Županija koja je među najboljima u Hrvatskoj: Posla je puno, plaće niske, a Austrija blizu

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2020. u 09:45
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Velik izvoz, mnogo posla no – još uvijek niske plaće – tako bi se moglo opisati stanje u varaždinskom gospodarstvu.

Iako smo posljednjih godina svjedočili odljevu radne snage u inozemstvo, trendovi su se nakratko zaustavili, ali  nakratko – jer 1. srpnja Austrija otvara svoje tržište rada, prilog donosi HRT.

Tisuće mladih s varaždinskog područja proteklih su godina posao našli u Njemačkoj i Irskoj. Dino Đuras iz Vidovca odlučio je ostati kod kuće i nastaviti obiteljski posao u vulkanizerskoj radionici. Rade u dvije smjene, ima 12 zaposlenih i planiraju proširenje radione. Iako je mogao u inozemstvo, i Roman Slunjski iz Radovana vodi uspješan posao u Hrvatskoj. Ima tvrtku koja se bavi proizvodnjom limenih pokrova i žljebova.

Gospodarski – Varaždinska županija među najboljima je u Hrvatskoj. Četrdeset tri tisuće je zaposlenih – više od polovine u prerađivačkoj industriji. Ukupni prihod koji su firme ostvarile bio je oko 26 milijardi kuna, od čega preko devet milijardi je bio izvoz. Po izvozu su drugi, nakon Zagreba, podaci su Županijske komore Varaždin. Na ruku im ne ide proječna plaća koja je za petinu manja od hrvatskog prosjeka i iznosi 4800 kuna, upozorava Dragutin Gložinić.

No i ona – raste. Naime, plaće na sjeveru rastu nešto brže nego je prosjek Hrvatske. Za 2018. godinu je to bilo gotovo sedam posto, dok je Hrvatska imala rast preko 4 posto, dodaje Gložinić. Stoga ne čudi strah naših poduzetnika od dodatnih gubitaka stručnih radnika. Austrija 1. srpnja potpuno otvara tržište rada za Hrvate. Zadržati ljude – neće biti lako.

– Radnik mora biti siguran da je plaća na vrijeme i da ima posla, upozorava Niko Ilić iz Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji. A posla će biti – zbog sufinanciranja europskih projekata, ovo nas ljeto čeka graditeljski bum na sjeveru.

Komentirajte prvi

New Report

Close