Aplikacija Pametnica za brži razvoj djece rane dobi

Autor: Marta Duić , 25. veljača 2015. u 15:28
Irena Orlovic, autorica aplikacije Pametnica i vlasnica tvrtke Harfa. Photo: Tino Juric/PIXSELL

Pametnica se sastoji od tisuću radnih materijala, tj. radnih listova i predložaka za edukativne igre za djecu.

Istraživanja su pokazala da se mozak najintenzivnije razvija u prvih sedam godina djetetova života, a znanstvenici smatraju da je to i razdoblje kada većina djece može dosegnuti nivo "genijalca", i potpuno je jasno da to razdoblje moramo iskoristiti i kreirati razvojno poticajno okruženje za djecu.

"Djeca najbolje uče u igri, a kad sam uvidjela da na tržištu nedostaje kvalitetnih i cijenom pristupačnih stimulativnih igara koje potiču rani intelektualni razvoj, došla sam do ideje da napravimo Pametnicu. Cilj je bio roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima ponuditi više kvalitetnih edukativnih kreativnih igara", pojasnila je nastanak ideje Irena Orlović, autorica Pametnice.  Pametnica je web aplikacija na kojoj se nalazi više od 1000 kreativnih radnih materijala u vidu radnih listova i predložaka za edukativne igre za djecu. Zamišljena je tako da roditelji i odgojno obrazovni djelatnici registracijom kreiraju svoje korisničko ime i lozinku te ulaskom u aplikaciju preuzimaju potrebne materijale na svoje računalo, printaju ih i izrađuju predloške za igru s djecom.

Nakon što je okupila kvalitetan tim sastavljen od logopeda do marketinških stručnjaka i istraživanja tržišta krenuli su u razradu ideje. "Pazili smo na svaki detalj, pa smo za neke materijale utrošili jako puno vremena. Usporila nas je i izrada ilustracija jer svi smo se složili da trebaju biti originalne i bliske djeci. Plasirati proizvod na tržište i nije bio neki problem jer je Pametnica bila samo produžetak sličnih društveno korisnih proizvode koje je Harfa već imala i zahvaljujući kojima smo kao tvrtka stekli povjerenje svojih korisnika", tvrdi Orlović.

Pametnica služi i defektolozima koji rade s djecom niže školske dobi koja imaju određene razvojne smetnje kao što su primjerice disleksija, disgrafija. S aplikacijom su startali 2012. godine, a u 2014. godini bilježe porast registriranih korisnika za 30%. U sklopu Zabina natječaja Moja kreativna crta Pametnica je uvrštena u finalnih deset najkreativnijih projekata 2014. godine.Orlović se odlučila objaviti Pametnicu i u tiskanom obliku te je učiniti dostupnom i onima koji nisu svakodnevno vezani za računalo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close