Zvali umirovljenike da rade, ali im nisu rekli da će dobiti manju mirovinu

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2019. u 08:43
FOTO: GettyImages

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 10.300 umirovljenika vratilo se raditi na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine. Među njima je i Vlastica Barišić koju je dočekalo neugodno iznenađenje.

Kao i mnogi drugi umirovljenici, i Vlastica je malu mirovinu prisiljena 'podebljati' plaćom koju dobije za četiri sata rada dnevno, što je mogućnost koju, kao i drugi umirovljenici, ima od početka ove godine, piše Novac.hr.

No, nakon što joj je uplaćena prva plaća, Vlastica je doživjela pravi šok. Uvidom u stanje tekućeg računa shvatila je da je za prošli mjesec primila manju mirovinu od dosadašnje. Naime, dosad joj je mirovina iznosila 2.329,26 kuna. Po novom, za mirovinu joj se isplaćuje 1.949,23 kune.

Osim mirovine, za prošli je mjesec dobila i prvu plaću za rad u jednoj ustanovi za brigu o starim i nemoćnima, i to u bruto iznosu od 1.800 kuna. Upravo u tom dodatnom prihodu i leži problem.

U HZMO-u su joj objasnili da ostvarivanjem dodatnog dohotka mora plaćati porez na dohodak i prirez, kao i doprinose. Razlog je taj što je dodatnim prihodima prešla granicu neoporezivog dijela dohotka od 3.800 kuna mjesečno, pa joj se iznosi koji prelaze neoporezivi dio oporezuju. Porez na dohodak veći od 3.800 kuna plaća se po stopama od 24 i 36 posto, ovisno o iznosu. U slučaju umirovljenika, mirovine iznad 3.800 kuna oporezuju se po upola manjim stopama – 12 i 18 posto. Na sve to obračunava se i prirez, koji opet ovisi od jedne do druge lokalne zajednice. U slučaju Zagreba, on iznosi 18 posto, piše Novac.hr.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Od najnormalnije stvari rade se senzacije i urote,a radi se jednostavno o porezu koji svi placaju iznad odredenog iznosa.I zaposleni i umirovljenici.

očekujem da se ministrova baka odazove pozivu domovine, koji je nučec smislio i nagura svoje prihode s 1800 na 2100 kuna

Ne razimjem zašto im umanjuju mirovinu!? Neka im uzmu sav porez od dodatne zarade! Ljudi ne razumiju, da ne plaćaju samo umirovljenici porez, kad prijeđu cenzus, nego svi uposleni. Zato, ovakve teme bi Poslovni trebao odraditi stručno a ne senzacionalistički.

A kad bi umirovljenici radili u nadzornim odborima? Onda im to ne bi bio prihod, nego nagrada, pa bi bio neopireziv. Tko im je kriv kad ne vladaju hrvatskim jezikom.

New Report

Close