Značajan rast i cijena i interesa ratara, lider u novu sezonu sa 16% više hektara

Autor: Domagoj Puljizović , 21. veljača 2024. u 09:56
Aleksandra Grigić, predsjednica uprave Hrvatskih duhana/PD

Hrvatski duhani dva mjeseca ranije krenuli u ugovaranje, trendove prate i u Agroduhanu.

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16 posto više hektara sadnih površina. Interes za proizvodnju duhana sve više iskazuju i novi proizvođači, dok su se dugogodišnji kooperanti odlučili za povećanje površina na kojima sade ovu ratarsku kulturu, priopćila je kompanija.

Unatoč porastu proizvodnih troškova i odustajanju staračkih domaćinstava od poljoprivredne proizvodnje, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije ističe da bilježi povećan interes ratara za proizvodnju duhana.

60

posto površina pod duhanom lani je ubrano mehaničkim beračima

Duhan nije podložan oscilacijama
Siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija radi povećanja učinkovitosti proizvodnje, ali i fokus BAT-a na održivost proizvođača, osiguravaju kooperantima u sustavu Hrvatskih duhana kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost, navode.

Otkupna cijena duhana kontinuirano raste, slažu se hrvatski otkupljivači i proizvođači. U odnosu na 2022. porasla je više od 50 posto jer nije podložna tržišnim oscilacijama poput žitarica i drugih ratarskih kultura, tvrde iz BAT-a.

Ove je godine skočila od 13 do 15 posto, ovisno o klasi, kazao je direktor Agroduhana Krešimir Hrgović pa dodao da su i oni, uz tržišnog lidera, po broju s kooperantima ugovorenih površina ove godine narasli za 30 posto. Povećani troškovi proizvodnje kao i prošlogodišnje vremenske nepogode najveći su krivci za pad proizvodnje duhana.

“Važno je da smo sve te izazove uspješno prošli zajedno s našim kooperantima te smo dokazali da proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj. Želimo povećati proizvodnju duhana ne samo u Podravini i Slavoniji već i u drugim krajevima Hrvatske, a interes proizvođača koji imamo ove godine nas ohrabruje.

Ponosni smo što proizvođači prepoznaju da je naš fokus dugoročna održivost i profitabilnost proizvođača. Činjenica da smo to uspjeli osigurati u vrlo izazovnom razdoblju iza nas najbolji je dokaz da proizvođači mogu imati povjerenja u nas u svakoj situaciji”, izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica uprave Hrvatskih duhana.

Ugovaranje nove sezone prati i velik broj upita ratara za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju: od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača kojima je lani ubrano oko 60% površina pod duhanom.

I konkurencija 'drži' korak

‘Po broju s kooperantima ugovorenih površina u 2024. godini narasli smo za 30 posto’, kaže direktor Agroduhana Krešimir Hrgović.

’Nudimo stabilnost’
“Počeli smo s ugovaranjem nove sezone dva mjeseca ranije nego lani, jer smo i na taj način htjeli pokazati proizvođačima da smo proaktivni i da im i ove godine nudimo nastavak rasta otkupne cijene i stabilnost u proizvodnji.

Nastavljamo i s investicijama vezanima uz podizanje produktivnosti proizvodnje duhana kroz različite mjere, a posebno bih naglasio važnost podrške naših agronoma na terenu, koji su prošle sezone, u suradnji s poljoprivrednicima, unatoč lošim vremenskim uvjetima pomogli ostvariti jako dobre prinose”, izjavio je Igor Švarc, rukovoditelj proizvodnje duhana u Hrvatskim duhanima.

Komentirajte prvi

New Report

Close