Zimmer frei biznis prijavilo 7000 novih iznajmljivača

Autor: Marija Crnjak , 13. srpanj 2016. u 07:47
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dio struke misli da eVisitor nije dovoljno jak za suzbijanje sive ekonomije te tvrde da se radi tek o boljem izračunu.

eVisitor, središnji informacijski sustav za prijavljivanje gostiju koji je proradio s početkom ove godine, zaslužan je za povećanje broja privatnih iznajmljivača za više od 10 posto. Tako se u Hrvatskoj lani bilježilo 67.000 iznajmljivača, a ove godine pokazalo se da ih imamo 74.000, otkrio je ministar turizma Antom Kliman. On smatra da se radi o dokazu da eVisitor suzbija sivu ekonomiju, no u struci ipak smatraju da to nije dovoljno jak alat te tvrde da se radi tek o boljem izračunu.

 

Kliman

Dio iznajmljivača očito se uplašio da će biti otkriveni jer ne prijavljuju djelatnost. Uspjeli u naumu da suzbijemo sivu ekonomiju u obiteljskom smještaju.

"Pokazalo se da se u sustav prijavilo čak sedam tisuća iznajmljivača više nego što ih je bilo prijavljeno lani. Značajan dio očito se uplašio da će biti otkriveni da ne prijavljuju djelatnost, što znači da smo uspjeli u naumu da suzbijemo sivu ekonomiju u obiteljskom smještaju", istaknuo je ministar Kliman. U njegovu Ministarstvu i Hrvatskoj turističkoj zajednici već su ranije istaknuli da će eVisitor već ove godine zaustaviti sivu ekonomiju u privatnom smještaju, uključujući i ilegalce na različitim portalima za iznajmljivanje smještaja, od Booking.coma do Airbnba. 

Pod lupom
Naime, uz turističke zajednice, pristup sustavu imaju i tijela državne uprave koja su zadužena za nadzor provedbe Zakona o boravišnoj pristojbi, odnosno turistička inspekcija, MUP, Porezna i Carinska uprava.  Tako svatko tko se ne prijavi u eVisitor, a oglašava usluge iznajmljivanja smještaja, automatski dolazi u fokus inspekcije, što bi trebalo ublažiti i problem nedovoljnog broja inspektora na terenu.

 

74tisuće

privatnih iznajmljivača trenutno je prijavljeno u RH

Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori međutim ističe kako još nema učinkovitih alata za suzbijanje sive ekonomije u tom resoru. "Problem je u tome što inspektori kontroliraju samo one koji su prijavljeni, dok im za kontrolu ilegalaca trebaju prijave, sudski nalozi, što ih najčešće demotivira jer je komplicirano. Ni eVisitor to neće izmijeniti", smatra Pinezić, kojeg ne čudi porast broja prijavljenih iznajmljivača.

Potražnja uzletjela
"Broj prijava u obiteljskom smještaju svake godine je u porastu, prije dvije godine imali smo 50.000 iznajmljivača, a lani već 67.000. Broj prati porast potražnje za takvim smještajem, pogotovo u gradovima. Primjerice, samo u Zadru broj novih postelja u privatnom smještaju u dva mjeseca porastao je za pet tisuća", kaže Pinezić, koji u tome ne vidi problem, ako se taj segment kvalitetom razvije kao što se to dogodilo u Bavarskoj ili Austriji.  

"Na obiteljski smještaj gledamo kao na živi startup koji doživljava generički rast i prerasta u malo hotelijerstvo, što pak generira tržište, radna mjesta, a bez većih financijskih opterećenja za ulagače. Stoga zastupamo stav da je suzbijanje sive ekonomije najučinkovitije po principu 'mrkve' umjesto batine. Trebamo poduzetnicima pružiti poticajne mjere za rast kvalitete i izvršavanje obveza", kaže Pinezić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close