Znanstvenici EIZ-a protiv reizbora Tajane Barbić na poziciju ravnateljice

Autor: Josipa Ban , 09. srpanj 2024. u 12:53
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Reizbor Tajane Barbić na poziciju ravnateljice Ekonomskog instituta, Zagreb digao je na noge zaposlenike vodećeg instituta za ekonomska istraživanja u Hrvatskoj. U priopćenju za medije obrazlažu da je Barbić izabrana mimo njihove volje kao i da je Upravno vijeće, suprotno dosadašnjoj praksi, odlučilo ignorirati volju Znanstvenog vijeća i radnika Instituta. Upozoravaju i na politički upliv u ovu odluku.

Tajana Barbić trebala bi, prema odluci Upravnog vijeća, biti izabrana za ravnateljicu Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ). No njezin izbor izazvao je revolt zaposlenih u Institutu koji je Barbić vodila protekle četiri godine, a koji su zbog te odluke odlučili reagirati priopćenjem za medije.

Jedina protukandidatkinja Tajani Barbić na natječaju za ravnatelja EIZ-a, koji je bio raspisan u svibnju, bila je Ivana Rašić, znanstvena savjetnica koja karijeru u EIZ-u gradi protekle 23 godine. Upravo je Rašić, vidljivo je iz priopćenja, bila izbor zaposlenika. Rašić je dobila i većinu (devet) glasova Znanstvenog vijeća EIZ-a za razliku od Barbić koja je, uključujući vlastiti, dobila dva glasa. Usto, Rašić je premoćno pobijedila Barbić u anketi zaposlenika kojom se ispitivala volja radnika, stoji u priopćenju. Rašić je na poziciji ravnateljice, prema anketi, željelo 35 zaposlenika dok je Barbić dobila osam glasova.

Ivana Rašić, kandidatkinja za ravnateljicu Ekonomskog instituta, Zagreb Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

No Upravno vijeće, koje donosi odluku o izboru ravnatelja EIZ-a, odlučilo je ignorirati volju predstavnika vodećeg instituta za ekonomska istraživanja u Hrvatskoj. Barbić je tako izabrana zahvaljujući tri glasa predstavnika Upravnog vijeća koje je imenovalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih što je suprotno ustaljenoj praksi, žale se zaposlenici Instituta u priopćenju.

Znanstvenici EIZ-a, od kojih neki vrlo ugledni i javnosti dobro poznati ekonomski stručnjaci, neslužbeno poručuju da su “rezignirani ovom odlukom”. Žale se i na “katastrofalne ljudske odnose u Institutu”.

Upozoravaju da Upravno vijeće, koje se sastoji od pet članova (dva iz EIZ-a i tri koje imenuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih), do sada nije ignoriralo mišljenje Znanstvenog vijeća.

“S obzirom na to da je Ekonomski institut, Zagreb znanstveni institut, do sada mišljenje Znanstvenog vijeća nije dovođeno u pitanje, čak i kada se radilo o odlukama koje su donošene s manjim brojem glasova i tijesnom većinom”, upozoravaju.

No Upravni odbor, na čijem je čelu Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta Zagreb, ovoga je puta volju zaposlenika EIZ-a odlučio ignorirati. Znanstvenici EIZ-a stoga se pitaju radi li se o vanjskoj, odnosno političkoj odluci ili volji zaposlenika i dobrobiti znanosti i hrvatske javnosti.

Tajana Barbić, aktualna ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

“Upravno vijeće, koje donosi odluku o izboru ravnatelja, dalo je 3 glasa Tajani Barbić, a 2 glasa Ivani Rašić, što bi značilo da bi Tajana Barbić kao kandidatkinja za ravnateljicu Ekonomskog instituta, Zagreb trebala (p)ostati ravnateljica iduće četiri godine (ako to potvrdi ministar znanosti, obrazovanja i mladih, prof. dr. sc. Radovan Fuchs), unatoč tome što su zaposlenici ogromnom većinom odabrali dr. sc. Ivanu Rašić te su oba člana Upravnog vijeća iz Instituta prenijela mišljenja tijela koje zastupaju – Znanstvenog vijeća i svih radnika”, stoji u priopćenju.

Kažu i da Upravno vijeće svoju odluku, koja je donesena u ponedjeljak (8. srpnja), nije obrazložilo.

Usto, njihova odluka još uvijek nije javno objavljena, a potvrditi je još mora i ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs.

Komentirajte prvi

New Report

Close