Žičari na kraju presudila Carina, zatvorena jer nema koncesije

Autor: Marija Crnjak , 25. travanj 2019. u 22:00
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gradonačelnik: Ovo je poruka investitorima, dođite, ali poštujte naše zakone.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković poručio je u četvrtak da se nada da će Žičara za Srđ biti zatvorena tek na kratko, ne duže od mjesec dana, te da će se postići dogovor između svih strana u zavrzlami koja traje skoro devet godina. Smatra kako neće biti nikakve štete od privremenog zatvaranja ove atrakcije.

Uoči turističke sezone inspektori Carinske uprave Ministarstva financija u četvrtak su zabranili rad žičare koja je u vlasništvu tvrtke Excelsa nekretnine obitelji Lukšić. Zabrana je uslijedila zato što tvrtka nema ugovor o koncesiji za obavljanje djelatnosti.

“Danas smo svjedočili funkcioniranju pravne države. Žičara nije imala koncesiju od 2011. godine. To je dugo i ova gradska uprava odlučila je tome stati na kraj. Ovo nije naravno konačno rješenje. Konačno je rješenje plaćanje dugova iz prošlosti i potpisivanje novog koncesijskog ugovora koji će proračunu Garda Duhovnika jamčiti oko 10 milijuna kuna godišnje. Poruka je: dođite kao investitor u RH, ali poštujte naše zakone”, poručuje Franković. Grad je tvrtku prijavio inspekciji i Državnom odvjetništvu još 2017. godine.

Direktor tvrtke Excelsa nekretnine Anto Rusković tvrdi da koncesije nema jer im grad Dubrovnik nakon donošenja odluke o davanju koncesije od travnja 2018. godine još nije dostavio ugovor.

U ovom prepucavanju ključan je iznos koncesijske naknade, koju investitor drži previsokom zbog dosadašnjih ulaganja u objekt. Grad je tražio da im Lukšićeva tvrtka plaća naknadu u iznosu od 15 posto prihoda. Terete ih za dug od 30 milijuna kuna za korištenje žičare bez koncesije, a nedavno je gradonačelnik najavio da će u budućem ugovoru tražiti i više od 15 posto prihoda.

“Nadam se da će žičara biti samo kratko zatvorena, ne duže od mjesec dana, ukoliko sve tri strane, Državno odvjetništvo, Grad Dubrovnik i Excelsa nekretnine budu razumne, a vjerujem da će biti. Ovaj problem će se tada brzo riješiti, gosti će biti zadovoljni. Ovo nije loša reklama za Hrvatsku. Poruka je dođite kao investitor u RH, ali poštujte naše zakone – naglasio je Franković koji vjeruje da će se uskoro potpisati ugovor i platiti dug.

Da rješenje ipak nije tako izvjesno proizlazi iz tvrdnji Excelsa nekretnina da je Carinska uprava od Excelsa nekretnina još prošle godine naplatila naknadu za period od kolovoza 2015. do listopada 2017. godine, a Rusković je i nedavno izjavio da neće pristati na traženih 30 milijuna. Rusković ističe da su od početka rada žičare Excelsa nekretnine doprinijele s više od 122 milijuna kuna poreza i doprinosa u državni proračun.

Komentirajte prvi

New Report

Close