Riskirali su, ostali na djedovini – i pokrenuli uspješan biznis

Autor: Marija Crnjak , 11. prosinac 2013. u 13:58
Davor Šenija, vlasnik OPG Šenija

Božična drvca se posljednjih pet godina plasiraju gotovo isključivo putem on-line prodaje.

Mlada obitelj Šenija iz sela Trnovitički Popovac pokraj Gornje Garešnice jedna je od rijetkih koja je svoju odluku o ostanku na djedovini i životu na selu utvrdila pokretanjem uspješnog biznisa.

Šenije su na vrijeme utvrdili da im uzgoj krava i prodaja mlijeka u tržišnim uvjetima koji vladaju u Hrvatskoj neće osigurati pristojan život. Prije deset godina u sklopu svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva zasadili su prve sadnice budućih božićnih drvca, koja zadnjih pet godina plasiraju na zagrebačko tržište, i to putem online prodaje. S prodajom putem interneta krenuli su prije pet godina, a božićna drvca od prije dvije godine mogu se naručiti i kupiti putem njihove stranice bozicna-drvca.eu.

"Prije pet godina počeli smo prodavati putem Facebooka i ostalim kanalima gerila marketinga, a kad se pokazalo da je interes kupaca visok, odlučili smo investirati i u web stranicu. Koncipirali smo stranicu tako da kupac odabire točno ono drvce koje ćemo mu isporučiti, i to dan do najkasnije tri dana od rezanja, ili pak u lončanici. Ideja se pokazala odličnom jer ljudi nemaju vremena za obilazak lokacija na kojima se prodaju drvca", ispričao nam je Davor Šenija, vlasnik OPG Šenija, po zanimaju šumar. Inače, božićna drvca obitelj Šenija uzgaja u srcu Moslavačke gore, na površini od sedam hektara na kojima raste oko 70 tisuća biljaka.

Uzgajaju između ostalog jelu, smreku, srebrnu smreku, pančićevu omoriku, s tim da se svake godine sade nova drvca na mjestu starih. Iako se ne radi o ekološkom uzgoju, Šenije se trude koristiti što više organskih gnojiva, a što manje herbicida.Davor Šenija kaže da nikad nije računao koliko je novca uložio, no radi se o značajnim ulaganjima s obzirom da samo jedna sadnica drvca košta jedan euro, a to je trošak bez zemlje, gnojidbe i održavanja, transporta… "Da dosegne potrebnu veličinu, jednoj biljci potrebno je 12-13 godina. Iako se drvca prodaju jednom godišnje, posla ima cijele godine. Uzgoj nije subvencioniran, sve smo uložili samostalno, no priznajem da se radilo o dobrom ulaganju od kojeg naša obitelj može pristojno živjeti, pojašnjava Davor Šenija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close