Aplikacija za turistički razgled u punom trku

Autor: Marta Duić , 10. svibanj 2018. u 22:00
Jedna od autorica aplikacije Tamara Markotić, Foto: PD

Sightrun je razvio mobilni softver za turističko trčanje, nudi ture za više hrvatskih gradova, a odnedavno i za austrijski Graz.

Zagrebački startup SightRun, jedan od pobjednika Next incubatora, inovacijskog laboratorija Energie Steiermarka, dobio je priliku raditi na daljnjem razvoju aplikacije uz podršku stručnog tima. Završetkom pilot projekta lansirana je tura za grad Graz u Austriji. Ovaj tim je u startup svijet ušao pobijedivši s idejom mobilne aplikacije za turističko trčanje na Startup Factory Zagreb natjecanju 2016. Aplikacija je namijenjena turistima-trkačima koji dolaskom u novi grad žele odraditi trening i istovremeno saznati nešto o gradu. Kako objašnjava Sandra Bortek, direktorica marketinga i suosnivačica SightRuna, za aplikaciju se koriste slušalice i kada se tura pokrene mobitel se može pospremiti u džep. Naime, aplikacija koristi GPS telefona kako bi pokrenula audio zapise. Dolaskom na startnu točku ture aktivira se prvi zapis koji korisniku daje upute gdje se nalazi i u kojem smjeru će trčati. Prve ture su bile za Zagreb, a dostupne su i u Rovinju, Opatiji, Münchenu; slijede uskoro i za Split, Pulu, Osijek.

“Veseli nas što smo uz SightRun aplikaciju nadopunili turističku ponudu Graza. Sve je više posjetitelja, pogotovo onih poslovnih, koji vole tijekom boravka u gradu i dalje biti aktivni i ne žele se odreći svoje dnevne trkačke rutine. Aplikacija ih navigira kroz grad, a usput saznaju i zanimljivosti”, istaknuo je Dieter Hardt-Stremayr, direktor Graz Tourismusa.

Kako ističe Bortek, ture kreiraju sami, no želja im je da sustav bude otvoren za korisnike koji će sami moći kreirati svoju turu i podijeliti je s drugima. “Tako bi svatko mogao ispričati svoju priču o svom gradu, a trkači bi isprobavajući ture mogli ocijeniti koji tvorac ture i koja tura im se najviše svidjela”, objašnjava ona, ističući da je SightRun turistički proizvod koji spaja turizam i zdrav način života – trčanje.

“Ova godina nam je pravi izazov jer nam je želja što više je predstaviti turistima koji dolaze u Hrvatsku”, kaže Bortek. SightRun mobilna aplikaciju dostupna je za Android i iOS mobilne telefone te ju je dosad skinulo više od 1500 korisnika.

Uz Bortek aplikaciju su osmislili Hrvoje Horvat, Tamara Markotić, Ivan Videk, a danas se mogu pohvaliti s 300 otrčanih tura, točnije više od 1700 km, a aplikacija nudi devet tura na sedam destinacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close