Znatno se smanjuju tarife – neke usluge javnih bilježnika bit će puno jeftinije

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2015. u 11:09
Foto: Thinkstock

Uglavnom se to odnosi na smanjivanje troškova za likvidaciju tvrtke, no ministar pravosuđa Orsat Miljenić intervenirao je i u tarifu prema kojoj bilježnici naplaćuju solemnizaciju ugovora.

Sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o trgovačkim društvima, od 1. studenoga pojeftinit će i dio usluga javnih bilježnika.

Uglavnom se to odnosi na smanjivanje troškova za likvidaciju tvrtke, no ministar pravosuđa Orsat Miljenićintervenirao je i u tarifu prema kojoj bilježnici naplaćuju solemnizaciju ugovora.

Ovaj će trošak ovisi (što ostaje i dalje) o vrijednosti ugovora, no ako se naknadno korigira koja od odredbi ugovora, javni bilježnik neće naplatiti još jednu solemnizaciju, nego maksimalno četvrtinu prijašnjeg troška.

Primjerice, ako je solemnizacija stajala 500 kuna, aneks ugovora ne smije doći više od 125 kuna. Ovo smanjenje tarife trebalo bi obuhvatiti konverzije kredita u švicarcima, njih oko 53.000. Odluka ministra Miljenića razveselit će građane i banke, no za javne bilježnike to znači izbijanje gotovine iz džepa.

Smanjenje tarifa koje se izravno veže za izmjene Zakona o trgovačkim društvima ipak za glavni cilj, piše Jutarnji list, ima rezanje troškova likvidacije tvrtki. Likvidacija društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i dioničkog društva (d.d.) iznosila je od 7500 kuna na više. Od toga iznosa 1800 kuna išlo je samo na objave u Narodnim novinama koje će se sada potpuno izostaviti, a plaćat će se samo 100 kuna za objavu likvidacije na internetskim stranicama Sudskog registra.

Troškovi koji će preostati kod javnog bilježnika iznosit će ukupno 2000 kuna za d.o.o i d.d. te još 30 kuna za ovjeru prijave likvidacije društva. Za jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) likvidacija će biti još jeftinija.

Događalo se, naime, da je bilo jednostavno otvoriti tvrtku jer je za njezino osnivanje bio dovoljan kapital od 10 kuna te 600 do 800 kuna troška za osnivanje, ali su problemi nastali kad posao nije išao, pa ju je trebalo zatvoriti.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Građani i pravne osobe su se poveselili ! Troškovi javnog bilježnika
će se smanjiti ….a kad , tamo ….ništa značajno ???
Možda je vrijeme, da se tu naprave VELIKE UŠTEDE svima, i da se
nešto učini po tom pitanju !?

To su odlicne vijesti

Miriši na kompromis obzirom da se JB kasti najavilo uvođenje elektroničke registracije firme i dr.

New Report

Close