Poznati domaći brend u akciji čišćenja ilegalnih deponija: Iz jezera smo izvadili perilicu rublja, štednjak, drvene daske i PVC ceradu…

Autor: Marta Duić , 12. svibanj 2021. u 10:38
08.05.2021., Osijek - Akcija ciscenja podrucja Juga ll uz Bajer. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Prva u nizu akcija održana je prošlog vikenda u Osijeku

Ožujsko pivo je u suradnji s ekološki osviještenim klubovima i udrugama krenulo s akcijama čišćenja ilegalnih deponija diljem Hrvatske. Naime, u sklopu svoje velike aktualne društveno odgovorne kampanje ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ Žuja planira očistiti 15 ilegalnih odlagališta otpada, a prva u nizu akcija održana je prošlog vikenda u Osijeku uz podršku udruge Zeleni Osijek. Čistilo se jezero Bajer.

˝Iz jezera smo izvadili perilicu rublja, štednjak, starinsku drvenu stolicu, drvene daske i PVC ceradu. Osim toga, očistili smo i nekoliko lokacija oko jezera gdje smo pronašli različiti otpad: od građevinskog otpada do tepiha. Uz nas volontere iz Udruge Zeleni Osijek, akciji su se pridružili predstavnici ribičkog lokalnog kluba, kao i izviđači izviđačkog kluba Slavonski hrast. Ožujsko nam je, uz donacije, omogućilo sav alat, zaštitne rukavice i opremu za čišćenje, kape, majice i vreće. U svega nekoliko sati čišćenja napunili smo kontejner s 30 velikih vreća punih smeća ˝, rekao je Dinko Pešić, voditelj projekata u udruzi Zeleni Osijek.

08.05.2021., Osijek – Akcija ciscenja podrucja Juga ll uz Bajer. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Sljedeća akcija planirana je za 15. svibnja u zagrebačkom kvartu Savica uz pomoć udruge BIOM, slijedi čišćenje deponija u Solinu 22. svibnja uz pomoć udruge Sunce Split, a dan kasnije se akcijama pridružuje i udruga Vodomar u Slunju. Vrijedna ekipa volontera potom seli na Kvarner. Udruga Žmergo pomaže počistiti otpad u Opatiji na šetnici Carmen Sylva 28. svibnja, a dan kasnije udruga Eripio čisti u Matuljima. Prvi krug ove velike akcije završava prve subote u lipnju, kada se čiste Seline u općini Promina uz pomoć udruge Krka Knin. Akcijama čišćenja pridružuju se i partneri Pevex i Pik koji će osigurati da volonterima na terenu ništa ne nedostaje, a osim volontera i predstavnika udruga i klubova u akcijama sudjeluju i volonteri i predstavnici Zagrebačke pivovare.

“Divlja odlagališta otpada velik su problem u Hrvatskoj i mi želimo podići svijest o tom problemu. Pokazatelj su da još uvijek, kao društvo, nismo dovoljno ekološki osvješteni niti brinemo o tome što ostavljamo mlađim naraštajima. Žuja o aktualnim društvenim temama i pitanjima uvijek progovara na sebi svojstven način, a i sada nam je bila želja probuditi emociju kod naših sugrađana i još jednom dati konkretan doprinos podizanju kvalitete života u zajednici. U kampanji ‘Zaštićene zakonom’ prikupili smo čak 650 tisuća kuna za zakonom zaštićene životinje, odnosno risa, vuka, dupina i bjeloglavog supa, a prikupljena sredstva donirala su se zagrebačkom Zoološkom vrtu, Udruzi BIOM, Javnoj ustanovi Priroda te Institutu za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet”, ističu iz Zagrebačke pivovare.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close