Župan zakasnio u utrku za dvorac?

Autor: Ivica Beti/VL , 04. travanj 2018. u 14:03
Foto: Thinkstock

Pravo prvokupa sad postoji samo ako se ponudi ista cijena, kaže Stanko Makar.

Danas počinje nadmetanje za dvorac Šaulovec u Varaždinskoj županiji. Trajat će do 17. travnja, i ako se ne pronađe kupac, početna cijena past će s četiri milijuna kuna na dva.

Zainteresirani su kupci do 26. ožujka trebali uplatiti 405.000 kuna jamčevine. Stanko Makar, stečajni upravitelj PPI Varaždinke, u čijem je dvorac vlasništvu, kaže da e-dražbu vodi Fina, pa on nema informacije o uplatama jamčevine. Za kupnju je zainteresirana Varaždinska županija što je potvrdio i župan Radimir Čačić.  Ističe da je Šaulovec prije 30 godina platili i obnovili građani Varaždina. 

"Interes javnosti je neupitan i svaka odgovorna osoba na funkciji tako vrijedan objekt ne može prepustiti igri privatnih interesa", kaže župan koji smatra da dvorac treba biti u javnoj funkciji za građane. Čačić bi novac za kupnju osigurao i kreditom, no pitanje je koliko je njegov plan izvediv jer je javna dražba već počela. U Županiji napominju da je Šaulovec kulturno dobro te ga je prodavatelj dužan istovremeno ponuditi državi, županiji, gradu ili općini.

No, Makar kaže da je to vrijedilo lani kad je donijeto rješenje o prodaji. "Rješenje je bilo istaknuto prije godinu dana i nitko se nije žalio. Pravo prvokupa sad postoji samo ako se ponudi ista cijena, pa prednost imaju država, županija ili općina. Oni koji su se mislili nadmetati, trebali su platiti jamčevinu do 26. ožujka. Jedino u slučaju da se ni sad nitko ne javi, Županija će se moći nadmetati na idućoj javnoj dražbi", objašnjava Makar.

Komentirajte prvi

New Report

Close