Znanstveni kombi obilazi Hrvatsku i približava djeci STEM područja

Autor: Borivoje Dokler , 01. svibanj 2023. u 22:00
Kombi neće biti samo pored škola, već i na trgovima i u parkovima, kako bi se u projekt uključilo i što više građana/PD

U idućih nekoliko mjeseci zanimljive radionice i interaktivna predavanja za četiri tisuće učenika.

Udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s zagrebačkim Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom i udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR pokrenula je projekt Razvoj mreže STEM ambasadora.

Riječ je o projektu čiji je cilj jačanje kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. U njemu će djeca iz svih dijelova zemlje zahvaljući posebno opremljenom kombiju imati pristup STEM područjima poput pravih istraživača.

STEM kombi koristit će ‘ambasadori’ za vođenje zanimljivih radionica i održavanja interaktivnih predavanja iz četiri STEM područja: znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Kristina Duvnjak, dopredsjednica Bioteke, kaže kako im je želja u nekoliko idućih mjeseci u STEM aktivnosti uključiti četiri tisuće djece.

“Naši STEM ambasadori potrudit će se probuditi kod njih iskru za proučavanjem STEM-a te zanimanje za znanost i znanstvenike. U gradovima koje ćemo posjetiti, nećemo biti samo u školama. Pripremamo i aktivnosti za sve zainteresirane na trgovima i u parkovima.

U te aktivnosti planiramo uključiti šest tisuća građana. Želimo ukazati na primjenu STEM-a u svakodnevnom životu te ulogu znanstvenika u razvoju tehnoloških dostignuća kojima se danas služimo”, istaknula je Kristina Duvnjak.

Veliki interes djece
STEM kombi na svojoj ruti ima gradove Karlovac, Sisak, Dubrovnik i Split, a prva održana je u Osnovnoj školi dr. Ante Starčevića u zagrebačkoj Dubravi. Učenici su se rado odazvali pozivu da se uključe u radionicu te su s velikim zanimanjem istraživali floru i faunu školskog dvorišta, koristili digitalne lupe, izvodili pokuse i proučavali uređaje iz STEM kombija poput endoskopa, durbina i zračnog drona.

“Naša je škola STEM škola. Veliku pozornost pridajemo STEM područjima i djecu potičemo da i oni samostalno sudjeluju u istraživanjima.

Nadogradnja znanja
Drago nam je vidjeti kako vlastitim opažanjem koristeći znanstvene metode nadograđuju svoje znanje. Škola je uključena i u GLOBE program u sklopu kojega učenici promatraju oblake, određuju ih i unose u bazu podataka, a jednako tako već treću godinu provodimo i fenološko promatranje breze u našem školskom okolišu.

Učenici su vrlo motivirani i svojim radom u dodatnoj nastavi biologije, kemije i informatike postižu vrlo zapažene rezultate kako na županijskom, tako i na državnom natjecanju iz znanja. Veseli nas kada učenici i u srednjoj školi nastavljaju postizati uspjehe čime se često dođu pohvaliti”, rekla je Jasmina Šilić, profesorica biologije i kemije u Osnovnoj školi dr. Ante Starčevića.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close