osnivač Cantab PI-ja, a koji je prethodno bio osnivač podružnice McKinseyja za Hrvatsku te ima doktorat iz primijenjene matematike i teoretske fizike sa Sveučilišta u Cambridgeu, kaže da će kroz suradnju s Identity Consortiumom ojačati svoju open banking platformu za izračun kreditnog rizika i proširiti je mogućnošću koja krajnjem korisniku daje punu kontrolu nad osobnim podacima, uključujući i financijske podatke.

 

Slijepčević

Platforma u 3 minute može korisniku banke dati ponudu za kredit.

"Na tržištu kreditnih proizvoda za stanovništvo će u sljedećem desetljeću uspjeti samo banke i drugi igrači koji će optimalno koristiti obilje informacija u transakcijskim podacima pomoću umjetne inteligencije i strojnog učenja, a tehnologija već sad omogućuje personalizaciju ponude bankarskih proizvoda i puno precizniju ocjenu rizika", kaže Slijepčević . Dodaje da za banke koje tu trku ne budu dovoljno brzo trčale bit će vrlo brzo 'game over'.

Cantab PI je, prema mišljenju VC fonda Day One Capital, jedan od pet globalno najbržerastućih fintecha. Kao demonstraciju mogućnosti svoje platforme, Slijepčević navodi da ona u roku od tri minute, potpuno autonomno, može korisniku banke ponuditi personaliziranu ponudu za isplatu nenamjenskog kredita, a klijent je iz svog doma može odmah i bez ikakve papirologije elektronički i pravno-valjano potpisati i realizirati. 

Identity Consortium osnovao je 2018. godine Robert Ilijaš, bivši direktor Instantora za Hrvatsku. Ove godine očekuje se da će lansirati mobilnu aplikaciju, a  s Finom je lani ugovorio da korisnici preko Identyuma potpisuju PDF-ove i druge e-dokumente bez korištenja tokena, čitača i pametnih kartica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@CRONER83
Prije svega, zahvaljujemo Vam se na pohvalama. Kratko bismo odgovorili na Vaša dva (kvalitetna) komentara:
1) Da, HROK se vraća u upotrebu, no PSD2 podaci nude i dodatne uvide u financijski kapacitet klijenata koji nisu vidljivi kroz strukture kakve predviđa HROK. Na primjer – automatizmom se može utvrditi plaća, pa klijenti više ne moraju donositi platne liste na papiru u banku. Isto tako, klijenti često imaju neke “treće” ponavljajuće izvore prihoda, koji nisu plaća i nisu vidljivi na platnim listama, a povećavaju im kreditnu sposobnost – ti su izvori isto vidljivi kroz PSD2 podatke, pa klijent time može ostvariti veću kreditnu sposobnost nego bi je ostvario samo na temelju plaće. Sličnih primjera ima još, poanta je da PSD2 podaci nude drukčiju perspektivu uvida u financijski kapacitet klijenata i idealno bi bilo korištenje i jednog i drugog (i HROK-a i PSD2) u procjeni kreditne sposobnosti klijenata.

2) Da. Točno tako. Prepoznali smo da je upravo nepostojanje jedinstvenog digitalnog identiteta i jedinstvenog autentikacijskog sustava osnovna kočnica brže digitalizacije svih servisa i našeg društva u cjelini. U RH, NIAS/eGrađanin su pokrili samo usko-fokusiran dio potreba, a i čak i ako/kad se prošire u komercijalnu sferu, to će i dalje ostati vrlo rudimentarno i kaskati 10 godina za aktualnom tehnologijom poput npr. self-sovereign identity blockchaina. Mislimo da je potreba za kvalitetnom platformom za digitalnim identitetom u našem društvu (a i u cijeloj regiji) ogromna – tako nekako je i nastao Identyum.

Robert Ilijaš, Identyum

Pohvale za inovativnost, dapače. No, banke već koriste kreditne registre (HROK koji se vraća u upotrebu) kako bi računali kreditnu sposobnost klijenata. PSD2 API za AISP-ove omogućava dohvat prometa po računu, što znači da je potrebna logika prepoznavanja kreditnih obveza što i nije prevelika mudrolija, no opet, HROK je lakše čitati.

Što se tiče Identyuma, on za sada nema priču u PSD2 shemi, jer banke zahtijevaju identifikaciju putem svoje infrastrukture(autentifikacijski serveri). Ali bilo bi fenomenalno kada bi se ta stvar promijenila , jer to bi značio korak naprijed. Ali za sada, nula bodova.

New Report

Close