Dašak tradicije i kulturne baštine na tkaninama

Autor: Marta Duić , 18. studeni 2015. u 16:32
U ponudi je tkanina s tradicionalnim hrvatskim motivima poput šestinskog uzorka, narodne nošnje Posavine ili Konavala

Tradicijske tkanine u sebi sadrže motive hrvatske kulturne baštine i mogu se uklopiti u sve ambijente.

Tvrtka Etno Motiv osnovana je početkom 2015. kao nastavak obiteljskog obrta koji je radio gotovo 15 godina i bavio se proizvodnjom tradicijskih tkanina.

Nekadašnji hobi, danas je pretvoren u biznis. Naime, riječ je o proizvodu koji je jedinstven na tržištu, te ga Etno Motiv jedini proizvodi u Hrvatskoj. "Naša najveća prednost je prepoznatljivost motiva koji su oduvijek dio tradicije i hrvatske kulturne baštine. Većina ljudi u njima prepoznaje detalje koji ih podsjećaju na djetinjstvo i toplu bakinu kuhinju. Osim toga, budući da sami sve proizvodimo, vrlo smo fleksibilni po pitanju modifikacije boja samih uzoraka. Naš proizvod se može uklopiti u sve ambijente, od tradicionalnih eko-gospodarstava do modernih ambijenata koji diskretno žele uklopiti tradicijske elemente. Moj otac je bio profesor na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, pa se iz ljubavi prema tkanju rodila i ideja o kreiranju tkanine koja će u sebi sadržavati prepoznatljive tradicionalne motive, samo će se sada proizvoditi na stroju, čime je tkanina dobila puno širu i komercijalniju upotrebu", pojašnjava Ivana Hađina, vlasnica Etno motiva. 

Surađuju s tvrtkama raznih profila, od restorana, suvenirnica, hotelskih kuća, a u ponudi je tkanina posebnog načina izrade, s tradicionalnim hrvatskim motivima djelomično preuzetim iz hrvatske baštine (narodne nošnje, vez) poput šestinskog uzorka, narodne nošnje Posavine ili Konavala koji se zatim dorađuju da bi se mogli proizvoditi na stroju. Kako naglašava, potražnja postoji već od ranije, većina kupaca s kojima su surađivali u obrtu je jedva dočekala da netko ponovo počne proizvoditi ovakvu vrstu tkanine.

˝ Problem je što potencijalni kupci uopće ne znaju da ovakav proizvod postoji. "Za početak mi je cilj približiti proizvod tržištu, te pokazati širinu primjene", kaže Hlađina. Ove tkanine možete kupiti u veleprodaji gdje se svi proizvodi mogu naručiti, a u maloprodaji ih se može pronaći u suvenirnici Zagreb na Opatovini. "Voljela bih da ovaj proizvod postane prepoznatljiv kao neuobičajen poslovni poklon i kao suvenir jer ima veliku estetsku vrijednost te predstavlja jedan važan dio hrvatske baštine", poručila je Hlađina.  

Komentirajte prvi

New Report

Close