Zovko drugi put ‘spašava’ državu

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2022. u 07:00
Vlada za člana Uprave Ine predlaže Marina Zovka koji je trenutno član Uprave Plinacroa/M. Habljak/PIXSELL

U energetskim krugovima za Zovka imaju samo riječi hvale.

Već drugi put kao nestranačka osoba Marin Zovko preuzima “vruć kesten” za državu.

Prvi put bilo je to 2013., u mandatu Vlade Zorana Milanovića, kad je nakon niza afera – od zapošljavanja supruga tadašnje ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš do poslova koji su dodijeljeni odvjetničkoj tvrtki supruge predstojnika kabineta predsjednika Vlade Tomislava Sauche, te loših poslovnih rezultata, smijenjen predsjednik Uprave Plinacra Mladen Antunović.

Sada sličnu ulogu preuzima i u slučaju Ine, uskačući u pomoć Vladi Andreja Plenkovića u situaciji kada ju je jedan od kandidata za člana Uprave odustajanjem u zadnji čas doveo u vrlo neugodnu situaciju, i to u trenutku nakon afere oko malverzacija s prodajom plina kada nije smjelo biti greški u kadroviranju.

U energetskim krugovima za Zovka imaju samo riječi hvale. Karijeru je gradio u Plinacru i uspješno je vodio tu kompaniju, ili bio dio njezine Uprave, koja je ostala bez afera kakve u pravilu prate tvrtke u vlasništvu države, a imala je značajne investicije i uspješno povlačila sredstva iz EU fondova.

Fokus mu je dosad bio u plinskom biznisu, budući da je cijeli poslovni put u gotovo dva desetljeća imao u tom nacionalnom operateru plinskog transportnog sustava No, zbog kvaliteta koje je pokazao u menadžeriranju upućeni kažu da je odličan izbor za članstvo u Upravi Ine, posebice u delikatnoj situaciji u kojoj se tvrtka nalazi.

Nadzorni odbor na sjednici u srijedu trebao bi ga, uz Miroslava Skalickija i Hrvoja Šimovića, imenovati kao članove iz hrvatske kvote, privremeno, na šest mjeseci do izbora menadžera putem javnog natječaja, a Zovka po stručnosti, menadžerskim i komunikacijskim sposobnostima već uspoređuju s Peterom Rataticsem, kojega Mol predlaže za novog predsjednika Uprave Ine.

Komentirajte prvi

New Report

Close